Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védd ki a gyomorégést!

Így védd ki a gyomorégést!

ételétkezésgyomorégésreflux
0

Írta: and

A gyomorégés vagy reflux kellemetlen tünetei egyre több embert érintenek napjainkban. A stresszes életmód, az ülőmunka és a helytelen táplálkozás mind hozzájárulhat a probléma kialakulásához. Ha ég a gyomrod A gyomorégést általában a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav okozza. A kellemetlen maró-égő érzés leggyakrabban a szegcsont környékén, a mellkasban, valamint a torokban jelentkezik. A tüneteket akkor tapasztalhatjuk, […]

A gyomorégés vagy reflux kellemetlen tünetei egyre több embert érintenek napjainkban. A stresszes életmód, az ülőmunka és a helytelen táplálkozás mind hozzájárulhat a probléma kialakulásához.

Ha ég a gyomrod

A gyomorégést általában a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav okozza. A kellemetlen maró-égő érzés leggyakrabban a szegcsont környékén, a mellkasban, valamint a torokban jelentkezik. A tüneteket akkor tapasztalhatjuk, ha a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe és irritálja azt. A gyakori sav-visszaáramlás igen súlyos problémákhoz vezethet: károsíthatja a fogzománcot és kimarhatja a nyelőcső falának nyálkahártyáját. Néhány óvintézkedéssel azonban könnyen megelőzheted a komolyabb bajt!

shutterstock_72063715.jpg ()Reformáld meg az étkezésed!

Íme, még egy ok arra, hogy búcsút ints a tartósított, kész termékeknek. A szervezet lúgosításáról rengeteget lehet hallani. A zöldségek, gyümölcsök, a növényi alapú étkezés nemcsak vonalaidnak kedvez és energiával tölt fel, de a könnyen emészthető ételektől garantáltan nem fogsz étkezések után szenvedni. Ha savtúltengésben szenvedsz, száműzd a zsíros, nehéz, erősen fűszeres ételeket a mindennapjaidból! Gyomorégés esetén egy darabig került a savas ételeket, mint például a paradicsomot, a citrusféléket, a kávét és a csokoládét.

Fontos továbbá, hogy kis adagokat fogyassz, minimum naponta ötször, hogy ne terheld meg egyszerre a gyomrod. Az éhezés a legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz.

Természetes tűzoltók

Számos olyan étel van, mely amellett, hogy egészséges, védőréteggel vonja be a gyomor nyálkahártyát, és csökkenti az égető fájdalmat. Az egyik ilyen csodafegyvered a zabpehely lehet. Tejben, vagy vízben főzd fel, míg jól megduzzadnak a szemek vagy főzz belőle zabnyákot. Utóbbi változat esetén háromszoros-négyszeres vízben kell megfőznöd a zabpelyhet és leszűrni a „levét”: az így keletkezett nyák pillanatok alatt csillapítja a fájdalmat. Hasonlóan jól jöhet a köles, de a rostban gazdag kekszek vagy sózatlan ropogtatnivalók is jók, a lényeg, hogy mindig legyen valami a hasadban.

Pótold a folyadékot!

A szénsavmentes ásványvíz segítségével közömbösítheted a savakat, ha teheted tartasd mindig magadnál egy keveset. A rendszeres folyadékbevitel legalább annyira fontos, mint a rendszeres étkezés. Pár napig ilyenkor próbáld kerülni a kávét erősen savasító hatása miatt, válassz inkább valamilyen koffeinmentes teát!

Változtass a szokásaidon!

Ha ég a gyomrod, étkezés után semmiféleképpen ne feküdj le legalább 1-2 óráig, próbálj meg egyenesen ülni, hogy ne préseld össze a hasad. Ilyenkor szintén ajánlott a magas derekú, szűk nadrágok, szoros övek viseletének kerülése.

Mivel a reflux kialakulásának kedvez az ülőmunka és a mozgásszegény életmód, próbáld meg a rendszeres sportot az életed részévé tenni! Kezdetnek az is elég, ha hazafelé lesétálsz egy két megállót, és csak aztán szállsz tömegközlekedésre, esetleg hétvégenként egy kis kirándulásra adod a fejed.

Ha semmi nem használ

Ha a problémád rendszeresen visszatér, mindenképpen konzultálj orvosoddal! Számos hatékony savlekötő létezik, melyek segítenek megszüntetni a kellemetlenségeket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X