Főoldal > EGÉSZSÉG > Univerzális gyógyír, a kamilla

Univerzális gyógyír, a kamilla

felhasználásgyógyhatásgyógynövénykamilla
0

Írta: and

A kamillavirág az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógyító növényünk, amit külsőleg és belsőleg is számtalan baj esetén alkalmazható már egészen kis kortól kezdve. Lássuk mire jó, és hogyan kell használni. Szinte mindenre jó Elsősorban emésztőrendszeri problémák esetén alkalmazzák gyulladáscsökkentő, görcsoldó és bélfertőtlenítő hatása miatt. Segít a különböző gyomorbántalmak és gyomorhurut gyógyításában, enyhíti a puffadást, a […]

A kamillavirág az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógyító növényünk, amit külsőleg és belsőleg is számtalan baj esetén alkalmazható már egészen kis kortól kezdve. Lássuk mire jó, és hogyan kell használni.

Szinte mindenre jó

Elsősorban emésztőrendszeri problémák esetén alkalmazzák gyulladáscsökkentő, görcsoldó és bélfertőtlenítő hatása miatt. Segít a különböző gyomorbántalmak és gyomorhurut gyógyításában, enyhíti a puffadást, a bélgyulladásokat, és tisztítja a veséket. Egyéb altesti panaszok esetén is nagyon hatásos lehet, mint a menstruációs problémák vagy a mellékhere-gyulladás. Fellazítja a székletet anélkül, hogy meghajtana, így alkalmas az aranyér kezelésének kiegészítésére is.

Különböző, nagy fájdalmakkal járó gyulladásos megbetegedések kezelésére is nagyon jó, mint a fogfájás, a szájüregi fertőzések vagy a torokgyulladás. Ilyen esetekben lázcsillapító hatása is rendkívül hasznos. Aktivizálja az immunrendszert, így gyorsítva a gyógyulás folyamatát.

Külsőleg is rengeteg problémára alkalmazható. Jól gyógyíthatók vele a szem betegségei és azok tünetei, mint a szemgyulladás, a kötőhártya-gyulladás és a viszketés. A bőrkiütések és sebek kezelésében is rendkívül hatásos. Antibakteriális összetevőinek köszönhetően nem csak belsőleg tesz jót, hanem külsőleg is segít megelőzni a sebek elfertőződését, vagy megszüntetni a már meglévő fertőzést, kiütések esetén pedig nyugtató hatása enyhíti a viszketést és a pirosságot.

kamillacikk.jpg ()Nagyszerű nyugtató és idegerősítő szer. Hatóanyagai az agy és az idegrendszer ugyanazon részeire hatnak, ugyanúgy, mint a mesterségesen előállított nyugtatók. Hatása nagyon enyhe, de ellazítja a testet, ami megkönnyíti az elalvást és a lenyugvást stresszes helyzetben.

Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásai miatt egyre gyakrabban alkalmazzák szépségápolási szerekben, mert képes megnyugtatni a száraz, érzékeny bőrt, valamint frissé és üdévé varázsolja azt.

Így használd, ha…

– Emésztőrendszeri problémáid vannak
Készíts teát úgy, hogy egy evőkanál kamillavirágot leforrázol egy csésze vízzel. Hagyd állni körülbelül negyed órát, majd leszűrve, lehetőleg ízesítés nélkül fogyaszd.

– Szájüregi-, fog- vagy torokgyulladásod van
Ebben az esetben öblögetésre vagy gargalizálásra használd. Egy deci vízzel forrázz le 2-3 evőkanál virágot, majd hagyd egy kis ideig állni. Naponta többször is alkalmazhatod, akár fájdalomcsillapításra is.

– Ha szem vagy bőrbetegséged van
Használhatod borogatásként vagy lemosóként a szemeden és a bőrödön is. Készíts forrázatot. Ebbe mártogass steril vattát, és azzal töröld meg többször óvatosan a szemed, vagy a bőrsérülést. Ugyanígy készítsd el a borogatást is. Tedd a vattát a kezelendő felületre, és takard le egy meleg törülközővel. Körülbelül 5 percig hagyd rajta, majd cseréld ki, ha szükséges.

– Ha stresszes vagy és nem tudsz aludni
Amellett, hogy elalvás előtt nagyon jót tesz egy csésze kamillatea, készíthetsz belőle fürdőt is. Két maréknyi virágot tegyél egy gézkendőbe, jól kösd össze, majd dobd bele a forró fürdővízbe. Ezt alkalmazhatod akkor is, ha nagyobb bőrfelületen jelentkeznek kiütések.

Wellness Cafe tipp: Ha lehet filteres tea helyett inkább szárított virágot használj, amit bioboltokban és drogériákban szerezhetsz be. A filteres ugyanis a feldolgozás során elveszíti hatóanyagai nagy részét.

Ha ismert allergiád van, légy óvatos, mert a kamilla a fészkesvirágzatúak csoportjába tartozik, melyek allergiát válthatnak ki az arra érzékenyeknél.

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X