Főoldal > EGÉSZSÉG > Körömvirág, a csodanövény

Körömvirág, a csodanövény

gyógynövénykészítménykörömvirágsebgyógyítás
0

Írta: and

Ma már néhány társa mellet a körömvirág a legelterjedtebb növény, amit gyógyításra használunk. Hatóanyagai flavonoidok, karotinoidok, szaponinok, triterpének, illóolajok és E-vitamin. Ezeknek köszönhető, hogy több kutatás középpontjába került. Egyesek úgy gondolják, ez a növény lehet a rák ellenszere. Sokszínűsége megmutatkozik felhasználásában is. Külsőleg és belsőleg is rengeteg problémára alkalmazható. Belsőleg Tudományosan már bizonyított, hogy a […]

Ma már néhány társa mellet a körömvirág a legelterjedtebb növény, amit gyógyításra használunk. Hatóanyagai flavonoidok, karotinoidok, szaponinok, triterpének, illóolajok és E-vitamin. Ezeknek köszönhető, hogy több kutatás középpontjába került. Egyesek úgy gondolják, ez a növény lehet a rák ellenszere.

Sokszínűsége megmutatkozik felhasználásában is. Külsőleg és belsőleg is rengeteg problémára alkalmazható.

Belsőleg

Tudományosan már bizonyított, hogy a körömvirág nagyon jól alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen. Forrázata könnyíti az emésztést, és segít a gyomor és hólyaghurut kezelésében is. Ezek mellett hatékony görcsoldó, fertőtlenítő, vérkeringés javító, vértisztító és gyulladáscsökkentő.

Nem csak teaként fogyasztva van rendkívüli hatása szervezetünkre. Alkalmazható öblögetésre is. Gyógyítja az ínygyulladást és enyhíti a vele járó fájdalmat, de a fogfájást is nagyon jól kezelhetjük vele. Fertőtlenítő hatása szájvízként akár naponta is alkalmazható.

Külsőleg

koromvirag2.jpg ()Régóta alkalmazzák a legkülönbözőbb bőrproblémák kezelésére is. Leggyakrabban sebgyógyításra használják krém, vagy borogatás formájában. Kisebb vágások és sebek kezelésében nagyon hatékony, de emellett jót tesz ekcéma, égés, visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, és más bőrproblémák esetén is. Bőrkiütés, csípés és napégés okozta fájdalmakra, viszketésre szintén nagyon jó gyógyír. Gyorsítja a bőr regenerálódását, így a sebek gyógyulását is.

Jótékony hatásait ma már a kozmetikai ipar is egyre gyakrabban használja krémek készítésében. Gyulladt, száraz, problémás bőrre ma már nagyon sokféle körömvirág tartalmú lemosót, és krémet lehet kapni a drogériákban.

Mit készíthetsz belőle?

Krémet

Könnyedén készíthetsz otthon te magad is körömvirágkrémet. Először válaszd ki az alapanyagot. Készítheted zsírból, így garantáltan mentes lesz minden nemkívánatos anyagtól, vagy vásárolhatsz gyógyszertárakban alapkrémet. Bármelyiket is választod, gőz fölött forrósítsd fel, és tegyél bele fél marék körömvirág szirmot, majd körülbelül fél órát főzd benne. Ha kész, hagyd kihűlni. Másnap ismét melegítsd fel, szűrd át, és tedd sötét színű kis üvegcsébe. A hűtőben tárolva sokáig eláll.

Teát

Tegyél púpozott evőkanál virágot egy kancsóba, majd öntsd le negyed liter forró vízzel. Hagyd állni körülbelül húsz percig, majd szűrd le, és már fogyasztható is.

Lemosó

A teához hasonlóan kell elkészíteni, azonban ebben az esetben az egy evőkanál virágot fél liter forró vízben kell áztatni. Ülőfürdő is készíthető, ha az egész testet szeretnéd kezelni. Egy kád forró vízbe szórj négy kanál virágot, hagyd kissé ázni, majd pihenj benne 15-20 percig.

Wellness cafe tipp:

Körömvirágot és belőle készült különböző készítményeket készen is vásárolhatsz drogériákban és bioboltokban: Dr. Theiss körömvirágszappan 380 forint, Herbária körömvirág 330 forint, Naturland körömvirágkrém 910 forint


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X