Főoldal > EGÉSZSÉG > Bevált praktikák ekcémára

Bevált praktikák ekcémára

bőrkímélésekcémaelfogadáskezeléstünetenyhítés
0

Írta:

Boldog mami 9. rész

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi gyermeke születéséig számos fórumon népszerűsítette az egészséges életmódot. Ezentúl tanácsadói, edzői és legfőképpen anyai ismereteit latba vetve igyekszik tanácsokkal szolgálni azokban a testet és lelket érintő kérdésekben, amelyek az időhiánnyal küzdő újdonsült anyákat foglalkoztatják. Most arról ír, hogyan vedd fel a harcot az ekcémával.

Néhány hónapos koromban jelentek meg rajtam az első foltok, anyukám visszaemlékezései szerint egy új textilpelenka kipróbálása után. Apróságként „csak” kellemetlen és zavaró voltak az ekcémás foltok, de a kisiskolások nem mindig kegyes világában már szégyenfoltként tekintettem rájuk. Aztán egyszer csak kinőttem, azóta pedig stresszesebb, nehezebb időszakokban szegődik mellém. A mai napig szteroidos készítményekkel kezelik a leghatékonyabban ezt a bőrbetegséget, amit egy anya érhető módon nem szívesen ken rá néhány hetes-hónapos gyermekére. Igaz, a legújabb szerek jóval kevesebb hormont tartalmaznak elődjeiknél. Gyerekként nekem is súlyosabb tüneteim voltak. Emlékszem az éjjeli hideg vizes fürdőkre, mert annyira viszketett a bőröm, és semmi más nem enyhítette a vakarózási ingert. Vagy arra a büdös, kátrány szagú krémre, aminek, mint utóbb kiderült, komoly mellékhatásai voltak. Nem véletlenül tartottam attól, hogy a fiam örökli majd ezt a hajlamot, és mindennap hálát adok az univerzumnak, hogy szép sima a bőre. Mindenesetre szívügyemmé vált az ekcémával való küzdelem, ezért igyekszem most csokorba gyűjteni eddigi bevált praktikáimat – mamáknak és babáknak egyaránt.

Az ekcéma ellenszere: az elfogadás

A bőrbetegségek, így az ekcéma is erősen lelki eredetű. Az ekcéma – egyes elméletek szerint – például az anya-gyermek kapcsolat zavarára utalhat, hazánkban minden hatodik gyerek küzd vele. A kezelések legtöbbször megszüntetik a tüneteket, az okokat azonban nem! Ha újra működésbe lép a kiváltó vagy befolyásoló tényező, ismét megjelennek a tünetek, és ismét foglalkoznunk kell önmagunkkal!.Nem csak a bőrünkkel, a lelkünkkel is! Az ekcéma hátterében gyakran olyan dolgok állnak, amelyek a bőrünket áttörve jutnak felszínre: elfojtott érzelmek és gondolatok. Bőrünk sebei üzeneteket hordozhatnak számunkra: még pedig azt, hogy ne féljünk annyira érezni, ne féljünk az újtól, a változástól, ne őrizzük görcsösen védelmi vonalainkat, és legfőképpen ne nyomjuk el az érzéseinket! Ha a gyermeked ekcémás, a legtöbb, amit a tünetek kezelésén kívül tehetsz, ha mindig elfogadóan viselkedsz vele, ha folyamatosan érezteted a szereteted, mindezt sok bőrkontaktussal, érintéssel teszed, valamint a családban jelenlévő (pl. a pároddal, szüleiddel való) konfliktusok rendezésére törekszel. Kutatások szerint egyébként a gyermekkori ekcémáért (amit sok kicsi 3-4 éves korára szerencsére kinő) 80 százalékban az élelmiszerallergia felelős. Ezért az első feladat annak megtalálása, hogy milyen ételféleség válthatja ki. A gyakori allergénekre később még kitérek.

Kényeztesd a bőröd!

Először is fontos, hogy a természetes szerekkel óvatosan bánj. Ha bármelyiktől romlana a helyzet, azonnal függeszd fel a használatát!

Bevált lehetőségek (elsősorban) ekcémás mamáknak:

1. Ligetszépe! Nekem nagyon sokat segített a belobbanós időszakokban. A magjából kipréselt olaj csökkenti a gyulladást. Kedvező hatását a benne lévő omega-6 zsírsavnak tulajdonítják. Én kapszula formájában szedtem, de külsőleg alkalmazva (bőrkímélő tusfürdő, testápoló) is hatásos. Ajánlom a Kneipp ligetszépés termékeket, és az Aldo Vandini ligetszépés tusfürdőt.

ekcemacikk.jpg ()2. Teázz!  A kamilla, a csalán és a zöldtea is enyhíthetik a tüneteket. Legalább napi 3-4 csészével kortyolj el valamelyikből! Emellett fogyassz sok-sok vizet!

3. Hidratálj! Nem csak a krónikus szakaszban fontos a bőr krémezése, hidratálása. A mindennapi testápoláshoz is olyan terméket válassz, ami minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmaz (a babáknak valókat te is nyugodtan kipróbálhatod – lásd lentebb)! Nekem beváltak a kakaóvajat, shea-vajat, a ligetszépét és a körömvirágot tartalmazó bőrápolók, ezek mindegyike kiváló a nagyon száraz bőr ápolására. Neked és a gyerkőc bőrének is jó lehet a patikákban kapható Lipobase zsírozó krém.

4. Vegyél tengeri sós vagy zabfürdőt! A nagyobb drogériákban kapható tengeri só. Jó meleg vízbe öntsd a tasak tartalmát, és tölts el benne negyed órát kizárva a külvilágot. Egyébként inkább a zuhanyzást válaszd, a víz pedig ne legyen se túl hideg, se túl meleg! Segíthet a zabfürdő is. Keverj el a fürdővízben egy csésze zabszalmát!

5. Vesd be a homeopátiát! Ha erősen viszket és hámlik a bőröd, és a meleg hatására romlik az állapota, hatékony megoldás lehet a Sulfur.

6. Pezsgőtablettázz! Viszkető rohamok esetén oldj fel egy kalcium vagy egy magnézium pezsgőtablettát!

7. Omega-3 minden bajra! Minden héten fogyassz olajos halat vagy szedj omega-3 halolajat tartalmazó kapszulát!

8. Csak semmi tej! A kritikus időszakokban kerüld a glutént és tejtermékeket!

9. Növeld a C-vitamin bevitelt! Napi 3000 mg bioflavonoidokkal szedve segíti a bőr gyógyulását!

10. Tölts minél több időt a levegőn, sportolásnál pedig viselj légáteresztő öltözéket és közvetlenül utána vegyél egy gyors zuhanyt, ugyanis az izzadtság nem kedvez az ekcémának!

Így kíméld a gyerek bőrét:

A leggyakoribb allergének a tej, a tojás, a mogyoró, a búza és a szója, melyeket érdemes kerülni még akkor is, ha nem állapították meg az élelmiszerallergiát. Bánj óvatosan a citrusfélékkel, a bogyós gyümölcsökkel, és a paradicsommal is. Az 1 év feletti gyerek étrendjébe csempézz napi egy teáskanál halolajat!

Fontos, hogy puha pamutból készült, jól szellőző és kényelmes ruhákba öltöztesd! Kerüld a gyapjú és a műszálas ruhákat és hűvösebb időben is szellőztesd a lakást!
Öblítő és mosószer helyett használj mosódiót, így mosás után csak bőrbarát anyag marad a ruhák szálai között.

Az atópiás bőr mindig száraz, sérülékeny, ezért fontos a folyamatos hidratálás, a bőr zsírozása. Még fürdés előtt kend be jó vastagon a bőrét a patikában kapható fürdetőkrémmel és a kádban csak mosd le egy puha szivaccsal. A bőrt kiszárító fürdés helyett még jobb a gyors zuhanyozás! A frottír törölközőt helyettesítheted nagyobb textilpelenkával. Fürdés után kend be hidratáló, zsírozó krémmel! A fiamnak a születése utáni hetekben nagyon száraz volt a bőre. Nekem nagyon bevált (én is használom) a Bio Baby nyugtató krém, amely többek között körömvirág kivonatot, béta karotint, jojoba olajat és shea vajat tartalmaz.
Erős, viszkető tünetek esetén segíthet a kamillás lemosás. Főzz le egy adag kamillateát (a legjobb a füves változat) és egy nagy vattapamaccsal mosd át az ekcémás felületeket, majd kend be a jól bevált krémmel.

A Boldog mami sorozat korábbi részeit itt olvashatod:

Így küzdd le a falánkságot a terhesség után!

Kebelbarátság – így őrizd meg melleid szépségét szoptatás után!

Gyors és hatékony fitneszprogram kezdő anyáknak

Kell egy kis áramszünet – Tanulj meg lazítani a baba mellett!

Depresszió vagy múló rosszkedv?

Elég jó anya vagy?

Turbózd fel az önbizalmad!

Tavasz-para – avagy hogyan légy eredményes súlyvesztő?

Szeretnél segítséget kapni az egészséges életmód kialakításához? Iratkozz fel szakértőnk ingyenes hírlevelére: www.jadejoga.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X