Főoldal > EGÉSZSÉG > Így előzd meg a felfázást!

Így előzd meg a felfázást!

felfázáskezelésmegelőzéstéltünet
0

Írta: and

Az úgynevezett felfázásra mi nők, sokkal fogékonyabbak vagyunk férfi tárainknál, méghozzá testfelépítésünkből adódóan. Mivel húgycsövünk sokkal rövidebb, a testünkbe hatoló kórokozók jóval könnyebben eljuthatnak a hólyagig, és ott megtelepedve szaporodni kezdenek. Ezzel a problémával leggyakrabban hideg időben szembesülhetünk, amikor nem öltözünk megfelelően, sokáig huzatban ülünk, vagy mezítláb mászkálunk a hideg padlón. Ha az alsó végtagokat […]

Az úgynevezett felfázásra mi nők, sokkal fogékonyabbak vagyunk férfi tárainknál, méghozzá testfelépítésünkből adódóan. Mivel húgycsövünk sokkal rövidebb, a testünkbe hatoló kórokozók jóval könnyebben eljuthatnak a hólyagig, és ott megtelepedve szaporodni kezdenek.

Ezzel a problémával leggyakrabban hideg időben szembesülhetünk, amikor nem öltözünk megfelelően, sokáig huzatban ülünk, vagy mezítláb mászkálunk a hideg padlón. Ha az alsó végtagokat vagy a deréktájat hideg éri, lecsökken a testhőmérséklet, ezzel együtt pedig csökken a húgyúti nyálkahártya ellenálló képessége is, a baktériumok pedig ezt kihasználva szaporodni kezdenek. Ennek következtében alakulhat ki a hólyagban és a húgycsőben gyulladás, amit hólyaghurutnak vagy felfázásnak nevezünk.

A felfázás tünetei

A leggyakoribb tünet, amit valószínűleg már mindenki megélt egyszer, az a gyakori vizelési inger. Ilyenkor akár óránként többször is ki kell menned, de a kényszer ellenére csak nagyon kis mennyiség ürül. További tünetek lehetnek a fájdalmas, csípő érzés vizeléskor, nyilalló alhasi fájdalom, és véres vizelet.

Amikor már láz és deréktáji fájdalom is jelentkezik, akkor nagyobb a baj, és mindenképpen orvosi kezelésre van szükség. Ezek a tünetek arra utalnak, hogy a gyulladás felfelé terjed a vesék irányába, ami komoly betegségekhez vezethet. Ez általában a vesemedence és a veseállomány gyulladását jelenti, melyek rettenetes fájdalommal járnak.

Ha visszatérően, vagy hosszabb ideig van hólyaghurutod, érdemes felkeresni egy nőgyógyászt vagy urológust, mert komoly nőgyógyászati betegségeket is okozhat.

shutterstock_18723778.jpg ()Tippek a megelőzéshez

Első és legfontosabb, a réteges öltözködés. Ez azért fontos, mert a rétegek közötti levegő sokkal jobban szigetel, tartja meg a meleget, mint egyetlen darab melegnek gondolt pulóver. Ráadásul, ha nem öltözöl rétegesen, akkor sokkal könnyebben megizzadhatsz, a nedves ruhák pedig szintén okozhatnak betegségeket. Ha nagyon fázós vagy, ma már a nagyobb bevásárlóközpontokban vásárolhatsz nagyon csinos, színes derékmelegítőket is.

Igyál a szokásosnál jóval több folyadékot, így ugyanis átmoshatod a húgyhólyagot, és ezzel megelőzheted a kórokozók megtelepedését és szaporodását. Ihatsz gyógynövényteákat is melyek a gyulladást akár a korai szakaszban képesek orvosolni, ilyen például a zsurló vagy a kamilla.

Bár nagyon divatos fehérneműket lehet kapni, nem biztos, hogy ezek a legjobbak ilyenkor. Inkább válassz természetes anyagból készült alsót, ami sokkal egészségesebb, mert a műszálasba könnyen beleizzadhatsz, ami szintén jó táptalaj a baktériumok szaporodásának.

Ha eláztál a hatalmas esőben, és vizes cipőben kellett hazáig tocsognod, akkor érdemes azonnal egy jó meleg ülőfürdőt vagy lábfürdőt venned, hogy alaposan átmelegítsd a szervezeted. Ezzel felgyorsíthatod a vérkeringést, és felerősítheted az immunrendszered.
 
Hogyan kezeld, ha már itt a baj?

Ahogy megelőzésként, gyógyításra is jól alkalmazható az ülőfürdő. Tehetsz a vízbe gyulladásgátló gyógynövényekből készült főzetet, mint a kamilla vagy a cickafarkfű, de drogériákban beszerezhetsz különböző fürdősókat vagy tablettákat, amelyek speciális gyógyhatással rendelkeznek.

Ilyenkor is fontos a sok folyadék fogyasztása. Lehet az víz, tea vagy vízhajtó gyógytea. Ezzel a módszerrel átmoshatod a húgyhólyagot és a húgycsövet, mivel minél tovább marad bent a vizelet, annál tovább szaporodnak a kórokozók.

Az egyik legjobb természetes gyógymód a tőzegáfonya. Megvásárolhatod kapszula vagy folyadék formájában is. Segít megelőzni a betegséget, de a már meglévő tünetek enyhítésére is nagyon jól használható. Hatóanyaga megakadályozza a felfázásért felelős baktériumok megtelepedését és szaporodását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X