Főoldal > EGÉSZSÉG > Intim ápolás a mindennapos szépségért

Intim ápolás a mindennapos szépségért

0

Írta: and

  Rejtett zóna Az ápoltsághoz, tisztasághoz hozzátartozik a szenzitív testrészek állandó védelme. A hüvely savas kémhatású. Természetes állapotát külső ingerek, belső tényezők is alakíthatják, mint például a stressz, a helytelen táplálkozás, a szintetikus fehérneműk, a lúgos tisztálkodó szerek, az elfogyasztott antibiotikumok. A hüvely ellenállórendszere összetett és többnyire hatékonyan lép fel a fertőzésekkel szemben, ám a […]

 

Rejtett zóna

Az ápoltsághoz, tisztasághoz hozzátartozik a szenzitív testrészek állandó védelme. A hüvely savas kémhatású. Természetes állapotát külső ingerek, belső tényezők is alakíthatják, mint például a stressz, a helytelen táplálkozás, a szintetikus fehérneműk, a lúgos tisztálkodó szerek, az elfogyasztott antibiotikumok.

A hüvely ellenállórendszere összetett és többnyire hatékonyan lép fel a fertőzésekkel szemben, ám a havonként jelentkező menstruációs vérzés megváltoztatja a hüvelyi pH-t, és utat tör a potenciális kórokozók számára, míg szexuális aktus során a hüvelynyálkahártya sérülhet, és hüvelyfertőzés alakulhat ki.

A vírusok elleni védekezésben főszerepet játszanak a hüvelyi lactobacillusok, melyek védőgátat képeznek a gazdaszervek és a vírusok között és tejsavat, baktériumokat semlegesítő anyagokat termelnek. Az ideális tejsavszint garantálja a hüvelyflóra savas pH-értékét, ami segít megakadályozni a hüvelyi irritáció és betegség kialakulását. Ha felborul az egyensúly, ne aggódj, a folyás természetes jelenség, különösen menzesz előtt. Ám ha a váladék mennyisége vagy jellege megváltozik, az sajnos lehet hüvelybetegség jele.

 

Üdítő öblítés

A menstruációs napokon különösen hasznos lehet, ha intim zuhannyal tisztítod hüvelyedet. A legtöbb drogériában beszerezhető irrigátor, ami olyan hüvelyöblítő eszköz, mely tartályból és hüvelybe vezethető csőből áll. Lényege egy tejsavas folyadék, ami a hüvelybe kerülve segít fenntartani, illetve visszaállítani a nemi szerv egészséges pH-értékét.

A zuhanyok kiöblítik a pangó, tömeges váladékot, így redukálva a nemi betegségekkel kapcsolatos fertőzésveszélyt. Előnyük, hogy vízzel tisztíthatóak, nem szívják vissza az elhasznált folyadékot, de nem valók rendszeres használatra!

Ha idegenkedsz tőle, gyulladáscsökkentő ülőfürdőt is vehetsz. Egy zacskó cickafarkot áztass be, majd fürdés előtt forrald fel, s öntsd a vízbe.

A másik házilag elkészíthető módszer, ha a patikákban kapható híg tejsavból egy evőkanálnyit egy liter vízbe teszel és hozzákeversz egy kanál élőflórás joghurtot, majd ezzel az oldattal végzed el a hüvelyöblítést.

Wellness Cafe tipp: Eucerin Intim-Protect mosakodó gél, ár: 2243.-Ft, Tantum Rosa irrigátor, ár: 1625.-Ft.

 

hig2.jpg ()

Fantáziaingerek

A hüvelynek csak a környékét mosd le kívülről, és jó, ha tudod, hogy a bőr számára kímélő kémhatású szappanok, tusfürdők is lúgosabbak, mint a hüvelyflóra által termelt váladék. Fürdés helyett zuhanyozz, és nedvszívó fehérneműt viselj! A borotválás is lehet ártó működésére, ezért gyantáztass, vagy – még ha nem is esztétikus – ollóval rövidítsd a szőröket.

A szexuális örömök kiteljesedésére szolgáló síkosítók, gélek száraz hüvely esetén használatosak, és fájdalommentes megoldások olyan esetekre, amikor a vagina természetes nedvessége nem kielégítő. Csak a hámot nem károsító, szakemberek által elfogadott krémet, gélt kenj az intim részekre!

Teszteld, majd hancúrozz a Durex PlayTm Sweet Strawberry síkosítóval, melynek kellemes eper íze, selymes tapintása tüzes kedvet gerjeszt!

Wellness Cafe tipp: Gyntima intim gél, ár: 1080,-Ft, Sába intim síkosító gél, ár. 1300.-Ft.

 

Illatos lemosók

Az intim flóra egyensúlya sok mindentől megbomolhat, ezért használj bátran lokális lemosókat, melyek nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásúak. Pozitív hatásuk, hogy meggátolják a baktériumok elszaporodását, és természetes védelmet nyújtanak a fertőzések ellen, tisztítanak, mélyen hidratálnak és rendszerint kellemes illattal készülnek.

Wellness Cafe tipp:  Frezyderm PH7 intim hab, ár:3490.-Ft, Farmasi Intimate Gel, ár: 900.-Ft.

 

Frissességet hozó kendők

Ha komfortosan és tisztán éreznéd magad, legyen táskádban intim törlőkendő! A bennük lévő tejsavösszetevők megőrzik az érzékeny tájak természetes pH értékét, üdévé teszik közérzeted, miközben gyengéden tisztítanak, és megbízható védelmét nyújtanak. Ha problémás vagy allergiás a bőröd, szerezz be NIVEA Baby Sensitive törlőkendőt, mely illatmentes, kamillavirág-kivonatot tartalmaz, természetes pamuttal dúsított és mikroszivacsos textúrájú. Ár: 820.-Ft (www.nivea.hu/baby).

Wellness Cafe tipp: Faith in Nature intim törlőkendő, ár: 1170,-Ft, Lactacyd Femina törlőkendő, ár: 625.-Ft.

 

Tampon vs. betét?

Menstruációd alatt az intim régió karbantartása elengedhetetlen. A védőtermékek közt számtalan klórmentes, biogyapotból és természetes anyagból készült tampont és betétet találhatsz, amellyel óvod a kényes részeket a szintetikus anyagoktól.

Próbáld ki az itthon már kapható ELLEN svéd  probiotikus, innovatív tampont, mely forradalmian egyesíti az intim készítmények gyógyhatását a tampon hagyományos funkciójával. Ez olyan szabadalmaztatott laktobacillus törzsek egyvelege, melyek együttesen szolgálják az egészséges hüvelyflóra fenntartását.  Ár: 2990.-Ft. (www.ellentampon.hu).

Wellness Cafe tipp: Love Moon gyógyító intimbetét, ár: 2300 Ft, Natracare tisztasági betét, ár: 1060.-Ft.

Egészséges női életed szerves része a megfelelő tisztálkodás. A testi higiénia intim higiéniát is jelent, ezért fontos a nap minden szakaszában a nem látható részek tisztaságára és frissességére éppúgy ügyelned!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X