Főoldal > EGÉSZSÉG > Új vírus – Tavasszal valószínűleg nem lesz influenzajárvány

Új vírus – Tavasszal valószínűleg nem lesz influenzajárvány

H1N1influenzajárványúj vírus
0

Írta:

Mindez nem azt jelenti, hogy nem kell készülni egy újabb járványra – hangsúlyozta Falus Ferenc, hozzátéve, hogy az oltásokat továbbra is ajánlják, kiemelten a várandósoknak, az asztmásoknak, a szív- és cukorbetegeknek. A tiszti főorvos elmondta, hogy az ÁNTSZ legfrissebb jelentése szerint az elmúlt héten 11 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, s ez a szám jóval […]

Mindez nem azt jelenti, hogy nem kell készülni egy újabb járványra – hangsúlyozta Falus Ferenc, hozzátéve, hogy az oltásokat továbbra is ajánlják, kiemelten a várandósoknak, az asztmásoknak, a szív- és cukorbetegeknek. A tiszti főorvos elmondta, hogy az ÁNTSZ legfrissebb jelentése szerint az elmúlt héten 11 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, s ez a szám jóval a járványküszöb alatt marad.

Magyarországon elérte a százharmincat az új influenzával összefüggésbe hozható halálesetek száma. Oroszi Beatrix epidemiológus szakember elmondta, Európa “túl van” a járványcsúcson, azonban szórványos megbetegedések előfordulnak, éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még korainak tartja, hogy kijelentse, a világ túljutott a pandémián. Ezt “nekünk is érdemes megszívlelni” – mondta a szakember. Hozzátette: a világ minden országából jelentettek az elmúlt egy évben a H1N1 vírus okozta megbetegedéseket, és az országok, valamint a nemzetközi szervezetek még értékelik a tapasztalatokat. 

Falus Ferenc közölte azt is, hogy az oltásokat még mindig lehet kérni, az elmúlt héten több mint kétezer vakcina fogyott el.

Azzal kapcsolatban, hogy Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke a napokban több kritikát is megfogalmazott a védekezéssel kapcsolatban, Falus Ferenc úgy reagált: a felkészülésnél a következő járványra nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy “egy következő járványnál az előzőre készülünk fel”. Mint mondta, minden járvány más és más, de az elmúlt időszak járvánnyal összefüggő tapasztalatait beépítik a jövőbeni védekezésbe. Falus Ferenc példaként elmondta, a járványhoz kötődő pánik Mexikóban sokkal több kárt okozott, mint maga a járvány, ezt a pánikot Magyarországon sikerült elkerülni, és ezért az ország “jól került ki” a pandémiából.
 
A következő időszakra a WHO ajánlása alapján Magyarország is egy úgynevezett trivalens, azaz három komponensű vakcinát gyártja majd, amely két szezonális vírust és a H1N1 vírust tartalmazza. Ebből 1,3 millió adag térítésmentesen lesz elérhető az országban.

Magyarországon 2009 májusában mutatták ki az új influenzavírust egy brazil állampolgárnál; a férfi meggyógyult. Július közepén halt meg az első magyar beteg, akinél kimutatták a H1N1 vírust.   

Mexikóban 2009 áprilisában a H1N1 egy változata halálos áldozatokkal járó megbetegedéseket okozott . Az első jelentések több, mint száz áldozatról szóltak, a számok később emelkedtek. A kór átterjedt az Egyesült Államokra, majd más kontinensekre is, köztük Európába. az Egészségügyi Világszervezet júniusban jelentette be, hogy a H1N1 új törzse pandémiát okozott.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X