Főoldal > EGÉSZSÉG > Néha mindenki ellenőrizze a pulzusát!

Néha mindenki ellenőrizze a pulzusát!

egészségférfipulzus
0

Írta:

II. Erzsébet brit királynő kitüntette Trudie Lobbant, azt az angol asszonyt, aki elindította az önvizsgálat mozgalmát, és amely az Európai Szív Szövetség folyóirata szerint világszerte terjed. Trudie Lobban családjában sok a szívbeteg. Húszéves lányának szívritmuszavar okozta eszméletvesztéses rohamai vannak, férje hirtelen szívhalál következtében fejezte be életét, idős anyját pedig pitvarremegés miatt kezelik. Lobban az Egyesült […]

II. Erzsébet brit királynő kitüntette Trudie Lobbant, azt az angol asszonyt, aki elindította az önvizsgálat mozgalmát, és amely az Európai Szív Szövetség folyóirata szerint világszerte terjed.

Trudie Lobban családjában sok a szívbeteg. Húszéves lányának szívritmuszavar okozta eszméletvesztéses rohamai vannak, férje hirtelen szívhalál következtében fejezte be életét, idős anyját pedig pitvarremegés miatt kezelik. Lobban az Egyesült Királyságban ezért megszervezte a Szívritmuszavar-szövetséget, mely mind több országban követőkre talál.

Az egészséges szív egyenletesen, ritmusosan működik. A leggyakoribb ritmuszavar a szívpitvar remegése, fibrillációja, amikor végül az egész szív szabálytalanul húzódik össze. Ezzel a szabálytalansággal önmagában csak az a gond, hogy a páciens nehezebben alkalmazkodik a fizikai terheléshez, de veszélyes szövődményei is jelentkezhetnek. A szabályos összehúzódások helyett csak remegő szívpitvarban megalvadhat a vér, melyből aztán leszakadhat az alvadék, és valahol érelzáródást, embóliát okozhat. Ez akár halálhoz is vezethet, ezért a tünet állandó gyógyszeres kezelést, rendszeres ellenőrzést igényel.

A pitvarfibrilláció jelentős közegészségügyi gond. Az Európai Unióban 4,5 millióra becsülik a betegek számát. Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az aránya: az igen idős emberekből minden tizedik ezzel a kóros állapottal él. A páciens viszont gyakorta nem is érzi a szabálytalan szívműködést, és nincs tisztában a veszéllyel.

Trudie Lobban ezért szorgalmazza, hogy időnként mindenki vizsgálja meg a pulzusát vagy a családtagok ellenőrizzék egymásét.

Nagy-Britanniában 600 óriásplakát hívta fel a  figyelmet az önvizsgálat fontosságára. Az agyi katasztrófák nem kis hányada pitvarfibrilláció következménye, és ezek jelentős része a korai fölismeréssel megelőzhető volna.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X