Főoldal > EGÉSZSÉG > Árt-e a kóla a férfiasságnak?

Árt-e a kóla a férfiasságnak?

egészségférfiasságkólapasi
0

Írta:

Átlagosan 30 százalékkal mértek alacsonyabb spermiumszámot ezeknél a férfiaknál a kólát nem fogyasztókhoz képest, noha az még így is a normális határon belül volt. A háttérben vélhetően nem a kóla koffeintartalma áll, mert a kávénak például nem ismerik ilyen hatását, noha koffeintartalma magasabb. Nagyobb valószínűséggel az üdítő más összetevője vagy az egyébként is egészségtelenebb életmód […]

Átlagosan 30 százalékkal mértek alacsonyabb spermiumszámot ezeknél a férfiaknál a kólát nem fogyasztókhoz képest, noha az még így is a normális határon belül volt.

A háttérben vélhetően nem a kóla koffeintartalma áll, mert a kávénak például nem ismerik ilyen hatását, noha koffeintartalma magasabb. Nagyobb valószínűséggel az üdítő más összetevője vagy az egyébként is egészségtelenebb életmód lehet a kiváltó ok.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóirat online kiadásában megjelent tanulmányt Tina Kold Jensen koppenhágai kutató vezette. A vizsgálatban 2500-nál több fiatal férfi vett részt. Az elmondásuk szerint kólát nem ivó férfiak ondójában a spermiumszám átlagosan 50 millió volt, míg abban a csoportban – 93 férfi tartozott ide -, ahol az egy litert is meghaladta a naponta elfogyasztott kóla mennyisége, átlagosan csak 35 millió volt az ondósejtek száma milliliterenként. A sokat kólázó férfiak egyúttal egészségtelenebbül is éltek az átlagosnál.

A kutatók hangsúlyozták, még nem egyértelmű, hogy az egészségtelen életmód, a kóla, esetleg a kettő együtt okozza a spermiumszám csökkenését.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X