Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, ami miatt érdemes háziállatot tartani

5 ok, ami miatt érdemes háziállatot tartani

allergiaasztmaegészségháziállatkoleszterinkutyamacskaszívbetegségvérnyomás
0

Írta:

Gyerekkorod óta vágysz egy kutyára? Egy kedves, játékos cicát szeretnél, de félsz, hogy az egész lakást macskaszőr borítja majd? Az állattartás sok örömmel, gonddal és felelősséggel jár, ám a kis kedvencek sokszor az egészséged megérzésében is segíthetnek! Most eláruljuk, melyek azok az okok, amik miatt mindenképpen érdemes otthon állatot tartani! 1. Több mozgás, semmi túlsúlyÉvek óta […]

Gyerekkorod óta vágysz egy kutyára? Egy kedves, játékos cicát szeretnél, de félsz, hogy az egész lakást macskaszőr borítja majd? Az állattartás sok örömmel, gonddal és felelősséggel jár, ám a kis kedvencek sokszor az egészséged megérzésében is segíthetnek! Most eláruljuk, melyek azok az okok, amik miatt mindenképpen érdemes otthon állatot tartani!

1. Több mozgás, semmi túlsúly

Évek óta autóval jársz munkába, és a szabadidődet vagy a tévé előtt, vagy egy izgalmas könyv társaságában töltöd? Időnként leugrasz az edzőterembe, de a rendszeres mozgásra nem tudod rászoktatni magad? Ha kutyát tartasz, akkor nincs lehetőséged ennyit lustálkodni, hiszen az állat nagy mozgásigényét akkor is ki kell elégíteni, ha neked semmi kedved a sportoláshoz! Már azzal is sokat tehetsz az egészségedért, ha napi félórát sétálsz az ebeddel, de a biciklizéshez vagy a kocogáshoz is biztosan sokkal nagyobb kedved lesz majd, ha egy lógó nyelvű, elégedett kutya is ott üget melletted!

2. A háziállat oldja a stresszt 

Észrevetted már, hogy néhány perc kutya- vagy macskasimogatás után – akármilyen rossz kedved is volt – sokkal jobb színben kezded látni a világot? Egy alapos labdázás, hancúrozás után mintha kicseréltek volna, a munkahelyi gondjaidat pedig egy szempillantás alatt elfelejted? A négylábúakról való gondoskodás hatására a szervezetünkben csökken a stresszért felelős kortizol, és növekszik a szerotonin, vagyis a boldogsághormon termelődése – nem véletlen tehát, hogy a kisállatot tartók általában sokkal boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűnnek!

0024471_1.jpg ()

3. Rendszeres életvitel – kevesebb vérnyomás- és koleszterinprobléma

Számos kutatás bizonyítja, hogy a kutyát tartó emberek körében jóval kevesebb a magas vérnyomással és koleszterinszinttel összefüggő megbetegedés. A kutyatartás rendszerességet és odafigyelést követel a gazditól – mivel az állatoknak körülbelül ugyanabban az időben kell enni adni, nagyobb az esély rá, hogy a gazdi étkezése is kiegyensúlyozottabbá, rendszeresebbé válik. Ne felejtsd el azt sem, hogy a kutyáknak naponta legalább félórányi mozgásra van szükségük – ezt pedig még akkor is biztosítanod kell, ha kertes házban tartasz kutyát!

4. Megoldás lelki bajokra
 

Rossz passzban vagy, és úgy érzed, senkivel sem tudod megosztani a gondjaidat? Egy szakításon vagy túl éppen, és a hihetetlenül üresnek tűnik a lakás? Még a legrosszabb pillanatokat is sokkal könnyebben átvészeled, ha az öledben egy cica dorombol, vagy a kutyád együttérzően az öledbe hajtja a fejét. Ne feledd, hogy a háziállataid számára te vagy a legfontosabb személy! Kedvenceid abban is segíthetnek, hogy könnyebben kimászhass a gödörből. Mivel nekik állandó gondoskodásra van szükségük, te sem hagyhatod el magad túl sokáig!

5. Erősebb immunrendszer

Manapság a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt fenyegetik az asztmás és allergiás megbetegedések. Egyes kutatások azonban bebizonyították, hogy a kutyák, macskák vagy más ház körüli állatok közelében nevelődő gyerekek immunrendszere erősebb lesz, és sokkal kisebb eséllyel lesznek allergiásak is! Nem érdemes tehát „burokban nevelned” a gyermekedet – minél többet van a szabadon, állatok között, annál inkább felkészül a szervezete a kórokozók támadásaira!
Figyelem! Ez az állítás természetesen nem érvényes azokra, akiknek már kialakult szőrallergiájuk vagy asztmájuk van – az ilyen gyerekek vagy felnőttek közelében tilos kisállatot tartani!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X