Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 hatékony trükk a stressz ellen

10 hatékony trükk a stressz ellen

B-vitaminfeszültséglevendulamozgásmunkahelystressz
0

Írta:

Ne hagyd, hogy a mindennapi feszültség elhatalmasodjon rajtad: ha nem tudod megfelelően kezelni a stresszes helyzeteket, rosszabbul teljesítesz majd a munkahelyeden, és a magánéleted sem lesz az igazi! Lássuk, mit tehetsz a feszültség ellen! 1. tipp: vigyél be minél több B-vitamint! Fogyassz minél több B-vitaminban gazdag ételt, például hüvelyeseket, májat, spenótot és halat – ez […]

Ne hagyd, hogy a mindennapi feszültség elhatalmasodjon rajtad: ha nem tudod megfelelően kezelni a stresszes helyzeteket, rosszabbul teljesítesz majd a munkahelyeden, és a magánéleted sem lesz az igazi! Lássuk, mit tehetsz a feszültség ellen!

1. tipp: vigyél be minél több B-vitamint!

Fogyassz minél több B-vitaminban gazdag ételt, például hüvelyeseket, májat, spenótot és halat – ez a vitamin ugyanis fontos szerepet játszik az idegrendszer egyensúlyának fenntartásában! Ha nem viszel be elegendő B-vitamint a szervezetedbe, kevésbé fogod bírni a stresszes helyzeteket, fáradtabbnak érzed majd magad, és persze az immunrendszered is gyengébbé válik.

2. tipp: vedd körbe magad zöld tárgyakkal!

Űzd el a feszültséget a színek segítségével: ha a munkahelyeden folyamatos feszültségben dolgozol, vedd körbe magad a zöld árnyalataiban pompázó használati tárgyakkal, és persze növényekkel! Ez a szín csökkenti a feszültséget, a fáradtságot és a kimerültséget – úgyhogy amikor csak teheted, tégy egy nagy erdei sétát, vagy látogass el valamelyik arborétumba, növényházba!

3. tipp: rangsorold a feladataidat!

Rengeteg feladatot kell megoldanod a munkahelyeden? Ahelyett, hogy előre azon idegeskednél, hogy mikor és hogyan fogod ezeket elintézni, készíts egy listát a feladataidról: azokat sorold az elejére, amelyek a legnehezebbek vagy amelyektől nagyon tartasz. Haladj lépésről lépésre, és ne engedd, hogy a negatív gondolatok eluralkodjanak rajtad!

4. tipp: egyél egy kevés csokoládét!

Néhány kocka valódi csokoládétól nem fogsz elhízni, a feszültséget mégis könnyebben viseled majd: a csoki ugyanis gazdag magnéziumban, vasban, nyomelemekben és B-vitaminban, amelyek segítenek az idegrendszer egyensúlyban tartásában! Emellett fáradtságűző és hangulatjavító anyagokat is tartalmaz!

5. tipp: relaxálj a habok között!

Ha este, munka után sem tudsz ellazulni, eressz magadnak egy kád vizet: a fürdővízbe csepegtess levendulaolajat, vagy használj levendulás habfürdőt, oltsd le a villanyt, és inkább néhány mécsest vagy gyertyát tégy a kád mellé! Ha fokozni szeretnéd a fürdés pozitív hatásait, kapcsolj be valamilyen kellemes, nyugtató zenét!

0024257_1.jpg ()

6. tipp: masszírozd magad!

A masszázs csodákra képes: már egy néhány perces kéz- vagy fejmasszázs is sokkal jobb kedvre deríthet, elűzheti a feszültséget és a levertséget! Ha úgy érzed, nem bírod tovább elviselni a munkahelyi problémákat, pihenj pár percet: a mutató- és a hüvelykujjaddal alaposan nyomkodd át a halántékodat, a tarkódat és a vállaidat!

7. tipp: heti egy nap neked is jár!

Egy óriási traccsparti a barátnőiddel, egy pörgős aerobikóra a kedvenc edződdel vagy egy jó film – egy nap kikapcsolódás neked is jár, ezt soha ne felejtsd el! Minden héten jelölj ki legalább egy délutánt, amikor csak és kizárólag olyan dolgokkal foglalkozol, ami jól esik! Hidd el, sokkal több energiával kezded majd a következő munkahetet!

8. tipp: csepegtess illóolajat a párnádra!

Az egész napos rohanás után még otthon sem tudsz lazítani és kikapcsolódni – sőt, a fejedben kavargó gondolatok miatt elaludni is nehezen tudsz? Néhány csepp illóolaj segíthet: lefekvés előtt félórával tégy egy kevés levendula- vagy zsályaolajat a hálószobádban lévő párologtatóba, vagy csepegtess a párnádra! Ezek a gyógynövények jótékony hatást gyakorolnak az idegrendszeredbe, ellazítják az izmaidat, megszabadítanak a feszültségtől, így végre nyugodtan alhatsz!

9. tipp: ne vidd haza a munkát!

Ha teheted, otthon már ne foglalkozz a munkahelyi problémákkal és az elvégezendő feladatokkal: ügyelj a magánéleted és a munkád kettéválasztására! Miután hazaértél, csak a családoddal és magaddal foglalkozz – minden nap tarts egy olyan félórát, ami csak rólad szól, ilyenkor kényeztetheted a testedet egy finom testápolóval, felfrissítheted az arcbőrödet egy tápláló maszkkal, vagy csak egyszerűen pihenhetsz!

10. tipp: mozogj rendszeresen!

A mozgás nemcsak az izmaid feszültségét csökkenti, de serkenti a boldogsághormon termelődését is – nemcsak a lelked, hanem a tested egészsége érdekében is érdemes legalább heti kétszer-háromszor ellátogatnod az edzőterembe! Kifejezetten stresszűző mozgásforma a Nia, a Csikung és a tibeti torna!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X