Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyító szobanövények? Így helyezd el őket a lakásban!

Gyógyító szobanövények? Így helyezd el őket a lakásban!

egészséggyógyításszobanövény
0

Írta: and

Az egészségünkre és közérzetünkre döntő hatással van a belélegzett levegő, amely elektromos töltéssel rendelkező részecskékkel, úgynevezett ionokkal van teli. Zárt térben az elektromos készülékek, a fűtés és a különféle vegyi anyagok maradványai főképpen pozitív töltésű ionokat hoznak létre, így a levegőben felborul az elektromos töltésű részecskék egyensúlya. A túltengésben levő pozitív töltésű ionok felelősek lehetnek […]

Az egészségünkre és közérzetünkre döntő hatással van a belélegzett levegő, amely elektromos töltéssel rendelkező részecskékkel, úgynevezett ionokkal van teli. Zárt térben az elektromos készülékek, a fűtés és a különféle vegyi anyagok maradványai főképpen pozitív töltésű ionokat hoznak létre, így a levegőben felborul az elektromos töltésű részecskék egyensúlya. A túltengésben levő pozitív töltésű ionok felelősek lehetnek egyes krónikus betegségek kialakulásáért, fizikai és lelki kimerültségünkért, levertségünkért, kedvetlenségünkért. Többféle módszerrel is tehetünk az egyensúlyért, az ionizáló készülék és a sólámpa mellett a zöld növények fejtik ki a legjobb hatást.

Méreggyilkos oxigéngyárak

Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a növények arra is képesek, hogy megtisztítsák otthonunk levegőjét az emberi szervezet számára mérgező anyagoktól, például a háztartási tisztító- és kozmetikai szerekből, dezodorokból, rovarirtókból, új bútorokból a levegőbe kerülő káros gázoktól, benzoltól, formaldehidtől, etilénszármazékoktól, lakk-, festék- és ragasztószármazékoktól. A felsorolt anyagok torokfájást, hányingert, a koncentrációképesség romlását, fejfájást, szédülést, bőrkiütést, légzőszervi problémákat vagy akár allergiát, depressziót is kiválthatnak. A növények a fotoszintézis során napfény hatására szén-dioxidot vesznek fel és oxigént szabadítanak fel, míg az ember esetében ez a folyamat éppen fordítva megy végbe: oxigént veszünk fel, és szén-dioxidot bocsátunk ki. Az ember alapvető szükséglete, hogy a levegő megfelelő koncentrációban tartalmazzon oxigént, a zárt lakásban ehhez a szobanövények nagy mértékben hozzájárulhatnak. A cserepesek kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az adott növény hely- és napfényigényét, a helyiség adottságait, és persze a személyes szimpátiát, vagyis azt, hogy melyik növényt látnánk magunk mellett szívesen.

0022336_1.jpg ()

A nappaliba

Ha kellő szabad hely áll rendelkezésre, jó választás lehet a tenyeres sugárarália (Schefflera actinophylla) vagy más néven esernyőfa a kenciapálmával (Howeia forsteriana) együtt. Nagyon jól mutat mindkettő, és kiválóan semlegesítik az illékony szerves vegyületeket. Ha pici a nappali, a vitorlavirág (Spathiphyllum) könnyen elfér valahol a televízió, a hifi, a számítógép, illetve a vezeték nélküli telefonkészülék közelében. A márványos szobafutóka (Epipremnum aureum) vagy más néven szcindapszusz, illetve a páfrány is jól ionizálják a levegőt, és kedves, kis helyigényű virágok. Zsúfolt vagy nem túl világos lakásba is a vitorlavirág az ideális, mert szinte minden szennyeződéstől képes megtisztítani a levegőt, és attól sem kell tartanunk, hogy a kevesebb fényhez jutó kis zugokban elpusztul.

A konyhába

Érdemes helyet találni a nemcsak kellemes látványt nyújtó, de a konyhai felszerelések által kibocsátott mérgező gázok ellen is hatásos fokföldi ibolyának (Saintpaulia ionata) vagy a jótékony hatásairól közismert aloe verának. (Utóbbit felületes sérülések, kisebb égések, bőrvörösség kezelésére is használhatjuk, ha levágunk belőle egy darabot.) A hűtő tetejére érdemes márványos szobafutókát, a mikrohullámú sütő közelébe pedig dracénát tenni.

A folyosóra

Ha van a lakásban folyosó, érdemes itt is a lehetőségekhez mérten kihasználni a növények tisztító funkcióját, hiszen ezen a helyen a többi szoba sugárzásai találkozhatnak, összeadódhatnak. Ha van elég helyünk, helyezzünk csüngőágú fikuszt (Ficus benjamina) vagy kenciapálmát a sarokba, pici helyiségbe nyíllevél (Syngonium) vagy páfrány lehet hasznos.

A témáról bővebben a Wellness magazin novemberi számában olvashatsz!

A lélekre is hatnak
– Sokkal nagyobb a lelki és fizikai tűrőképességünk, ha olyan környezetben tartózkodunk, ahol sok zöld növény van – derült ki a Washingtoni Állami Egyetem felméréséből.
– A Texasi Egyetemen azt igazolták, hogy egészségesebbek és teherbíróbbak azok, akik az ablakukból növényekkel, fákkal tarkított környezetre néznek, mint akik házfalat látnak, ha felpillantanak.
– 13 százalékkal kevesebb operációra volt szükség a San Diego-i Gyermekkórházban abban az évben, amikor a betegek közvetlen közelébe növényeket helyeztek.
– Jelentősen csökkent a tanulók körében a fejfájás, a rekedtség, és javult a teljesítmény abban a norvég általános iskolában, ahol sok növényt nevelgettek a tantermekben.
– Svédországban készült az a felmérés, amely szerint barátságosabbnak, vidámabbnak és egészségesebbnek értékelik a dolgozók az olyan munkahelyet, ahol minden asztalon van cserepes virág.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X