Főoldal > EGÉSZSÉG > Az antibiotikum árthat is? – videóval

Az antibiotikum árthat is? – videóval

antibiotikumbakteriális fertőzésgyógyszer
0

Írta:

1928 nyarán Fleming egy baktériumtörzs tenyésztésével foglalkozott az egyik londoni kórházban. 3 hetes szabadságáról visszatérve azt tapasztalta, hogy az asztalon felejtett csészék tartalma idegen gomba spórákkal fertőződött. A gombatelep környékén a gombákból származó anyag elpusztította a baktériumokat. Ez volt az első antibiotikum, egy penészgomba terméke, a penicillin. Megdöbbentő, hogy a tudomány egyik legfontosabb felfedezését, az […]

1928 nyarán Fleming egy baktériumtörzs tenyésztésével foglalkozott az egyik londoni kórházban. 3 hetes szabadságáról visszatérve azt tapasztalta, hogy az asztalon felejtett csészék tartalma idegen gomba spórákkal fertőződött. A gombatelep környékén a gombákból származó anyag elpusztította a baktériumokat. Ez volt az első antibiotikum, egy penészgomba terméke, a penicillin.

Megdöbbentő, hogy a tudomány egyik legfontosabb felfedezését, az életeket mentő penicilint a vakszerencsének köszönhetjük. A második világháborúban sok szövetséges katona köszönheti életét a Nobel-díjas skót orvos antibiotikumának. Az antibiotikumok a baktériumokat elpusztítják vagy szaporodásukat gátolják. Ezért bakteriális fertőzések kezelésére vagy megelőzésére alkalmazzák. Az indokolatlanul vagy helytelenül beszedett antibiotikum ártalmas is lehet az emberi szervezetre.

Videónkból többet is megtudhatsz az antibiotikumokról!

$video$

Tudtad?
2008. november 18-án, második alkalommal rendezik meg az Európai Unió tagországai az Európai Antibiotikum Napot, amelyet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kezdeményezett. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X