Főoldal > EGÉSZSÉG > A műanyag terméketlenné tehet?

A műanyag terméketlenné tehet?

egészségférfiterméketlenség
0

Írta:

A BPA táplálkozás útján, ételekkel érintkező bizonyos anyagokból – pl. cumisüvegekből és konzerves dobozokból – kerülhet a szervezetbe. Az egészségügyi szakemberek Európában a BPA-felhasználást évente több mint 1 millió tonnára becsülik. A legnagyobb mennyiségeket polikarbonát műanyagok és epoxigyanták gyártására használják, melyekből többek között élelmiszerekkel érintkező eszközök – pl: edények, védőbevonatok, ragasztóanyagok – készülnek. A polikarbonát az […]

A BPA táplálkozás útján, ételekkel érintkező bizonyos anyagokból – pl. cumisüvegekből és konzerves dobozokból – kerülhet a szervezetbe. Az egészségügyi szakemberek Európában a BPA-felhasználást évente több mint 1 millió tonnára becsülik. A legnagyobb mennyiségeket polikarbonát műanyagok és epoxigyanták gyártására használják, melyekből többek között élelmiszerekkel érintkező eszközök – pl: edények, védőbevonatok, ragasztóanyagok – készülnek.

A polikarbonát az élelmiszerekbe műanyagból készült étel- és italtárolókból (pl. üdítős és ásványvizes palack, ételhordó, műanyag tányérok, mikrohullámú készülékekben használt edények) kerülhet. Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkezésben lévő edényekből, eszközökből használatkor ugyanis kioldódhat az anyag, és az ételek italok elfogyasztásával bekerülhet az emberi szervezetbe.

A BPA kioldódását a magas hőmérséklet, és a hosszú ideig tartó tárolás segíti elő. Ezért a polikarbonátból készült edényekbe, cumisüvegekbe forró ételt, italt nem javasolt beletölteni.

A kalifornia egészségügyi szervezet kutatói folyamatosan figyelik a biszfenol a férfiak szexualitására gyakorolt hatását. Az eddigi vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akinek a szervezetében magas a BPA-koncentráció több esetben szenvednek erekciós- és ejakulációs problémában, mint azok, akiknek szervezetében a BPA-érték normál szintet mutat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X