Főoldal > EGÉSZSÉG > Amit tudni kell a hasnyálmirigyrákról!

Amit tudni kell a hasnyálmirigyrákról!

betegségegészséghasnyálmirigyrák
0

Írta:

A hasnyálmirigyrák okát ideáig nem sikerült feltárni, de természetesen ennek a betegségnek is vannak kockázati tényezői, mint pl. a dohányzás.  Mi a hasnyálmirigy?A hasnyálmirigy, vagy más néven pankreász a hasüreg hátsó részében, a gyomor mögött helyezkedik el. Mintegy 12-15 cm hosszú mirigyes állományú szerv. A hasnyálmirigy sajátossága, hogy egyszerre külső és belső elválasztású mirigy, többféle emésztőenzimet termel, és […]

A hasnyálmirigyrák okát ideáig nem sikerült feltárni, de természetesen ennek a betegségnek is vannak kockázati tényezői, mint pl. a dohányzás. 

Mi a hasnyálmirigy?

A hasnyálmirigy, vagy más néven pankreász a hasüreg hátsó részében, a gyomor mögött helyezkedik el. Mintegy 12-15 cm hosszú mirigyes állományú szerv. A hasnyálmirigy sajátossága, hogy egyszerre külső és belső elválasztású mirigy, többféle emésztőenzimet termel, és benne találhatók az ún. “Langerhans-szigetek”, amelyek az inzulintermelésért felelősek.

A hasnyálmirigyrák tünetei

A hasnyálmirigyrák általában idősebb korban fordul elő, és a betegség kockázata a korral nő. Sajnos a hasnyálmirigyrákot sokszor csak későn ismerik fel! A tumoros megbetegedések általában a külső elválasztású mirigyek hámsejtjeiből indulnak ki. A betegség igen eltérő tüneteket produkál, előfordulások esetén feltétlenül fordulj orvoshoz!

A leggyakoribb tünetek: 

  • étvágytalanság
  • komoly testsúlyvesztés
  • leromlott fizikai állapot
  • hányinger és hasmenés

Tudtad?
Los Angelesben 57 éves korában meghalt Patrick Swayze Hollywoodi filmsztár. A színésznél 2008 tavaszán diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot az orvosok. Szervezete két évig küzdött a gyilkos kór ellen. Halálhírét helyi idő szerint hétfő este jelentette be Los Angelesben Annett Wolf, a színész szóvivője.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X