Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 elképesztő tévhit a teherbe esésről

5 elképesztő tévhit a teherbe esésről

fogamzásfogamzásgátlásszexteherbeesésterhességtévhit
0

Írta:

Babát szeretnél, ezért minden módszert bevetsz, hogy könnyebben teherbe ess? Vagy túl fiatalnak érzed magad a gyermekvállaláshoz? Szeretnéd biztosan tudni, hogy nem eshetsz teherbe, de tartasz a fogamzásgátlótól, az óvszert pedig kényelmetlennek találod? Abban bízol, hogy a menzesz ideje alatt nem lehet gyereked, vagy azt reméled, hogy a szoptatás nyújt majd védelmet egy újabb baba […]

Babát szeretnél, ezért minden módszert bevetsz, hogy könnyebben teherbe ess? Vagy túl fiatalnak érzed magad a gyermekvállaláshoz? Szeretnéd biztosan tudni, hogy nem eshetsz teherbe, de tartasz a fogamzásgátlótól, az óvszert pedig kényelmetlennek találod? Abban bízol, hogy a menzesz ideje alatt nem lehet gyereked, vagy azt reméled, hogy a szoptatás nyújt majd védelmet egy újabb baba ellen? Most mindent megtudhatsz a teherbeeséssel kapcsolatos tévhitekről!

1. tévhit: Ha pár hónap alatt nem esek teherbe, meddő vagyok

Néhány hónapja úgy döntöttetek a pároddal, hogy jöhet a baba, ám a terhességi tesztek újra és újra negatív eredményt mutatnak? Ne ess kétségbe, ha nem sikerül azonnal teherbe esned, hiszen a rossz időzítéstől kezdve a stresszes életmódon át a túlsúlyig rengeteg ok állhat a háttérben! A kutatások szerint az első próbálkozás utáni egy évben a nők 80-85 százaléka, a második évben pedig 90-95 százalékuk esik teherbe – mindössze 5-10 százalék tehát azoknak az aránya, akik valamilyen ok miatt meddőnek tekinthetők!
Tipp: Ha már egy éve sikertelenül próbálkoztok, akkor mindenképpen érdemes meddőségi szakembert felkeresned, ha viszont már elmúltál 35 éves, akkor már félév után is bátran fordulj orvoshoz!

2. tévhit: A menzesz ideje alatt nem eshetek teherbe

Azok, akik a menstruáció alatt nemi életet élnek, sokszor teljesen megfeledkeznek a védekezésről – a legtöbben ugyanis úgy gondolják, hogy a havi vérzés idején egyáltalán nem lehet teherbe esni! Bár a fogamzásra a menstruáció előtt 14 nappal, az ovuláció (peteérés) idején van a legnagyobb esély, ne feledd, hogy a teherbeesés lehetősége a menzesz idején sem zárható ki!
Tipp: Szerencsés vagy, ha rendszeres a ciklusod, mert így pontosan ki tudod számítani a peteérés időpontját. Ám ha nem pont 28 naponta jön meg, vagy rendszertelenül menstruálsz, akkor mindenképpen védekezz a „nehéz napokon” is!

0021246_1.jpg ()

3. tévhit: Az antibiotikumoktól csökken a fogamzásgátló tabletták hatékonysága

Sokan tartanak attól, hogy az antibiotikumok hatására csökken a fogamzásgátlók hatékonysága, pedig a kutatások szerint az antibébi tabletták egy százalékos hibarátája akkor sem emelkedett, amikor antibiotikumokkal együtt szedték őket. Amennyiben antibiotikumot kell szedned, kérd ki háziorvosod vagy nőgyógyászod véleményét.
Tipp: Azt azért ne felejtsd el, hogy a trombózishajlam és egyes krónikus megbetegedések mellett kimondottan veszélyes fogamzásgátlót szedni, és a tabletta 35 év feletti dohányzó nőknek sem ajánlott!

4. tévhit: Ha nincs orgazmusom, nem lesz gyerekem

Bátran mersz védekezés nélkül szeretkezni, mert úgy gondolod, hogy amíg nincs orgazmusod, addig terhes sem lehetsz? Az orgazmusra való képességnek és a fogamzókészségnek az égvilágon semmi köze egymáshoz – tehát akkor is simán teherbe eshetsz, ha egyáltalán nem élvezted az aktust.
Tipp: A kutatások viszont azt bizonyítják, hogy a peteérés idején a nők sokkal szívesebben bújnak ágyba partnerükkel, és így orgazmust is nagyobb valószínűséggel élnek át. Akár babára vágysz, akár magát az aktust szeretnéd jobban élvezni, mindenképpen a menzesz első napját követő 12-16. napra időzítsd az együttlétet!

5. tévhit: Ha szoptatok, nem lehetek terhes

Sok kismama gondolja azt, hogy amíg a szoptat, addig nem kell tartania az újabb gyermekáldástól – pedig a teherbeesés lehetősége ilyenkor sincs kizárva! Bár a szoptatás alatt egy ideig még nem tér vissza a menzesz, sosem tudhatod pontosan, hogy mikor történik majd az első peteérés. Ha nem akarod, hogy az egyik csöppség után túl hamar érkezzen a másik, akkor lehetőleg a szoptatás ideje alatt is védekezzetek!
Tipp: Persze akkor sem kell aggódnod, ha azt szeretnéd, hogy a szoptatós korú gyermekednek hamar kistestvére szülessen. A szoptatást akár várandósan is folytathatod, de ne feledd, hogy így a szervezeted még nagyobb terhelésnek van kitéve, és ez nagyon sok energiát követel majd tőled!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X