Főoldal > EGÉSZSÉG > Körömrágástól is kialakulhat szemölcs!

Körömrágástól is kialakulhat szemölcs!

egészségkörömrágásszemölcswellness
0

Írta:

Jellemzően a fiatal-, és felnőtt korúak betegsége a közönséges szemölcs (verruca), amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés. Tipikusan óvodás kisiskoláskorú gyermekeknél jelentkezik az uszodaszemölcsnek nevezett probléma, felnőtteknél viszont nem ritka a nemi úton terjedő szemölcs felbukkanása. Mivel a kezelések szerteágazóak lehetnek, minden esetben ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni, ha szeretnénk eltüntetni a növedéket – figyelmeztet dr. Kalas Diána, az […]

Jellemzően a fiatal-, és felnőtt korúak betegsége a közönséges szemölcs (verruca), amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés. Tipikusan óvodás kisiskoláskorú gyermekeknél jelentkezik az uszodaszemölcsnek nevezett probléma, felnőtteknél viszont nem ritka a nemi úton terjedő szemölcs felbukkanása. Mivel a kezelések szerteágazóak lehetnek, minden esetben ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni, ha szeretnénk eltüntetni a növedéket – figyelmeztet dr. Kalas Diána, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

Vírusfertőzés, kiszámíthatatlan lefolyással

A szemölcsöket (amelyek nem tévesztendőek össze az anyajeggyel és egyéb kiálló puha kocsányos növedékekkel) vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre. Más fertőzésekkel szemben a fennállási idő nagyon változatos lehet – néhány hétig, de akár évekig is megmaradhat. Körülbelül 50 szemölcs-típust különböztetünk meg. Megjelenési formájuk függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helytől. Felbukkanásuk egészen biztosan összefügg az immunrendszer legyengülésével, ezért betegségek után gyakrabban alakulnak ki. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szemölcs megjelenése bármilyen immunzavarra utalna.

A vírus parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be.

A kialakulást elősegítő tényezők lehetnek:

  • a bőrsérülések
  • a bőr felázása
  • a fokozott izzadás
  • a láb deformitásai

Megjelenési formák és kezelés

A leggyakrabban előforduló típus a verruca vulgaris (közönséges szemölcs) főként a tenyéren, talpon, ujjakon, ritkábban a gyermekek térdén, könyökén fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” fájdalmassága miatt akár járásképtelenséget is okozhat. A tipikus szemölcs kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, érdes, pontozott felszínű göbcse, amely nem viszket, nem okoz gyulladást, csak akkor fáj, ha megsérül (például bereped). A gyerekeknél előfordul, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt köröm alatt fejlődik ki a szemölcs, ami enyhe fájdalommal is járhat. Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek. A nemi úton terjedő, nemi szervek környékén megjelenő, kávébarna, puha kinövések némely esetben előkészíthetik a talajt a méhnyakrák kialakulásához. (Többek közt ezért is kiemelten hangsúlyos a kondom használata.) A szemölcsök tehát testszerte megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva.

Az eltávolítás történhet fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával egyaránt – a megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.

Így előzheted meg!

  • A már kialakult szemölcsöt ne piszkáljuk.
  • Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, főleg a lábujjközöket.
  • Viseljünk mindennap tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot, ugyanis a vírusok könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.
  • Ne használjunk közös törölközőt, vizes helyiségekben is mindenkinek legyen saját papucsa.
  • Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.
  • A cipőket rendszeresen fertőtlenítsük.

Forrás: www.orvostkeresek.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X