Főoldal > EGÉSZSÉG > Őrület! Több mint 70 éve használunk napvédőket!

Őrület! Több mint 70 éve használunk napvédőket!

fényvédelemLorealnapvédő
0

Írta:

Hurrá! Strandolunk! Az első világháborút követően a húszas években a nők egyenjogúságra törekvése számtalan addigi kötöttség elvetését jelentette, jött a fiúsan rövid haj divatja, és egyre több nőt lehetett látni a sportpályákon és a strandokon. Ennek természetes velejárója, hogy az addigi halvány arcszín divatja kezd megkopni. A húszas évek derekán Coco Chanel példáját követve az […]

Hurrá! Strandolunk!

Az első világháborút követően a húszas években a nők egyenjogúságra törekvése számtalan addigi kötöttség elvetését jelentette, jött a fiúsan rövid haj divatja, és egyre több nőt lehetett látni a sportpályákon és a strandokon. Ennek természetes velejárója, hogy az addigi halvány arcszín divatja kezd megkopni. A húszas évek derekán Coco Chanel példáját követve az elegáns hölgyek kedvenc szórakozásai közé tartozik a fürdőzés és a strandolás a Côte d’Azur partjain. A táskájukban napolaj is van, a Huile de Chaldée. Néhány évvel később már egyre nagyobb tömegek hódolnak az új szenvedélynek, és nem kell sokáig várniuk a „tömegigényeket” kielégítő, elérhető áron beszerezhető napozószerre sem. Az Ambre Solaire-t Eugène Schullernek, a L’Oréal atyjának köszönhetjük, akiben vitorlázásai alkalmával merült fel az igény a nap elleni védelemre, így kerül piacra 1935-ben a világ első fényszűrőt tartalmazó napolaja.

Kezdetben a napozószereket azért használják, mert egységesebben és gyorsabban lehet a segítségével lebarnulni. Az már a strandolás térhódításának kezdetekor feltűnt a napimádóknak – különösen a fehér bőrűeknek –, hogy a bőr pirossá válva leéghet a napon, ám sokáig minderre csak múló kellemetlenségként tekintettek. Az évek során az egyre nagyobb testfelületet szabadon hagyó fürdőruhák jóvoltából már nem csak az arcuk nap csókolta a hölgyeknek, a barnító – és egyáltalán nem pusztán jóságos – sugarak az egész testüket érik.

0020453_1.jpg ()

Napimádat

A hetvenes évekre szinte kötelezővé vált a napozás, gyakorlatilag az egészséges bőrt a barnára sült bőrszín jelentette, gondolj csak Farrah Fawcettre! Ekkor már a tudósok, orvosok, kutatók egyre inkább tapasztalják a napsugarak káros hatásának következményeit, és nagy lendülettel dolgoznak az egyre hatékonyabb fényvédő szerek előállításán. 1982-ben a L’Oréal kutatólaboratóriumában elért eredményeknek köszönhetően a világ gazdagabb lett egy Mexoryl SX nevű hatóanyaggal, amely forradalmian javította a napvédő krémek UVB-sugarak elleni hatékonyságát. (Elsőként a Vichy naptejekben „vetették be” a bűvös molekulát.) Persze nálunk még ekkor is a kakaóvaj hódított a Caola bronzolaj mellett, melyektől illatosan csillogott a bőr, nagyon gyorsan lebarnult – és bizony sokszor leégett. Ma már tudjuk, hogy a bőr „rendesen” károsodott a mélyebb rétegeiben is, és a hetvenes-nyolcvanas évek barnára sült fiataljai mára ötvenesként a ráncaikat simítva tapasztalják is ennek minden következményét.

A védelemé a főszerep

Idővel egyértelművé vált, hogy a bőr adottságaihoz és igényeihez alkalmazkodva, az egyéb külső tényezőket is figyelembe véve (a napsugárzás intenzitásának változó mértéke az egyes napszakokban és a különböző földrajzi környezetben, az ózonréteg vékonyodásának hatásai, a levegő összetételének különbözőségei) nem elegendő, ha mindenki egyforma napozószert használ, és elterjedt a faktorszám, amely a védelem erősségére utalt. (A kezdeti számkáoszt, miszerint minden gyártó egyéni skálát használt, csak ebben az évezredben sikerült egyszerűsíteni, az EU előírásait kötelezően alkalmazva.)

Ausztrál tudósok hívták fel a figyelmet arra, hogy az UVB-sugarak mellett az UVA-tartomány is alattomos veszélyforrás, romboló, káros hatásukat évek alatt felhalmozva idő előtti bőröregedést és bőrrákot okoz. Ráadásul nem jelent számukra akadályt a felhő, az ablaküveg és a víz sem. A napkrémekbe az UVA-sugarak elleni szűrők is bekerültek, a Mexoryl SX mellett 1999-ben a L’Oréal is megalkotta saját fegyverét, a Mexoryl XL-molekulát, mely az UVA-sugarakkal veszi fel a harcot.

Napjainkban a Garnier Ambre Solaire, a Vichy Capital Soleil, a La Roche-Posay Anthelios és a Lancôme Sôleil nevű termékcsaládjai minden igényt kielégítően gazdag választékkal kényeztetnek bennünket. Találsz napvédőt gyerekeknek és napallergiásoknak kifejlesztve, választhatsz az idő előtti öregedést kivédő, DNS-szerkezetet is óvó naptejet. Természetes, hogy külön készítményeket használhatsz az arcodon és a testeden, és a zsíros vagy extra száraz bőrűek is találnak a bőrüknek megfelelő olajmentes zseléket, illetve extra táplálókrémeket. A férfiak védelméről az illatban és állagban az igényeikhez igazított napozóspray-k gondoskodnak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X