Főoldal > EGÉSZSÉG > Letaglóz a válság? – 5 szuper hangulatjavító módszer

Letaglóz a válság? – 5 szuper hangulatjavító módszer

depresszióegészséghangulat
0

Írta:

1. Kacagás-jóga Egy hatalmas nevetés elsőrangú feszültség- és stresszoldó, erősíti az immunrendszert, jó hatással van ereink működésére, a fokozott endorfintermelés pedig boldogsággal tölti el egész testünket. Az, hogy a kacagás jógával is kombinálható, egy indiai orvosnak, dr. Madan Katariának jutott először eszébe, aki 1995-ben kidolgozta a nevetés jóga (laughter yoga) módszerét. Ez az edzés a […]

1. Kacagás-jóga

Egy hatalmas nevetés elsőrangú feszültség- és stresszoldó, erősíti az immunrendszert, jó hatással van ereink működésére, a fokozott endorfintermelés pedig boldogsággal tölti el egész testünket. Az, hogy a kacagás jógával is kombinálható, egy indiai orvosnak, dr. Madan Katariának jutott először eszébe, aki 1995-ben kidolgozta a nevetés jóga (laughter yoga) módszerét. Ez az edzés a mélyről jövő kacagást ötvözi a jógalégzéssel és könnyen végrehajtható gyakorlatokkal. A  foglalkozás egymás üdvözlésével kezdődik, majd tapsolásból, légző- és lazító gyakorlatokból álló bemelegítés következik. Ezután a résztvevők nevető-, légző- és nyújtógyakorlatokat végeznek. Nem kell bonyolultabb jógapózokat felvenniük, mivel a hangsúly sokkal inkább azon van, hogy mindenki átadja magát az önfeledt nevetés élményének. Ez persze nem könnyű feladat, hiszen általában nem tudunk parancsszóra kacagni. Így az edzők azt javasolják, hogy kezdetben játsszuk el a hahotázást, amitől egy idő után tényleg jól fogjuk érezni magunkat. Idővel a nevetés elkezd mélyről jönni, így hatékonyan kikacaghatjuk magunkból a stresszt és a feszültséget.

2. Hastánc 

Ez a mozgásforma az egyik leghatékonyabb jókedvre derítő tánctípus. A kulcs a keleti ritmusokban rejlik: ezek hatására hatékonyan el tudunk lazulni, majd ringatózni, és meghatározott mozdulatokat követve táncolni kezdünk. Mozgás közben pedig megindul a szervezet endorfintermelése, ami örömérzethez vezet, és segíti a stressz leküzdését, nem utolsósorban pedig nőiességünket is fejleszti.

3. Nevetés meditáció

Ennek a módszernek a hatásmechanizmusa nagyon hasonlít a kacagás jógáéra: itt is az a lényeg, hogy ha sokáig nevetünk önfeledten, légzésünk intenzívebbé válik. Ennek hatására pedig egy mélyebb, megváltozott tudatállapot jön létre, amely épp olyan, mint amilyet meditációban tapasztalhatunk. A kitartó nevetés tulajdonképpen „aktív meditáció”, melynek során a szokásosnál jobban összehangolódik a jobb és a bal agyfélteke működése. A nevetés meditáció kiváló módszer arra, hogy kikapcsolja állandóan gondolkodó elménket, így negatív érzéseink, félelmeink is háttérbe szorulnak, és gondtalan gyermeki énünk kerül előtérbe. Emellett arra tanít minket, hogy az adott pillanatra összpontosítsunk, ezáltal a tudatosság felé vezet minket.

4. Power walking

A tempós gyalogláshoz csak egy kényelmes edzőcipő és némi szabadidő kell. No meg lehetőség szerint olyan környezet, ahol szívesen hódolunk a gyaloglásnak. És hogy miben különbözik a power walking a sétálástól? Ennél a mozgásformánál lendületesen dolgoznak a kar és a láb izmai. Lépteink hosszúak és gyorsak, a kezek a lábakkal ellentétesen lendülnek előre és hátra. Azon túl, hogy a power walking alaposan megdolgoztatja a testünket, javítja szervezetünk oxigénfelvételét, ezáltal vérellátását is, ennek köszönhetően frissebbnek érezzük magunkat, és átjárja lényünket az elégedettség érzése.

5. Fej- és nyakmasszázs

Ha masszázs, akkor felfrissülés – ez nem vitás. Ha viszont azt szeretnénk, hogy a felfrissülés jókedvvel is párosuljon, akkor könnyű, lágy masszázst válasszunk, ami serkenti a szervezet szerotonin termelését. Egy lehangolt ébredés után kérjük meg a párunkat, hogy finom, pumpáló mozdulatokkal masszírozza át a homlok, az orr, a szem és a fül körüli részeket, majd térjen át a tarkónkra. De ma már a legtöbb masszázsközpontban elérhetőek a nagyjából 15-20 perces fej- és nyakmasszázsok, amelyek segítségével villámgyorsan elűzhető a stressz, és ezáltal máris jobb színben látjuk a világot.

A témáról bővebben a Wellness magazin júliusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X