Főoldal > EGÉSZSÉG > Hófehér fogakra vágysz? – 4 hatékony tipp

Hófehér fogakra vágysz? – 4 hatékony tipp

fogakfogápolásleheletnyelvszájápolásszájhigiénia
0

Írta:

Szeretnél mindig önfeledten mosolyogni, és nem akarsz szégyenkezni a kellemetlen lehelet miatt sem? Vakítóan fehér fogakat és erős, egészséges fogínyt szeretnél, az utóbbi időben azonban egyre több problémád van a szájhigiéniával? Íme négy tippünk, hogy a fogaid még évek múlva is tökéletesen épek és szépek legyenek! 1. Tisztíts rendesen! Úgy gondolod, hogy ha naponta kétszer […]



Szeretnél mindig önfeledten mosolyogni, és nem akarsz szégyenkezni a kellemetlen lehelet miatt sem? Vakítóan fehér fogakat és erős, egészséges fogínyt szeretnél, az utóbbi időben azonban egyre több problémád van a szájhigiéniával? Íme négy tippünk, hogy a fogaid még évek múlva is tökéletesen épek és szépek legyenek!

1. Tisztíts rendesen!

Úgy gondolod, hogy ha naponta kétszer fogat mosol, akkor semmi problémád nem lehet a fogaiddal? Pedig az sem mindegy, hogy hogyan és mivel tisztítod a fogaid! A fogkefe márkája egyáltalán nem számít, de figyelj oda arra, hogy a kiválasztott darab keresztsörtés legyen – azaz csak olyan fogkefét vásárolj, aminek váltakozó hosszúságúak a sörtéi! A fogkefét használat után mindig törölgesd át, a baktériumok ugyanis nedves környezetben szaporodnak leginkább!
Tippünk: Azt se felejtsd el, hogy a fogkefédet legalább két-három havonta cserélned kell (kivéve persze, ha elektromos kefét használsz)! Ha a fogmosást „sajátkezűleg” végzed, akkor a hagyományos körkörös vagy „sikálós” technika helyett inkább vízszintes irányba, a fogíny felől a fogak vége felé söprögess!  

0020237_1.jpg ()

2. Rágcsálj a fogaidért!

Odavagy a cukros gyümölcslevekért, és kólát is szinte naponta iszol? Pedig ezek az üdítők nemcsak a kilóidat szaporítják, de a fogaidnak sem tesznek jót, a szénsavas italokban található foszforsav ugyanis kioldja a fogzománcból a kalciumot, így a fog védtelenné válik a baktériumok támadása ellen. Ha nem akarsz a lyukas fogaiddal orvoshoz szaladgálni, akkor lehetőleg mellőzd a kólafélék fogyasztását!
Tippünk: A cukros üdítők mellett tiltólistás a kávé és a cigaretta is, ezek ugyanis elszínezik a fogakat, és kellemetlen leheletet okoznak. Ha erős, és egészség fogakra vágysz, akkor rágcsálj minél több kemény zöldséget és gyümölcsöt (pl. almát, répát, karalábét), a bennük található rostok ugyanis tisztítják a fogakat, a rágás pedig erősíti a rágóizmokat és az állkapcsot is!

3. Fehéríts házilag!

Hiába a gondos ápolás, a fogaid mégsem olyan fehérek, mint szeretnéd? Kipróbáltál már több fogfehérítő krémet is, de valahogy egyik sem hozta meg a kívánt eredményt? Felejtsd el az előregyártott készítményeket, és inkább vesd be inkább a házi fehérítési technikák valamelyikét!
Tippünk: Szórj a fogkefédre egy kis szódabikarbónát, cseppents rá egy kevéske vizet, majd dörzsöld át alaposan a fogaidat! A szódabikarbóna kellemetlen íze ne tántorítson el a „kezeléstől”, a fogaid ugyanis már két-három alkalom után is sokkal ragyogóbbak lesznek!

4. Légy üde – kívül-belül!

Egy fontos megbeszélés vagy randi előtt sokszor ok nélkül is aggódsz a kellemetlen lehelet miatt? Bár szájszagot a legtöbb esetben az egyes ételek és italok (pl. hagyma, fokhagyma, kávé, alkohol) fogyasztása okozza, elképzelhető az is, hogy a kellemetlen lehelet a szájban vagy a garatban lévő gyulladásnak, a nyelven megtelepedett baktériumoknak vagy a túl sok gyomorsavnak köszönhető.
Tippünk: Ha üde leheletre vágysz, akkor fogmosáskor óvatosan dörzsöd át a nyelvedet is, így ugyanis a lepedék 70 százalékától megszabadulhatsz! Ha napközben nincs időd fogat mosni, akkor ne csak a mentolos rágókat kapdosd be, de használj szájvizet is, hiszen a benne található anyagoknak köszönhetően a szájvíz elpusztítja a baktériumokat, és felfrissíti a leheletedet is!

 + 1 tipp: Keresd fel a szakembert!
A fogorvosodat még akkor is keresd fel félévente, ha éppen nincs semmi problémád a fogaiddal. Ne feledd, hogy a szakember olyan elváltozást is észrevehet, ami egyelőre semmilyen tünetet nem okoz!

Fogászati fehérítés
Gondoltad volna, hogy egy új fogászati módszer segítségével akár fél óra alatt megszabadulhatsz a makacs lepedéktől? Az eljárás ráadásul teljesen fájdalommentes: az ínyedre védőkrém kerül, a fogaidat egy zselészerű anyaggal kenik be, majd egy speciális fénnyel világítják meg. A fény hatására a zselé reakcióba lép a fogakon lévő szennyező anyagokkal. A csúnya, sárga fogaknak mostantól befellegzett, hiszen a fogaid színe már egyetlen kezelés után is több árnyalatot világosodik majd!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X