Főoldal > EGÉSZSÉG > Harc a lábcsúfító seprűvénákkal

Harc a lábcsúfító seprűvénákkal

egészséglábseprűvénákszépség
0

Írta:

Mi a seprűvéna? A seprűvénák olyan bőrfelszínhez közeli erecskékből álló hálózatok, amelyek a túlnyomástól kitágultak és már nem képesek összehúzódni. Egészségügyi szempontból csak akkor jelentenek gondot, ha nagyon elszaporodnak és „nehéz-láb” érzéssel, ödéma kialakulásával párosulnak. Ha ezt tapasztalod, fordulj érsebészhez! Mi okozza a seprűvénát? Az apró értágulatok az alsó végtagokon akár már tinédzserkorban megjelenhetnek, jelezve […]

 

Mi a seprűvéna?

A seprűvénák olyan bőrfelszínhez közeli erecskékből álló hálózatok, amelyek a túlnyomástól kitágultak és már nem képesek összehúzódni. Egészségügyi szempontból csak akkor jelentenek gondot, ha nagyon elszaporodnak és „nehéz-láb” érzéssel, ödéma kialakulásával párosulnak. Ha ezt tapasztalod, fordulj érsebészhez!

Mi okozza a seprűvénát?

Az apró értágulatok az alsó végtagokon akár már tinédzserkorban megjelenhetnek, jelezve ezzel, hogy az érintett helyen a vénás és nyirokkeringés nem teljesen tökéletes. Kialakulásukért a mozgásszegény életmód, súlygyarapodás, terhesség, a szervezetben aktuálisan zajló hormonális változások (pl. fogamzásgátló szedése miatt megváltozó, menopauza idején csökkenő hormonszint), de leginkább az öröklött hajlam a felelős.

0020059_1.jpg ()

Mit tehetsz a seprűvénák ellen?    

1. Keress fel gyógyszertárat, gyógynövényboltot!

 

Ha a nap végére rendszeresen elnehezülnek a lábaid, első lépésben próbáld ki a gyógyszertárakban beszerezhető géleket. A természetes hatóanyagú krémek között a leghatékonyabbak a vadgesztenye kivonatot tartalmazó kenőcsök, de emellett találhatsz olyan krémet is, amely hat különböző gyógynövény kivonatával erősíti az érfalakat és élénkíti a keringést. Van olyan krém is, amely orvosi pióca kivonatot tartalmaz, aminek véralvadásgátló hatása segíti a káros kötőszöveti lerakódások felszívódását.

2. Próbáld ki az  IPL Fényterápiát

Az IPL villanófényes kezeléssel kíméletesen lehet megszüntetni a zavaró értágulatokat. A berendezés megfelelő beállítása után széles spektrumú pulzáló hő- és fényenergia jut be a bőrön át a hemoglobin tartalmú szövetekbe. A seprűvénák érfala a keletkező hő hatására elhalványul, felszívódik. A teljes hatás eléréséhez többszöri kezelésre van szükség. Az eljárás egyénenként eltérő hatásfokkal működik, ahogy az is egyénfüggő, hogy hány alkalom után áll be a várt javulás. A lézeres kezelések hasonló elven működnek ugyan, de ezeket csak bőrgyógyász szakorvos vagy plasztikai sebész végezheti.

3.  Egy hatékony beavatkozás: Szkleroterápia

A különböző mértékű visszértágulatok kezelésére szolgáló szkleroterápia, a második legnépszerűbb kozmetikai céllal végzett sebészeti beavatkozás volt 2007-ben az Egyesült Államokban – derült ki egy kutatásból. A szkleroterápia olyan eljárás, aminek során speciális hatóanyagot injekcióznak be közvetlenül a kitágult felszíni erecskékbe, amely érgyulladást idéz elő. Ez hegesedést és érelzáródást okoz, magyarul az érfal összetapad, kipréselődik belőle a vér, így nem látszik többé. Fontos megjegyezni, hogy a tágult véna már nem vesz részt az érintett végtag vérellátásában, ezért nem okoz bajt a kiiktatása. A kezelés nem végezhető fertőzéses betegség, mélyvénás thrombosis acut stádiuma, vagy a beadandó szerrel szembeni allergia esetén. Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy a szkleroterápia csak tüneti kezelés, a seprűvénák kialakulásának okait nem szünteti meg. Számolj vele, hogy idővel esetleg újabb zavaró erecskék jelenhetnek meg a végtagjaidon! A kezeléseket ősszel, vagy télen kell végeztetni, mert a kezelt területeket nem érheti napfény!

Aki kipróbálta a szkleroterápiát!
T.Erika 32 éves, légiutas-kísérőként dolgozik. Munkája során lábai fokozott terhelésnek vannak kitéve, így az apró értágulatok a combján és bokáján már kisfia születése előtt megjelentek. Mivel a különböző érvédő készítmények szedésével nem tudta elérni a kívánt hatást, háziorvosához fordult tanácsért, mielőtt a költségesebb lézerkezelést választotta volna.
„Háziorvosunk egy beutalóval az érsebészeti szakrendelésre irányított, ahol a szkleroterápiát javasolták számomra. Egy kezelés körülbelül negyed óráig tartott, ezalatt 15-20 szúrást éreztem, égő, viszkető érzés kíséretében. A végén a szúrások helyét leragasztották, a lábamat befáslizták. Napokon keresztül kompressziós harisnyát kellett viselnem, ami nem esett nehezemre, mert repülés közben is rendszeresen azt hordok. Az orvos felhívta a figyelmemet, hogy kerüljem a hosszú ülést, vagy álldogálást, és folytassam a rendszeres mozgást, mert ilyenkor nagyon ritka esetben bár, de trombózis is előfordulhat. Elégedett vagyok az eredménnyel. A véraláfutások gyorsan felszívódtak és megúsztam a bőrpigmentációt is, amit az orvos a lehetséges nemkívánatos mellékhatások között említett. Szépek a lábaim, az egykori seprűvénáim pontos helyét már csak én tudom meghatározni.”

Mit tehetsz még?
Mozogj rendszeresen, mert a sportolás javítja a vérkeringésed.
– Figyelj az egészséges testsúly megőrzésére.
– Fürdés helyett zuhanyozz, és hideg-meleg váltózuhannyal fejezed be a tisztálkodásokat.
– Méregteleníts és járj nyirokmasszázsra!
– Kerüld a hosszantartó mozdulatlan üldögélést/álldogálást.
– Viselj kompressziós harisnyát, amely segíti a vénás visszaáramlást
– Szedj E-, K- és C-vitamint, amely erősíti a véredények falát és csökkenti áteresztő képességüket.
– Használj érfalvédő készítményeket (pl. vadgesztenyekrém)

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X