Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tipp, amivel meghosszabbíthatod az életed

7 tipp, amivel meghosszabbíthatod az életed

egészségéletszokás
0

Írta:

1. Reggeli minden nap Extra tipp: Fogyassz legalább három táplálékcsoportból!A dietetikusok azt ajánlják, hogy bőséges reggelivel induljon a napunk, ha energikusak akarunk lenni a délelőtt folyamán. A reggeli étkezés segíti az anyagcsere beindulását, beállítja a vércukorszintet. Az ajánlások szerint napi energiaszükségletünk körülbelül 30 százalékát kellene a reggelivel elfogyasztanunk, hogy ne legyünk fáradékonyak, és ne romoljon […]

1. Reggeli minden nap

Extra tipp: Fogyassz legalább három táplálékcsoportból!
A dietetikusok azt ajánlják, hogy bőséges reggelivel induljon a napunk, ha energikusak akarunk lenni a délelőtt folyamán. A reggeli étkezés segíti az anyagcsere beindulását, beállítja a vércukorszintet. Az ajánlások szerint napi energiaszükségletünk körülbelül 30 százalékát kellene a reggelivel elfogyasztanunk, hogy ne legyünk fáradékonyak, és ne romoljon teljesítményünk. Kutatások bizonyítják, hogy akik három vagy több ételcsoportból (gabonakészítmények, tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek, húsok) állítják össze reggeli étkezéseiket, azok a nap folyamán nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és energikusabbak lesznek.

2. Zsír helyett olajban sütés

Extra tipp: Egy kevés vajjal keverve
Amikor legközelebb rántottát vagy húst sütsz, próbáld ki a következőt: egy kanál olívaolajhoz adj egy kanál vajat. A vaj nagyon gazdag A- és D-vitaminban. Magas zsírtartalma miatt elég belőle egy evőkanálnyi, a többi legyen olívaolaj, mert az gazdag egyszeresen telített zsírsavakban, nem emeli a vér koleszterinszintjét, sőt újabb kutatások szerint még csökkenti is azt. Tehát ha kevered a kétféle zsiradékot, a jótékony hatások is megsokszorozódnak.

0020125_1.jpg ()

3. Alapos fogmosás

Extra tipp: Minden étkezés után
Ha lehetőséged van, minden étkezés után mosd meg a fogad, legalább két percig. Fontos azonban, hogy ne azonnal az étkezés után végezd a műveletet, különösen, ha savanyú vagy szénsavas ételt-italt fogyasztottál. A rágófelületet hátulról előrefelé súrold, a fogak belső oldalán fel-le irányuló, mindenhol máshol pedig körkörös mozdulatokat használj.

4. Bőséges zöldtea-ivás

Extra tipp: Citromkarikával
Azt már régóta tudjuk, hogy ha bőségesen iszunk zöld teát, sok betegség kialakulását megelőzhetjük. A zöld tea például fokozza a fogzománc ellenállóságát, gátolja a szájban a baktériumok szaporodását, szellemi frissességet ad, serkenti a központi idegrendszer működését, és bizonyítottan daganatellenes hatású. Kutatások kimutatták azt is, hogy akik a teát citromkarikával isszák, azoknál a bőrrák kialakulásának esélye jelentősen csökkenhet. Valószínűsíthető, hogy a citrom héjában található egy rákellenes vegyület, amely feloldódik a teában, ráadásul a gyümölcs antioxidáns anyagai is jótékonyan hatnak.

5. Séta, amikor csak lehet

Extra tipp: Cipő nélkül
Az utcán nyilván nem sétálhatunk mezítláb, de folyó- vagy tóparton, tengerparti nyaraláson vagy a lakásban és a kertben is sétálj minél többet cipő nélkül. Ilyenkor a talp különböző felületekkel, anyagokkal érintkezik, ami stimulálja a reflexológiás pontokat, emiatt rendkívül jó hatással van a szervezetre.

6. Gyakori kézmosás

Extra tipp: Legalább 30 másodpercig
A kézmosás a mindennapjaink legegyszerűbb (és egyik legfontosabb) művelete. Ha naponta legalább ötször végezzük, 45 százalékkal csökkenthetjük a fertőzésveszélyt. A megfelelő hatás eléréséhez legalább 15-30 másodpercig kell összedörzsölni a szappanos kezeket, majd bő vízzel leöblíteni. Ha van rá lehetőség, a meleg levegős szárító helyett válaszd inkább a papírtörlőt, mert az előbbinél előfordulhat, hogy a gépben elszaporodó baktériumok újra rákerülnek a kezedre.

7. Zöldség- és gyümölcsevés

Extra tipp: Kombinálva
Aki rendszeresen eszik zöldséget és gyümölcsöt, az sok civilizációs és degeneratív betegségtől kímélheti meg magát, és az öregedési folyamatokat is lelassíthatja. A zöldségek és a gyümölcsök különböző típusú antioxidánsokat, aszkorbinsavat, retinolt, tokoferolt és flavonoidokat tartalmaznak, melyekkel közömbösíthetők a káros szabadgyökök. Legelőnyösebb, ha a zöldségeket és gyümölcsöket kombinálod a nap folyamán, így ideális mennyiségű és arányú rostot, valamint szénhidrátot vihetsz be a szervezetedbe.

A témáról bővebben a Wellness magazin júliusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X