Főoldal > EGÉSZSÉG > 12 aranyszabály, amit feltétlenül tarts be nyáron!

12 aranyszabály, amit feltétlenül tarts be nyáron!

egészségnyárnyaralás
0

Írta: and

1. Napozni csak okosan Hogy elkerüld a leégést, használj a bőrtípusának megfelelő fényvédő  krémet. Ezzel tíz-tizenöt perccel azelőtt kell bekenni a testet, hogy kilépne a napra. Ha mégis leégnél, hűsítő spray-k és pantenoltartalmú habok kínálnak jó megoldást. Ha napközben sétálni indulsz, vegyél kalapot, sapkát. 2. A kocsit csak üresen zárja be! Az autót mindig üresen […]

1. Napozni csak okosan

Hogy elkerüld a leégést, használj a bőrtípusának megfelelő fényvédő  krémet. Ezzel tíz-tizenöt perccel azelőtt kell bekenni a testet, hogy kilépne a napra. Ha mégis leégnél, hűsítő spray-k és pantenoltartalmú habok kínálnak jó megoldást. Ha napközben sétálni indulsz, vegyél kalapot, sapkát.

2. A kocsit csak üresen zárja be!

Az autót mindig üresen hagyd a bolt előtt! Vedd ki a gyereket, kutyát, mert a zárt térben pillanatok alatt felforrósodik a levegő, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek a bent maradtakra.

3. Sok folyadék

Melegben mindig legyen a táskádban egy palack víz.  Fontos, hogy ilyenkor ne korlátozd végletesen a verejtékezést, mert a szervezet ezzel hűti magát. Inkább gyakrabban zuhanyozz, válts ruhát, pólót.

4. Jó napszemüveget!

Mindig valódi UV-szűrős napszemüveget viselj. Ha nincs  módod jó minőségű szemüveget vásárolni, bízd inkább a szemedre a védekezést: a pupilla természetes módon összeszűkül, ha erősebb a napfény.

5. Hűsölj!

A forró napokon igazi felüdülést jelenthet egy hűs, klimatizált szoba. Kivédheted vele a hőség okozta rosszulléteket, a folyadékvesztést. A légkondicionálót csupán 5-6 fokkal állítsd hűvösebbre a kinti levegőnél, a légutak ugyanis csak ennyi hőmérséklet-különbséget bírnak ki „büntetlenül”.

6. Évi egy klímatisztítás

A klimatizált helyiségben tartózkodók kaphatják el a legionáriusbetegséget. Fejfájással, lázzal, hidegrázással, izomfájdalmakkal kezdődik, és végül tüdőgyulladáshoz vezet. Megelőzése érdekében a légkondicionáló berendezést minden évben szakemberrel fertőtleníttetni kell.

0020273_1.jpg ()

7. Klíma helyett hűsíts

Éjszaka szellőztess, nappalra viszont csukd be az ablakot, hogy árnyékoljon. Próbálj meg kereszthuzatot csinálni, illetve használd a ventilátort! Fokozhatod a hatást, ha egy tál jeget teszel a ventillátor elé, vagy kicsit bevizezed a csuklóidat. Minél kijjebb van az árnyékolás, annál nagyobb hatása lesz a szoba hőmérsékletére, hiszen ha nem éri a napfény az ablakot, az üveg sem melegszik fel, és nem fűti a szobát. Kapcsold ki azokat
a gépeket, amelyek melegíthetik a helyiséget.

8. A szúnyogcsípést túl fogja élni!

A szúnyog csípése kellemetlen, de többnyire veszélytelen, számtalan krémmel és spray-vel védekezhetsz ellene. A megcsípett bőrt pedig hűsítő krémekkel gyógyíthatod.

9. A darázscsípés ritkán veszélyes

A darázscsípés csak akkor veszélyes, ha valaki allergiás rá. Ilyenkor a csípés helye erősen bedagad, viszket. Ájulás, sápadtság, láz, légzési nehézségek fordulhatnak elő. Gyors orvosi segítségre van szükség.

10. És mi van a kullancsokkal?

A kullancs ellen számtalanféle riasztóspray-vel és -krémmel védekezhetsz. Az időben beadott védőoltás pedig véd a kullancsos agyvelőgyulladás ellen. A Lyme-kórra azonban nincs oltószer, ezért  akit kullancs csípett meg, figyelnie kell a csípés helyét legalább hét-tíz napig. Ha öt centiméteres átmérőt meghaladó nagyságú bőrpír jelentkezik, akkor jelentkezni kell a legközelebbi kullancsambulancián, ahol antibiotikumot adnak majd. Az élősködőt – speciális csipesszel – azonnal el kell távolítani.

11. Strand után zuhanyozzon!

Elkerülheted a nyári fertőzéseket, ha fürdés után lezuhanyozol, és a nedves fürdőruhát lecseréled szárazra. A közös helyiségekben használj papucsot, ugyanez érvényes a szállodai szobákra is. És mindig saját használatú törülközőbe törülközz, még családon belül is.

12. Csak a kijelölt helyen!

Csábító a bányató környéke, de csak a kijelölt helyeken fürödjön. Alapkövetelmény a standokon a mentőladik, a mentőeszközök és az úszómester jelenléte. A víz hőmérséklete is sokkal hidegebb lehet a vártnál, csak lassan merüljön. Az egyes strandok vizének minőségéről pedig érdemes előre tájékozódni az ÁNTSZ és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján: http://www.kvvm.hu

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin júliusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X