Főoldal > EGÉSZSÉG > Így előzd meg a melanómát!

Így előzd meg a melanómát!

betegségbőrrák. rákdaganategészségmegelőzésmelanoma
0

Írta:

Magyarországon évente kétezer új melanomást regisztrálnak, az áttétek miatt pedig az esetek mintegy negyede halállal végződik! Ennek a rendkívül agresszív bőrráktípusnak a veszélyeire próbálják felhívni a figyelmet a szakemberek az idén harmadik alkalommal megrendezett Országos Melanoma Napon: május 11-én az ország több kórházában is ingyenes szűrővizsgálatokkal, anyajegy-tanácsadással és tanácsokkal várják az érdeklődőket. Hogy még idejében […]

Magyarországon évente kétezer új melanomást regisztrálnak, az áttétek miatt pedig az esetek mintegy negyede halállal végződik! Ennek a rendkívül agresszív bőrráktípusnak a veszélyeire próbálják felhívni a figyelmet a szakemberek az idén harmadik alkalommal megrendezett Országos Melanoma Napon: május 11-én az ország több kórházában is ingyenes szűrővizsgálatokkal, anyajegy-tanácsadással és tanácsokkal várják az érdeklődőket.

Hogy még idejében megelőzhesd a melanomát, most mi is összegyűjtöttük mindazt, amit a betegségről tudnod kell!

Mi is az a melanoma?

A melanoma kialakulásáért főleg genetikai tényezők és a nap káros sugarai tehetők felelőssé, a daganat ugyanis a bőrben található melanocitákat, vagyis a bőr feketés-barnás festékanyagát termelő sejteket támadja meg. A melanoma az esetek harminc százalékában meglévő anyajegyekből alakul ki, és bár a bőrdaganat műtéti úton viszonylag egyszerűen orvosolható lenne, az áttétek nagyon hamar megjelennek olyan létfontosságú szervekben is, mint a máj, a tüdő vagy az agy.

Mikor kell tartanod a melanomától?

  • Ha a családodban már volt valakinek bőrdaganata
  • Ha nagyon világos színű a hajad és a bőröd
  • Ha sokat napozol vagy rendszeresen jársz szoláriumba (főleg ha ha nem használsz megfelelő faktorszámú naptejet)
  • Ha sok anyajegyed van, különösen, ha ezek szokatlan színűek vagy formájúak
  • Ha immungyengeséggel járó betegséged van, vagy ha olyan gyógyszert szedsz, aminek hatására csökken a szervezet védekezőképessége.

Melanomában leggyakrabban a középkorúak betegednek meg, ezért ha elmúltál 40 éves, akkor járj rendszeresen szűrővizsgálatra! Fokozottan ügyelj a bőröd egészségre, ha igaz rád a fenti hajlamosító tényezők valamelyike!

0018906_1.jpg ()

Mire figyelj, hogy megelőzd a betegséget?

  • Ne tartózkodj a napon a legveszélyesebb időszakban, azaz 11 és 16 óra között!
  • Használj mindig a bőrödnek megfelelő faktorszámú naptejet, és viselj sapkát és napszemüveget is!
  • Különösen óvatosnak kell lenned, ha három év alatti pici gyermeked van, az ő esetükben ugyanis egy leégés jelentősen növeli egy későbbi megbetegedés kockázatát!
  • Tarts rendszeresen önvizsgálatot! Ismerd meg a testeden található pigmentfoltokat és anyajegyeket, különösen azokat, amik „eldugottabb” helyeken (pl. a mell alatti területek, a hónalj környéke, a comb belső és hátsó része, a fül mögötti rész, stb.).
  • Ha az anyajegyeid színe vagy formája elváltozott – pl: világosabb vagy sötétebb, nagyobb vagy kisebb lett, kifényesedett, vagy nagyon kitüremkedik a bőrfelszínhből – esetleg égető, viszkető érzést, vagy váladékozást észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz!

Hogyan tarts önvizsgálatot?

  • Zuhanyozás után mindig egyesével nézd át az anyajegyeidet. Figyeld meg, hogy nem változott-e az alakjuk: nem lettek-e nagyobbak, nem tapasztalsz-e valamilyen feltűnő változást valamelyiken. Képzeletben oszd fel a pöttyöt egy elképzelt vízszintes és egy függőleges tengely segítségével – ha az így kapott cikkek formájukban hasonlóak, akkor szimmetrikus az anyajegyed.
  • Akármilyen változást tapasztalsz, szigorúan TILOS az anyajegyet piszkálni, vagy egyéb úton-módon eltávolítani. Azonnal fordulj szakemberhez!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X