Főoldal > EGÉSZSÉG > Együtt is támadhat a szénanátha és az asztma!

Együtt is támadhat a szénanátha és az asztma!

allergiaasztmaszénanátha
0

Írta:

A szénanátha és asztma kapcsolata  A szénanátha és az asztma egymással szoros összefüggésben áll – mondja dr. Gálffy Gabriella a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának adjunktusa. Ha az eleinte csak kisebb kellemetlenségeknek látszó tüneteket: orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést, tüsszögést kiváltó szénanátha tartósan fennáll anélkül, hogy kezelnék, nagy eséllyel alakulhat ki asztma. Ugyanakkor az asztmások mintegy 80 %-ának […]

A szénanátha és asztma kapcsolata
 
A szénanátha és az asztma egymással szoros összefüggésben áll – mondja dr. Gálffy Gabriella a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának adjunktusa. Ha az eleinte csak kisebb kellemetlenségeknek látszó tüneteket: orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést, tüsszögést kiváltó szénanátha tartósan fennáll anélkül, hogy kezelnék, nagy eséllyel alakulhat ki asztma. Ugyanakkor az asztmások mintegy 80 %-ának van szénanáthája is. Ha a két betegség együtt jelentkezik, a szénanátha jelentősen ronthatja a beteg asztmáját. Az asztma a kínzó, görcsös köhögésről, nehézlégzésről, ritkábban fulladásos rohamokról ismerhető fel.A szoros kapcsolat fő oka, hogy légutaink egységet alkotnak. Mindkét esetben az egymással összefüggő légutak valamely része kerül folyamatos gyulladásba allergiás alapon: a szénanáthánál a felső légutak, az asztmánál a hörgők. Közösek az allergiás reakciót kiváltó tényezők és a gyulladáskeltő anyagok közül az ún. leukortiének jelenléte.

Mire figyelj?

Amennyiben a fenti szénanáthás panaszok zavarják a mindennapi munkát és szabadidős tevékenységét, vagy mellettük a görcsös köhögés, esetleg más az asztmás tünetek is jelentkeznek, szakorvosi vizsgálat szükséges, amelyre beutalót a háziorvos adhat. Allergológushoz, felnőtt- vagy  gyermektüdőgyógyász szakorvoshoz fordulni azért szükséges, mert egyrészt ahhoz, hogy meggátoljuk az  asztma kifejlődését, feltétlenül kezelni kell magát a szénanáthát. Másrészt, mert ki kell vizsgálni azt is, hogy a szénanátha mellett nincs-e már kialakult asztma. Ez fordított esetben is igaz. Vagyis amennyiben Ön asztmás, figyelnie kell arra, hogy a szokásos asztmás panaszai romlanak-e az allegriaszezonban, illetve jelennek-e meg a szénanátha tipikus tünetei.  Ha igen, ezt feltétlenül jelezze a tüdőgyógyász vagy az allergológus szakorvosának. A két betegség együttes előfordulásakor ugyanis az asztma csak akkor tartható egyensúlyban, ha egyúttal a szénanáthát is kezelik.

Hogyan kezelhető az asztma és a szénanátha?

A szénanátha és asztma együttes előfordulásakor a közös légúti gyulladás egyidejű csökkentése a kezelés célja. Rendelkezésre áll olyan  hormonmentes tabletta, mely egyszerre hat mindkét betegségre, gátolva a mindkettőben szerepet játszó leukortiéneket. Alkalmazása tehát egyidejűleg ad jobb asztmakontrollt, és hatékonyan javítja a szénanátha tüneteit is, egyszerűbbé téve ezzel a két betegség egyidejű karbantartását. Szakorvosi javaslat alapján a társadalombiztosítás által is támogatott.

Ne fogadja el, hogy a rosszabbodó tünetek hátráltatják munkájában, szabadideje kellemes eltöltésében! Van lehetőség a teljesebb életre. Kérdezze meg tüdőgyógyászát vagy allergológusát az asztma és a szénanátha együttes, egyidejű kezelésének lehetőségéről!

A Magyar Egészségvédelmi Alapítvány közleménye

Képek forrása: Profimédia

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X