Főoldal > EGÉSZSÉG > Így küzdd le a tavaszi fáradtságot!

Így küzdd le a tavaszi fáradtságot!

fáradtsággyengeségtavaszvitamin
0

Írta:

Egész nap kókadtan ülsz a munkahelyeden? Itt az ideje, hogy harcolj a tavasz eleji gyengeség és fáradtság ellen! Fogyassz minél több vitaminban gazdag gyümölcsöt, zöldséget, igyál minél több folyadékot, és persze sétálj nagyokat a szabadban! Lássuk, melyek a tavaszi fáradtság legjellemzőbb tünetei! Ne feledd: Ha a tünetek nem múlnak el, és továbbra sem érzed jól magad […]

Egész nap kókadtan ülsz a munkahelyeden? Itt az ideje, hogy harcolj a tavasz eleji gyengeség és fáradtság ellen! Fogyassz minél több vitaminban gazdag gyümölcsöt, zöldséget, igyál minél több folyadékot, és persze sétálj nagyokat a szabadban! Lássuk, melyek a tavaszi fáradtság legjellemzőbb tünetei!

Ne feledd: Ha a tünetek nem múlnak el, és továbbra sem érzed jól magad a bőrödben, fordulj szakorvoshoz!

1. tünet: Szédülés

Gyakran szédülsz mostanában? Ne ijedj meg, ennek oka a márciusban-áprilisban gyakori időjárás-változás is lehet, amely leviheti vagy éppen megemelheti a vérnyomásodat. A szédülést ugyanakkor okozhatja a B2-vitamin és a mangán hiánya is. Ha a látásod nem olyan éles, mint korábban, folyton ég, viszket a szemed, és a szád is szárad, akkor valószínűleg B2-hiányod van. 
Tipp: Fogyassz sötétzöld levelű zöldségeket, húst és tejtermékeket, ezek ugyanis sok B2-vitamint tartalmaznak, de ma már számos gabonapelyhet és kenyeret is dúsítanak ezzel a vitaminnal! Mangánt a gabonafélékben, a dióban és a mogyoróban találsz!

0017627_1.jpg ()

2. tünet: Fáradtnak érzed magad

Alig bírsz felkelni reggel, már délben álmosnak érzed magad, este pedig holtfáradtan zuhansz be az ágyba? Ugye neked is ismerősek ezek a tünetek? A folyamatos fáradtságot és a levertséget is a vitaminhiány okozza, hiszen télen kevesebb a friss zöldség és gyümölcs, ráadásul a napsütés hiánya is legyengíti a szervezetet.
Tipp: Ne idd literszámra a kávét, a fekete teát és az energiaitalokat, ezeknek a hatása úgyis elmúlik egy-két óra alatt. Inkább tankolj fel vassal: napi 15-20 mg vasra van szükséged ahhoz, hogy ne érezd magad folyton fáradtnak. Sok vas van a marhahúsban, a májban és a tenger gyümölcseiben.

3. tünet: Hullik a hajad

A tavaszi hajhullásra legtöbbször nem egy új sampon vagy balzsam a megoldás – az egészséges hajhoz sok-sok cink kell! A szervezet szükséglete naponta 15 mg, ha ennél kevesebbet juttatsz a szervezetedbe, elkezdhet hullani a hajad. Ugyanakkor a hajkoronádat veszélyezteti a jód- és a biotinhiány is, ezekből sem árt feltankolnod tavasz elején!
Tipp: Sok cink van a tökmagban, a sörélesztőben, a búzacsírában, a napraforgóban és a tengeri herkentyűkben is, jódot a tengeri halakban találsz, biotint pedig a májban, a diófélékben és a tojássárgájában.

4. tünet: Fénytelen a bőröd

Szürkés, foltos, zsíros a bőröd? Ne csodálkozz, ez is a tavaszi vitaminhiány egyik tünete – itt az ideje, hogy bevesd magad a fürdőszobába, és alaposan radírozd le a bőrödről az elhalt hámsejteket! Ezen kívül juttass be a szervezetedbe béta-karotint, C-vitamint, E-vitamint és panthenolt, ezek felelősek ugyanis a szép bőrért!
Tipp: A sütőtökben, a spenótban és a sárgarépában nagy mennyiségű béta-karotin van, E-vitamint és panthenolt pedig mogyoróból és növényi olajokból szerezhetsz. 

Képek forrása: Profimédia 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X