Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 aranyszabály, amivel meghosszabbíthatod az életed

6 aranyszabály, amivel meghosszabbíthatod az életed

egészségéletmozgástáplálkozás
0

Írta:

Dohányzol, zsíros ételeket fogyasztasz, folyton stresszes vagy, ráadásul alig mozogsz? Ne csodálkozz, ha egyre gyakrabban kell felkeresned az orvost! Lássuk, min kellene változtatnod! 1. szabály: Figyelj oda az étrendedre! Figyelj oda arra, hogy mit eszel és iszol! Ha nem megfelelően táplálkozol, könnyebben támadnak meg a betegségek, és a szervezeted is gyorsabban öregszik. A sejtkárosodásért és […]

Dohányzol, zsíros ételeket fogyasztasz, folyton stresszes vagy, ráadásul alig mozogsz? Ne csodálkozz, ha egyre gyakrabban kell felkeresned az orvost! Lássuk, min kellene változtatnod!

1. szabály: Figyelj oda az étrendedre!

Figyelj oda arra, hogy mit eszel és iszol! Ha nem megfelelően táplálkozol, könnyebben támadnak meg a betegségek, és a szervezeted is gyorsabban öregszik. A sejtkárosodásért és az öregedésért a szabadgyökök a felelősek, amelyeket az antioxidánsokban gazdag étrenddel elpusztíthatsz! A legtöbb antioxidáns a gyümölcsökben és a zöldségekben van, ezért fontos, hogy ezekből naponta legalább ötven-hatvan dekagrammot, vagyis négy-öt darabot elfogyassz. A legjobb választás a paradicsom, a brokkoli és a fokhagyma, amelyek ráadásul számos daganatos betegség ellen is védelmet nyújtanak!

0018067_1.jpg ()

2. szabály: Járj rendszeresen szűrésekre!

Ha rendszeresen elmész szűrővizsgálatokra, évekkel hosszabbíthatod meg az életedet. A daganatos betegségek többsége nagyobb eséllyel gyógyítható, ha korai stádiumban fedezik fel. Évente menj el méhnyakrákszűrésre, két-háromévente mammográfiás vizsgálatra, és minden tavasszal mutasd meg szakorvosnak az anyajegyeidet! A koleszterinszintedet és a vérnyomásodat is ellenőriztesd legalább évente kétszer, így ha túl magas valamelyik érték, még időben tudsz változtatni az életmódodon!

3. szabály: Gondolkodj pozitívan!

Gondoltad volna, hogy a boldogság nemcsak a lélekre, hanem a testre is jó hatással van? Pedig így igaz: számos kutatás bebizonyította, hogy ha valaki pozitívan gondolkodik, és úgy érzi, van célja a napjainak, sokkal tovább élhet egészségesen. Mindez elérhetetlennek tűnik, mert nehezen tudod feldolgozni a stresszt, és folyamatosan szorongsz? Akkor próbáld ki a jógát, amely oldja a feszültséget, ellazítja a testedet, ráadásul megtanít a helyes légzésre is!

4. szabály: Szokj le a káros anyagokról!

Nem véletlenül tanácsolják ezt az orvosok: mind a dohányzás, mind a drog- és a mértéktelen alkoholfogyasztás, és persze a túl sok kávé is károsítja a szervezetet. Persze az alkoholt nem kell teljesen száműznöd a mindennapjaidból: napi egy-két deciliter jó minőségű vörösbor lecsökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ugyanis rengeteg benne az antioxidáns!

5. szabály: Mozogj minél többet!

Kerékpározz, fuss vagy aerobikozz – mindegy, milyen mozgásformát választasz, a lényeg, hogy hetente legalább háromszor-négyszer menj el edzeni. Amikor csak teheted, sportolj a szabadban, és lehetőleg olyan helyet válassz, ahol kevés autó jár, és kevésbé szennyezett a levegő. Így két legyet ütsz egy csapásra: a mozgás csökkenti a vércukor- és a vérzsírszintet, fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét, a tiszta levegő pedig csökkenti a tüdő- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

6. szabály: Szexelj!

A szex valóban fiatalon tart! Számos tudományos kutatás bebizonyította, hogy akinek kielégítő a szexuális élete, annak erősebb az immunrendszere, így ritkábban betegszik meg. Mindez – többek között – annak köszönhető, hogy az erotika oldja a feszültséget, csökkenti a depresszióra való hajlamot, az orgazmus pedig tökéletes fájdalomcsillapító. Ráadásul egy kiadós hancúrozás egy kisebbfajta edzéssel is felér! Nem csoda, hogy a kutatók azt állítják, heti két alkalom is elég ahhoz, hogy évekkel meghosszabbítsd az élettartamodat!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X