Főoldal > EGÉSZSÉG > Fogyj, szépülj és maradj egészséges nevetéssel!

Fogyj, szépülj és maradj egészséges nevetéssel!

egészségnevetésnevetésterápia
0

Írta:

Már a párhetes csecsemők is elbűvölik mosolyukkal a szüleiket. Bár a nevetésre való képességünk életünk végéig megmarad, a gyerekekhez képest a felnőttek elenyészően keveset nevetnek: míg a kicsik átlagosan naponta négyszázszor mosolyodnak el, addig mi maximum 15-20 alkalommal. Holott a nevetésnek az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait ma már számos kutatás bizonyítja. Lássuk, miért érdemes sokat […]

Már a párhetes csecsemők is elbűvölik mosolyukkal a szüleiket. Bár a nevetésre való képességünk életünk végéig megmarad, a gyerekekhez képest a felnőttek elenyészően keveset nevetnek: míg a kicsik átlagosan naponta négyszázszor mosolyodnak el, addig mi maximum 15-20 alkalommal. Holott a nevetésnek az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait ma már számos kutatás bizonyítja. Lássuk, miért érdemes sokat nevetned!

  • A nevetés fogyaszt
    Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy amikor nevetünk, a szervezetünk 20 százalékkal több energiát használ fel. Ne feledd: 10-15 percnyi jóízű kacagással egy kis szelet csokinak megfelelő kalóriamennyiséget égethetsz el! Ez persze nem azt jelenti, hogy büntetlenül nassolhatsz, ha utána jó tíz percig megállás nélkül hahotázol – a nevetést a megszokott diétád és edzésformáid mellé csak kiegészítő „módszerként” alkalmazd!
  • A nevetés oldja a stresszt
    Ugye neked is van olyan rokonod vagy barátod aki egyfolytában mosolyog? Róluk valószínűleg el sem tudnád képzelni, hogy feszültek és ingerültek is tudnak lenni. A nevetés a stressz egyik leghatásosabb ellenszere. Az önfeledt kacaj ugyanis beindítja az agyban a boldogságérzetért felelős és feszültségoldó hatású endorfin hormon termelődését. 
    0012838_1.jpg ()

  • A nevetés megszépít
    „Olyan szép vagy, amikor nevetsz” – neked is bókoltak már ezzel a mondattal? Sokan azonban az első ráncok megjelenése után már nem mernek olyan jóízűen nevetni, mint korábban. Nem félj a szarkalábaktól és a nevetőráncoktó! Ezek előbb-utóbb úgyis megjelennek, a nevetés pedig erősíti az arc izmait. Sok férfi vallja azt, hogy a szem melletti és a száj környéki finom vonások vonzóbbá, érzékibbé teszik a nőket. A mosoly a nők a leghatékonyabb fegyvere, ezért ne fukarkodj vele!
  • A nevetés erősíti az immunrendszert  
    A nevetés nemcsak a szervezetünkre ártalmas pszichés hatások kiszűrését segíti, de növeli az ellenállóképességedet is. Aki sokat nevet, az kevesebb alkalommal lesz beteg, mert a nevetés csökkenti az immunrendszer működését gátló hormonok, a dopamin és a kortizol termelődését.
  • A nevetés gyógyít
    A nevetés nemcsak a betegségek megelőzésében, de a gyógyításukban is szerepet játszhat. Egy kísérletben egy unalmas és egy humoros film hatását vizsgálták. Kiderült, hogy a vicces film hatására javult az alanyok vérkeringése, azaz a nevetés javíthat az érszűkületben, érrendszeri betegségekben szenvedők állapotán. Ehhez hasonló kísérletet cukorbetegekkel is végeztek: náluk a humoros filmek hatására a vércukorszint csökkenését állapíthatták meg a kutatók.

Nevess másokkal együtt!
Egy indiai orvos, Madan Kataria a Hasya-jógán alapuló speciális módszert alkotott, amelynek segítségével nevetve szabadulhatsz meg a feszültségtől. A módszer az immunrendszer erősítésére és általános közérzetjavítóként is alkalmazható, de a „nevetés-terápia” halálos betegeken is segített már. Ma már a világ számos országában működnek a Kataria módszereit követő Hahota-klubok, és Magyarországon is több csoport alakult – találd meg te is a lakóhelyedhez legközelebb eső terápiás csoportot!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X