Főoldal > EGÉSZSÉG > Veszélyes otthon szülni?

Veszélyes otthon szülni?

babavárásotthonszülésvárandósság
0

Írta: and

Ma Magyarországon nagyon megoszlanak a vélemények az otthonszülésről: akár egy szülésben segítő szakembert, akár egy kívülállót kérdezünk. Az otthonszülés pártolóinak legfőbb érve a holland példa, ebben az országban az otthonszülések aránya kb. 30-40 % az intézményi szülésekkel szemben. A hollandoknál a társadalombiztosítás is finanszírozza az otthonszülést, amit egy erre specializálódott szülésznő vezet. Figyelemreméltó, hogy a szülés alatti komplikációk, […]

Ma Magyarországon nagyon megoszlanak a vélemények az otthonszülésről: akár egy szülésben segítő szakembert, akár egy kívülállót kérdezünk. Az otthonszülés pártolóinak legfőbb érve a holland példa, ebben az országban az otthonszülések aránya kb. 30-40 % az intézményi szülésekkel szemben. A hollandoknál a társadalombiztosítás is finanszírozza az otthonszülést, amit egy erre specializálódott szülésznő vezet. Figyelemreméltó, hogy a szülés alatti komplikációk, illetve a gyermekhalandóság mértéke mégsem magasabb a kórházi szüléseknél.

0011437_1.jpg ()

Nézzünk néhány érvet, amely az otthonszülés mellett szól:

  • A szülés folyamán nem kell a kórházi protokollhoz alkalmazkodnod, hanem hozzád alkalmazkodik a „személyzet”: a bába, a dúla  és a párod.
  • A szülés legelejétől a saját környezetedben vagy. A higiénés állapotok megfelelőek, így nem kell attól tartanod, hogy fertőzést kapsz, amit utána nagyon nehéz antibiotikummal leküzdeni.
  • A saját környezet előnye, hogy az anya – és így a baba is – jól érzi magát, mert  ismerős tárgyak és ismerős légkör veszi körül.
  • A szülés folyamatát és körülményeit te határozod meg, vagyis nem probléma a félhomály, a zene, a vízben szülés, az evés-ivás a szülés alatt. Nyugodt környezet biztosított számodra.
  • A szülést kísérő bába és dúla érzelmi támaszt nyújt neked. Azok, akik kórházban szülnek, csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak ilyen intim viszonyt kialakítani a szülésznővel. Normál esetben ugyanis csak a szülés előtt egy hónappal találkoznak először.

Az otthonszülésnél az anya azokkal az emberekkel veheti körül magát, akiknek a támogatására szüksége van a szülés folyamán, valamint beavatkozásoktól mentesen élheti át ezt a csodát. Ennek hatására jobb a közérzete, mert a babájával azonnal a szülés után kapcsolatba kerül, és a saját ritmusnak megfelelően történhetnek a dolgok. A szoptatást, a tej belövellését és termelődését is pozitívan befolyásolja az, hogy a babát nem választják el az anyától. Ez a közelség már megalapozza a későbbi anya-gyermek kapcsolatot.

Lássuk az otthonszülés ellenérveit:

  • Az anya komoly betegsége esetén – mint például a terhességi cukorbetegség vagy magas vérnyomás – nem javasolt az otthonszülés.
  • Az elöl fekvő méhlepény szintén gátló tényező lehet.
  • Nem javasolt az otthonszülsé, amennyiben téraránytalanság tapasztalható (a baba feje nagyobbnak bizonyul az anya medencéjénél)
  • Ikerterhesség esetén
  • Medencevégi, far- vagy harántfekvéses babáknál
  • Komplikáció esetén, vagy ha bármilyen beavatkozásra szükség van, időt veszíthetsz a kórházba szállítás során.
  • Otthon nincs meg a technikai háttér (pl.: műtéti beavatkozás, oxitocin infúzió, epidurális érzéstelenítés)

A dúla véleménye:
Meg kellene teremteni a lehetőségét annak, hogy az anya eldönthesse, hol és kivel szeretne szülni: otthon, kórházban vagy ambulánsan. Így kisebb lehetne a komplikációk esélye.  Például ambuláns szülés esetén az anya rögtön hazatérhetne a kórházból. A kórházakban is meg kellene teremteni azt a légkört, amely valóban „baba-mama barát”. Fontos lenne, hogy az intézményekben dolgozó szakemberek is pozitívabban, empatikusabbam álljanak a szüléshez, amely sokat segíthetne a nőknek a komplikációmentes szülésben. Sok kórházban rengeteg a programozott szülés, a szülés alatti belső vizsgálat, a folyamatos ctg és fájás mérés, amely korlátozza a kismamát, és nem biztos, hogy visszaadja a nőknek azt a hitét, hogy orvosi beavatkozás nélkül is tudnak szülni, természetes módon – hiszen így lettek teremtve.  
A kórházak a túlzott biztonságra való törekvés közben – a különféle beavatkozásokkal, a szülés alatt alkalmazott fájdalomcsillapítással, a fölösleges császármetszésekkel – több kárt okozhatnak, mint hasznot. A testi károsodáson túl, a lelki sérülést szintén fontos megemlíteni. Ezek az eljárások ugyanis kihatással vannak az édesanya életének későbbi alakulására is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X