Főoldal > EGÉSZSÉG > Pszichés zavarok szülés után

Pszichés zavarok szülés után

kismamapszichés zavar
0

Írta: and

A várandósság időszaka, majd a gyermek születése életünk legszebb időszaka. A várakozás izgalma, a tervezgetés töltik ki gondolatainkat, így nem nagyon foglalkozunk azzal, hogy ebben a teljesítményorientált világban a „jó anya” szerepbe már nem fér bele az, ha nehézségeink, problémáink vannak. A szülés utáni – úgynevezett perinatális – zavaroknak több fajtája ismeretes. Szülés utáni szomorúság […]

0008538_2.jpg ()

A várandósság időszaka, majd a gyermek születése életünk legszebb időszaka. A várakozás izgalma, a tervezgetés töltik ki gondolatainkat, így nem nagyon foglalkozunk azzal, hogy ebben a teljesítményorientált világban a „jó anya” szerepbe már nem fér bele az, ha nehézségeink, problémáink vannak.

A szülés utáni – úgynevezett perinatális – zavaroknak több fajtája ismeretes.

Szülés utáni szomorúság
A leggyakoribb a szomorúság, más néven baby blues megjelenése, ami a szülő nők közel 80 %-át érinti. Általában a szülés utáni 3-4. napon jelentkezik, és körülbelül egy hétig tart. A kialakulásának oka elsősorban a progeszteron és ösztrogén hormon szintjének csökkenése és a prolaktin szintjének emelkedése, másodsorban az anya-magzat kapcsolat vége miatt kialakuló bánat és az anyai szerephez, a felelősséghez való alkalmazkodás nehézségei.

Jellemző tünetek:

  • a kialvatlanságból adódó fáradékonyság 
  • sírás
  • félelemérzet
  • ingerlékenység
  • hangulatváltozás: a boldogságérzetet hirtelen a sírás váltja fel

Erre az állapotra már mindenképpen oda kell figyelni, ugyanis előfutára lehet a komolyabb zavaroknak, mint a depresszió, vagy a szülés utáni pszichózis.

Gyermekágyi depresszió
A gyermekágyi, vagy szülés utáni depresszió a pszichés zavarok súlyosabb formája. Az újdonsült anyáknak nagyjából a 10 %-át érinti, ez az állapot már a babáról való gondoskodás képességét is befolyásolhatja.

Jellemző tünetek:

  • szomorúság
  • fáradtság
  • levertség
  • kilátástalanság, reménytelenség érzés
  • dühkitörések, túlzott félelem, aggodalom
  • önvádló magatartás
  • olyan szorongásérzés is jelentkezhet, amely képtelenné teszi az anyát, hogy élvezze a korábban örömet okozó dolgokat, például csökkenhet a szexuális érdeklődés.
  • a táplálkozás terén is szélsőségek fordulhatnak elő: van, aki nem eszik, vagy csak nagyon kicsit, és van, aki túlzásba viszi az evést.
  • azok a nők, akik korábban már szenvedtek depressziótól hajlamosabbak rá a szülés után is.

Egyesek a saját édesanyjukkal való elégtelen kapcsolatukat tartják az érzelmi válság kiváltó okának. A szülés utáni depresszió létezése vitathatatlan tény, így a megelőzésre és a gyógyításra is több figyelmet kellene fordítani.

0008538_1.jpg ()

Szülés utáni pszichózis
A szülés utáni pszichózis, más néven laktációs pszichózis, szerencsére elég ritka. Ebben a kórképben szenvedőknél megfigyelhető jelek:

  • a hirtelen fellépő személyiségváltozás
  • hallucinációk és kényszerképzetek megjelenése
  • realitásérzék teljes elveszítése.

Ilyenkor a nő mind a saját, mind a gyermeke életére veszélyt jelenthet, így mindenképpen kórházi kezelést igényel. Azok a nők, akiknek korábban volt már pszichotikus epizódja, esetleg elvesztett már gyermeket, gyakrabban fordul elő ez a súlyos állapot.

A pszichés zavarokról általánosságban
Mindhárom zavarnál jellemző, hogyha a partner nem nyújt megfelelő támogatást, akkor az ronthat a helyzeten. Amikor az első tüneteket észleli az anya környezete, általában a legrosszabb megoldást választja, vagyis a „szedd össze magad!” felszólítással él. Ettől az anyának csökken az önbizalma, bűntudata lesz, mivel úgy érzi, hogy ő kevesebb problémával tud megküzdeni, mint nőtársai. Ez az állapot nagy terhet ró az anyára, és a gyermek személyiségfejlődésére is rossz hatással van. A szükséges segítő intézkedések megtétele ebben az esetben létfontosságú.

A pszichés zavarok kezelése összetett feladat, ám az esetek többségében tünetmentesen gyógyulnak. Kezdetben, amikor még „csak” a szomorúság ütötte fel a fejét, akkor a tudatos odafigyelés, a támogató környezet elegendő lehet, ám a már kialakult depressziónál és pszichózisnál szükség lehet gyógyszeres kezelésre, illetve pszichoterápiára.

Természetes módszerekkel a zavarok ellen
A természet patikája ebben az esetben is kínál megoldásokat. Ezek a lehetőségek kiválóan kiegészítik az orvosi kezelést. A gyógynövények közül az ilyen problémával küzdőknél a következők segíthetnek:

  • macskagyökér
  • orbáncfű
  • citromfű
  • komló

Fantasztikus hatást érhetünk el a Bach virágterápiával is. A megfelelő szert személyre szabottan egy képzett terapeuta határozza meg.

Mozogj, hogy gyógyulj!
Mozgásként javasolt a Baba-mama jóga, a foglalkozások alkalmával ugyanis a baba és a mama együtt mozog, együtt éli át ennek a csodálatos mozgásnak minden apró pillanatát. Az anya mindig a baba igényeit követi a gyakorlatok alatt, ami segíthet kialakítani egy bensőségesebb kapcsolatot a gyermekkel. Angliai kutatások bizonyítják, hogy a baba-mama jógában megélt közös tevékenység csökkenti a szülés utáni pszichés problémák kialakulását.

Azonban ahhoz, hogy minél kevesebb nő essen áldozatul a pszichés zavaroknak, nagyon fontos lenne a megelőzés. Már a szülésfelkészítő foglalkozásokon is beszélni kellene erről, s arról is, hogyha valaki érintett, akkor ne szégyelljen segítséget kérni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X