Főoldal > EGÉSZSÉG > Ha siet a biológiai órád…

Ha siet a biológiai órád…

babavárásbiológiai óra
0

Írta:

Riasztó érzés, amikor sorban érkeznek barátaid esküvői meghívói, vagy amikor kolléganőid egymás után mennek szülési szabadságra – te pedig még mindig a szőke herceg után sóvárogsz. Köztudott, hogy egyre inkább kitolódik a családalapítás és a gyermekvállalás időpontja, ám harmincas évei küszöbén még így is sok nőt elfog a félelem, hogy kifut az időből. Biológiai tényekEgy […]

Riasztó érzés, amikor sorban érkeznek barátaid esküvői meghívói, vagy amikor kolléganőid egymás után mennek szülési szabadságra – te pedig még mindig a szőke herceg után sóvárogsz. Köztudott, hogy egyre inkább kitolódik a családalapítás és a gyermekvállalás időpontja, ám harmincas évei küszöbén még így is sok nőt elfog a félelem, hogy kifut az időből.

Biológiai tények
Egy újszülött kislány petefészkében körülbelül négyszázezer petesejt van, ám serdülőkorra ez a szám harmincezerre csökken. Egy harminc év körüli nőnek már csupán tízezer petesejtje van, a menopauzáig pedig ezek is fokozatosan elhalnak. Orvosi szempontból a gyermekszülés 24-26 éves korban a legoptimálisabb. Egy egészséges nő számára ezekben az években általában a megtermékenyülés is teljesen problémamentes.

Van megoldás!
Ha úgy érzed, hogy eljött az ideje a fészekrakásnak, ám a körülményeid ezt még nem teszik lehetővé, ne ess pánikba! Helyette törődj többet magaddal, hiszen a most még természetesnek tűnő tevékenységeket – mint például aerobik órák, hétvégi mozizás, utazás -, nehezebb lesz beiktatnod a napirendedbe családanyaként.

Íme néhány jótanács, hogy a rendelkezésedre álló szabadidődet maximálisan kihasználd – és közben egy kicsit az anyaságra is felkészülj!

  • Tanulj!
    Ha az iskolapadból kinőttél már, szellemed pallérozására akkor is szükség van! Iratkozz be nyelvtanfolyamra, vagy tánctanfolyamra – a tanulás mellett ezek a csoportos foglalkozások kíválóan alkalmasak az ismerkedésre is. Ez nem mellékes szempont, ha éppen egyedülálló vagy.
  • Mozogj!
    0007002_1.jpg ()

    Azért, hogy az alakodat kismamaként is megőrizd, sportolj rendszeresen! Akár a barátnőiddel, akár egyedül teszed, azok a nők, akik a terhesség előtt is edzenek, sokkal könnyebben nyerik vissza a karcsúságukat  szülés után. Ne feledd, hogy az edzőterem – a nyelviskolához hasonlóan – az ismerkedésnek is jó terepe lehet.

  • Fedezd fel a világot!
    Kisbabával külföldre utazni, ha nem is lehetetlen, de jóval nehezebb és több szervezést igényel, mint egyedülállóként. A távolabbi, egzotikus országok, a baba első néhány évében biztosan lekerülnek az úticélok listájáról. Addig használj ki minden kínálkozó lehetőséget, és fedezd fel a világot! Később gyermekednek is hasznos lehet, ha világlátott anyukája az élményeiről, tapasztalatairól mesél neki.
  • Szórakozd ki magad!
    Ha gyermeked születik, minden róla szól majd – csak ritkán fog eszedbe jutni, hogy minden szombaton moziba vagy táncolni menj a barátaiddal. Addig azonban ne sajnáld az időt a szórakozásra, és tölts minél több időt társaságban!
  • Flörtölj!
    Ha épp nincs komoly kapcsolatod, ne állj ellen a hódító pillantásoknak. Semmi sincs jobb hatással egy nő önbizalmára, mint a férfiak elismerő figyelme. Ám a flörtölést se vidd túlzásba! Ne feledd, hogy kihívó viselkedéssel a „férjjelöltet” is könnyen elriaszthatod.

Jó, ha tudod:
A szülés időpontja számtalan tényező miatt kitolódhat, ám negyven év felett nagyobb a kockázata a gyermekvállalásnak. A legtöbb kromoszóma-rendellenességgel született csecsemő a  negyven évnél idősebb anyától születik – a késői szülés az olyan súlyos és gyógyíthatatlan betegségek kockázatát is növeli, mint amilyen például a Down-kór.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X