Főoldal > EGÉSZSÉG > Készíts müzlit házilag!

Készíts müzlit házilag!

diétaétrendfogyókúratáplálkozáswellness
0

Írta:

Gabonában az energia Az amerikai William Keith Kellogg egyik este főtt búzával teli tálat felejtett a szabadban. Reggelre a búza – a várttal ellentétben – nem szikkadt össze, hanem különálló száraz gabonapehellyé alakult. Ez még 1894-ben történt, és ezzel a gabonapehely, no meg az amerikai vállalkozó elindult a világkarrier felé. A müzli elnevezés pedig a […]

Gabonában az energia

Az amerikai William Keith Kellogg egyik este főtt búzával teli tálat felejtett a szabadban. Reggelre a búza – a várttal ellentétben – nem szikkadt össze, hanem különálló száraz gabonapehellyé alakult. Ez még 1894-ben történt, és ezzel a gabonapehely, no meg az amerikai vállalkozó elindult a világkarrier felé.

A müzli elnevezés pedig a német mus, vagyis pép szóból ered, amit svájci dialektusban mueslinek mondanak. A muesli egykoron a svájci parasztok mindennapos eledele volt, mivel észrevették, hogy magas tápértéke kedvezően hat a fizikai teljesítményre. A könnyen elkészíthető étel kásából, tejből, friss és aszalt gyümölcsökből, valamint különböző magvakból állt. A müzli és a gabonapehely manapság is a reggeli étkezés egyik legegészségesebb alternatívája, ízletes, könnyen emészthető és tápláló, gazdag a szervezetünk számára szükséges vitaminokban és ásványi anyagokban. Ballasztanyagokkal, értékes fehérjével és zsírsavakkal látja el a szervezetet.

Bőséges választék

A gabonamagvakat könnyen emészthető pehely, korpa vagy csíra formában tehetjük a müzlibe. A magvak rostban gazdagok, fogyasztásukkal megelőzhető a székrekedés és az aranyér kialakulása. Lássuk, miből válogathatunk.

  • Búzacsíra, búzakorpa
    A-, B-, E-vitamin, kalcium, magnézium, szelén és folsav található benne. A búzacsíra fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a búzakorpa pedig gátolja az epekő kialakulását és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának lehetőségét.
  • Hajdinapehely
    Magas a kalcium- és magnéziumtartalma. Gazdag vasban, rézben, cinkben és B-vitaminokban. Fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, korábban a magas vérnyomás kezelésére is használták.
  • Rozspehely
    Tápláló, erősíti az izomzatot. Jelentős B- és E-vitamin-forrás.
  • Zabpehely, zabkorpa
    Csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását. Fogyasztása védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, stabilizálja a vércukorszintet, így hosszú ideig teltségérzetet biztosít.

Turbózd fel!

0002667_1.jpg ()

Ha az alap már megvan, jöhet az ízesítés!

  • Magvak: Jöhet bele dió, mogyoró, mandula, gesztenye, napraforgó, pisztácia, szezámmag. Mivel nagy az energiatartalmuk, fogyókúrázók csak mérsékelten fogyasszák. A tejtermékekkel együtt kiváló kalciumpótlók, ezért a csontozatunkra, a hajunkra és a körmünkre is kedvezően hatnak.
  • Friss vagy aszalt gyümölcsök: Az idénygyümölcsöket érdemes apróra vágva frissen hozzáadni. A szárítottak közül az aszalt szilva, az eper, a füge, a datolya, a mangó, a sárgabarack bármikor beszerezhető, ezek édesítésre is jól hasznosíthatók. A piros színű gyümölcsök hatóanyagai óvják az érfalakat, a citrusfélékben sok a C-vitamin, ezért erőstik az immunrendszert, a narancsszínűek antioxidáns-tartalmuk révén segítik megelőzni a daganatos megbetegedéseket, és mivel gazdagok A-vitaminban és karotinban is, megszépítik és megvédik a bőrt az idő előtti ráncosodástól.
  • Folyadék: A müzlit gazdagíthatod tejjel vagy egyéb tejtermékekkel (aludttejjel, kefirrel, natúr- vagy gyümölcsjoghurttal), gyümölcslével (frissen facsarttal vagy 100 százalékos italokkal). A tejtermékekben lévő kalcium erősíti a csontozatot és a fogakat.
  • Édesítők: Ha nem elég édes a müzlid, ízesítheted juharsziruppal vagy mézzel. A juharszirup készítésekor koncentrátumot állítanak elő a juharfa nedvéből. Színe a sötétbarnától a világos borostyánig változhat. Minél sötétebb a szirup, annál erőteljesebb, testesebb az íze. Számos fontos vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmaz.

A méz jótékonyan hat az emésztőrendszerre, nyugtató és baktériumölő hatású, pótolja a bőr nedvességtartalmát. Rengeteg változata ismert.

Akácméz: Lágy ízű, világos színű, köhögéscsillapító.

Gesztenyeméz: Fanyar ízű, sárgásbarna színű, erősíti az érrendszert, segít a trombózis megelőzésében, mérsékeli a visszértágulatot.

Hajdinaméz (pohánkaméz): Kifejezetten kellemetlen illatú, karakteres fűszerezésű, sötétszínű méz. Ritkasága és értékes tulajdonságai miatt az ínyencek kedvence. Szívbetegségek kiegészítő kezelésében is hatásos.

Hársméz: Édeskés ízű, világos színű, kiváló hörghurut és lázcsillapítás gyógyítására.

Levendulaméz: Édeskés aromájú, borostyánsárga színű. Álmatlanságra és vesepanaszokra is ajánlják.

Selyemfűméz: Íze a vaníliáéhoz hasonlít, színe világos. Mivel virágportartalma elenyésző, fogyasztása virágpor-allergiások számára is ajánlott.

Vegyes virágméz: Édes ízű, és mivel különböző összetételű, színe a világossárgától a sötétbarnáig terjedhet.

Szeretnéd te is elkészíteni személyre szabott reggeli müzlidet, de nincsenek jó receptjeid? Lapozd fel a Wellness magazin májusi számát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X