Főoldal > EGÉSZSÉG > A fogyás a fejben kezdődik

A fogyás a fejben kezdődik

fogyókúra
0

Írta:

Először is le kell szögeznünk, hogy a diétád pszichológiai módszerekkel való kiegészítése nem azt jelenti, hogy ezután mindössze annyi lesz a dolgod, hogy a kedvenc foteledben üldögélve csokit és kekszet majszolsz, amit aztán leöblíthetsz egy kis kólával annak biztos tudatában, hogy ezeket majd úgy is „legondolod” magadról. Az alábbi módszerek kiváló előkészítői és kiegészítői a […]

Először is le kell szögeznünk, hogy a diétád pszichológiai módszerekkel való kiegészítése nem azt jelenti, hogy ezután mindössze annyi lesz a dolgod, hogy a kedvenc foteledben üldögélve csokit és kekszet majszolsz, amit aztán leöblíthetsz egy kis kólával annak biztos tudatában, hogy ezeket majd úgy is „legondolod” magadról. Az alábbi módszerek kiváló előkészítői és kiegészítői a hatékony és tartós fogyásnak, de nem helyettesítik a mozgást, illetve a tudatos és visszafogott táplálkozást.

1. módszer: Coaching

„Első lépésben arra próbáld megtalálni a választ, hogy miért is akarsz lefogyni – tanácsolja Szász Masover Kata life coach, aki a coaching (tanácsadás) módszerrel, vagyis jól irányzott kérdésekkel terelgeti a megoldás felé a hozzá fordulókat. – Gondolkodj el azon, hogy mi zavar leginkább önmagadban! Milyen szeretnél lenni? Mit szeretnél megváltoztatni az életedben?  A fogyás hogyan segítene ehhez hozzá? Ha elsősorban azért szeretnél vékonyabb lenni, mert meg akarsz felelni mások elvárásainak, akkor kevéssé garantált a siker, hiszen a karcsúságot a külvilág várja el tőled, és megeshet, hogy a lelked mélyén te nem ezt szeretnéd. Ugyanez a helyzet abban az esetben, ha valami nincs rendben az életedben, és a fogyástól reméled a megváltást.”

Határozd el magad!

– Ha a fenti kérdéseket mind megválaszoltad, első lépésként ne célokat tűzz ki, hanem teremts elhatározásokat! Határozd el például, hogy egészségesebbnek szeretnéd érezni magad, vagy jóban akarsz lenni a testeddel, mert ezek visznek közelebb a célod felé.

– A fő elhatározás egy lábakon álló asztalhoz hasonlítható. Az asztal lábai mindig mérhető dolgok: az egyik láb az, hogy többet fogsz mozogni, a másik, hogy kevesebb édességet eszel, a harmadik, hogy minden nap szánsz fél órát a gondolataid fogyásra hangolására – minél több lábon áll az asztalkád, annál jobb!

– Ha valamelyik láb meginog, például több csokit eszel a kelleténél, vagy kimarad a napi edzés, attól még az asztal lapja a helyén marad, hiszen a többi láb megtartja, tehát továbbra is haladsz az elképzelésed felé. Sokan ott rontják el, hogy miután megszegték az egyik szabályt, azt gondolják, hogy „vétettek” az előre eltervezett menetrendjük ellen, ezért már úgyis mindegy. Pedig ez nem így van.

– Fontos az is, hogy ne megnyerendő csataként, hanem kihívásként tekints a fogyókúrára. Jutalmazd meg magad a sikeresen vett akadályok után, például  kényeztesd testedet stresszoldó masszázzsal, menj el moziba, vagy hallgass kellemes zenét.

– Gondold végig, hogyan változott az életed a leadott kilók után, és milyenné válhat, ha továbbra is kitartasz.

– Kapcsold össze a kellemeset a hasznossal: a kávézás melletti beszélgetésnél jobb egy nagy séta egy barátnőddel vagy a közös sportolás.

2. módszer: Agykontroll

0002610_1.jpg ()

„Diétázáskor is kiválóan alkalmazható az agykontroll technikája, amely az elme rejtett képességeit hozza a felszínre – mondja dr. Domján László, az agykontroll módszer magyarországi meghonosítója. – A gyakorlatok hatékonyságát az alfa-állapot teremti meg, ilyenkor ellazultak vagyunk és megnyílik a tudatalatti kapuja. Megkönnyíti a fogyást, ha ebben az állapotban karcsúnak képzeljük magunkat, annak minden pozitív velejárójával. Az érzelem azért fontos, mert a tudatalattink örömforrásra vágyik. Ha alfa állapotban megmutatjuk neki, hogy milyen örömök várják majd, ha lefogyunk, ezt a boldog érzést akarja majd elérni a hétköznapi tudatszinten is! Akik végeztek agykontroll-tanfolyamot, azok mindenképp előnnyel indulnak, de aki nem tanulta a módszert, az is könnyen elsajátíthatja.”

Lásd magad egy filmben!

Alkalmazd az alábbi agykontroll-gyakorlatot a vágyott külső eléréséhez. Minél többet gyakorolsz, annál nagyobb esélyed lesz a sikerre.

– Írd le egy papírra, milyen örömök várnak, ha karcsú leszel. Mi minden lesz jobb az életedben, ha lefogysz? Hogy fogsz kinézni? Miként néznek majd rád az emberek?

– Ülj le kényelmesen, és nyugalmas, lassú zenére lazítsd el a tested pontról-pontra, közben mondogasd magadban szépen lassan: „ellazul az arcom, a homlokom, elernyednek a vállaim, a karom, a kezem, ellazul a mellkasom kívül-belül, hasam is kívül-belül megnyugszik, ellazul a combom és a lábszáram is”. Amikor érzed, hogy a fejed kezd előre billenni, az már mélyen ellazult állapotot jelez, amelyben fogékonyabbá válsz a saját utasításaidra.

– Ekkor kezdd el magad karcsúnak látni. Minden apró részletet jeleníts meg a testeden: lásd, hogy a derekad vékony, a hasad lapos, a feneked és a combjaid feszesek.

– Ezután jelenítsd meg magad különböző szituációkban. Képzeld el, hogy ráállsz a mérlegre, és örülj neki, hogy már sokkal kevesebbet mutat, mint korábban. Jelenítsd meg, ahogy felveszed a kedvenc ruhádat, ami már hosszú ideje nem jött rád, és ez töltsön el jó érzéssel. Úgy lásd magad, mint egy filmet, amelynek a címe: „A karcsú én”.

– Fokozatosan juttasd vissza tudatodat az éber állapotba, számolj egytől tízig, lassan mozgasd meg a tagjaidat, dörzsöld meg az arcodat és nyújtózkodj ki.

További tippek, melyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy gondolataid is segítsék a fogyókúrád, a Wellness magazin májusi számában olvashatók!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X