Főoldal > EGÉSZSÉG > Megoldás hajbajokra

Megoldás hajbajokra

egészségszépségwellness
0

Írta:

Hajad nem puszta dekoráció, fontos külső védelmi rendszer, mely megóvja fejedet a napsugárzástól, a hidegtől, a különböző természeti hatásoktól, másfelől szervezeted elsődleges figyelmeztető rendszere is. Jakab Veronika fodrász-hajgyógyász segítségével jártunk utána, mi mindenre utalhatnak a haj és a fejbőr panaszai. Összetett eljárás „A több lépésből álló hajanalitikai elemzés során a hajszálak vizsgálata, a gerinc és […]

Hajad nem puszta dekoráció, fontos külső védelmi rendszer, mely megóvja fejedet a napsugárzástól, a hidegtől, a különböző természeti hatásoktól, másfelől szervezeted elsődleges figyelmeztető rendszere is.

Jakab Veronika fodrász-hajgyógyász segítségével jártunk utána, mi mindenre utalhatnak a haj és a fejbőr panaszai.

Összetett eljárás

„A több lépésből álló hajanalitikai elemzés során a hajszálak vizsgálata, a gerinc és a hasi szervek kitapintása, a test-szerte megjelenő jelzések értelmezése (a vizuális diagnosztika) és a toxinteszt-vizsgálat (az egyes szervek méregterhelésének mérése) számtalan olyan összefüggést tár fel a szakember előtt, amelyek segíthetnek megérteni a fejbőr és a szervek közötti kölcsönhatásokat. A haj- és fejbőranalízis kicsit olyan, mint a pszichológia. Tapasztalat és emberismeret, empátia és kommunikációs készség is kell hozzá – magyarázza a szakember. – Amikor bemész a szalonba, a hajgyógyász azonnal analizálni kezd: megfigyeli, hogyan ülsz a széken, hogy tartod a kezed, próbálja feltérképezni, mennyire vagy zárkózott, ideges vagy stresszes. Aztán a kezével megvizsgálja, megnyomkodja a fejbőrt. A puha, vizenyős bőr rossz vérkeringésre, alacsony vagy magas vérnyomásra utal, esetleg toxikus anyagok felhalmozódását jelzi. Ezután a fej különböző pontjairól csipesszel hajszálakat tépked ki úgy, hogy a hajhagyma sértetlen maradjon. Ezeket a hajszálakat egy mikrokamera alá helyezi és háromszázszorosára nagyítja. Az egészséges hajhagyma úgy néz ki, mint egy póréhagyma, még a színe is hasonlít hozzá. A tapasztalt szakember már a színekből tudja, hogy ásványianyag-hiányról vagy szervi bajról lehet szó.”

Szervtérkép a fejeden

0002538_1.jpg ()

A haj- és fejbőrproblémák általában a test egyéb betegségeivel függnek össze, valójában a szervezet segélykérő jelzései. Ezeknek az összefüggéseknek a feltárásában diagnosztikai térkép segít. A fej különböző részéről vett hajminták állapota más-más szervünk betegségeire hívja fel a figyelmet.

Halánték: vese
A halánték közelében lévő haj a hagyományos kínai gyógyításban a vese megfelelője, illetve a vér állapota is tükröződik rajta. Ha gyengül a vese energiája, előfordulhat hajhullás, fogromlás és a csontok gyengülése is. A férfi szervezete a bejutó savakat kizárólag anyagcsere útján dolgozza fel, a női szervezet ezzel szemben ciklusa alatt visszatartja, majd a havi vérzéssel kiválasztja a savakat. Ezért kopaszodnak jobban a férfiak ezen a halántéki területen. Nőknél a hajszál erőteljes elvékonyodása jelzi a vese túlzott igénybevételét, méregterhelését vagy funkcionális zavarát. Emellett túl kevés folyadékfogyasztás, túl sok fehérje- és szénhidrát-bevitel, savasító táplálkozás, erős stressz-hatások, vagy akár egy párkapcsolati krízis is állhat a háttérben. Ezeket általában életmódváltással korrigálni lehet. Ha vírus, gomba, baktérium telepedik meg a vese, mellékvese szöveteiben, akkor csak célzott méregtelenítéssel oldható meg a panasz.

Orr felett: ivarszervek
Az orr feletti fejbőrterületen jelentkező panasz a méh, a petefészek vagy a here és a prosztata problémáit tükrözi. Nőknél általában valamilyen nőgyógyászati panasszal (ciszta, mióma, folyás, menstruációs zavarok) társul, az esetek nagy részében a toxinteszt is alátámasztja az érintett szervek penészgomba-terheltségét. A folyás és a vérzési zavarok leggyakrabban azonnal elmúlnak, amint sikerül kitisztítani a szervekből a penészgombákat. Ilyenkor a hajszálak növekedése is láthatóan megindul az adott zónában.

Fejtető: vastagbél, emésztőrendszer
A fejtetőn kialakuló hajproblémák az emésztőrendszer megbetegedéseit jelezhetik. A gondok gyakran pszichoszomatikus, azaz lelki eredetűek. Ha ezen a területen jelentkeznek a panaszok, elsősorban a múlt terheinek feldolgozatlanságára kell gyanakodni. A szervi eredetű panaszok oka leggyakrabban a helytelen életmód, illetve a már említett penészgombák elszaporodása. Ilyenkor a megoldást egy célzott tisztítókúra jelentheti.
Ha a tünetek hosszabb időn keresztül fennállnak, mindenképpen szakorvosi vizsgálat ajánlott a gócterület kiszűrésének érdekében.

Nyakszirt feletti rész: hasnyálmirigy, hormontermelés
Ez a terület a hormontermelés, így az inzulintermelés fontos helyzetjelzője. Az itt jelentkező hajbajok árulkodhatnak egy kialakulóban lévő hormonproblémáról, illetve a cukorbetegségben szenvedők nagy részének szintén a nyakszirt feletti területen akadnak hajproblémái. Lelki szinten az itt felmerülő problémák oka a páciens szeretethez, örömhöz való viszonyának megromlásában keresendő. Ha a mikroszkópos vizsgálat nem ad megoldást, akkor mindenképpen szükséges egy teljes hormonális vizsgálat.

Csodálatosan fénylő, egészséges hajra vágysz? Lapozd fel a Wellness magazin legfrissebb, májusi számát, és megtudhatod, milyen módszerekkel teheted hajadat még szebbé.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X