Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit eszel a munkahelyeden?

Mit eszel a munkahelyeden?

diétaéletmódfogyókúrawellness
0

Írta:

Fél egy van, a gyomrod már hangosan korog, de még annyi mindent el kellene intézned. Ezért nem csatlakozol az ebédelni induló kollégáidhoz, és délután háromra már csak hálni jár beléd a lélek. Ne csodálkozz, hiszen a szervezeted csak akkor fogja győzni a tempót, ha gondoskodsz a megfelelő tápanyagbevitelről. Különben előbb-utóbb megbosszulja az ellene elkövetett „merényletet”, […]

Fél egy van, a gyomrod már hangosan korog, de még annyi mindent el kellene intézned. Ezért nem csatlakozol az ebédelni induló kollégáidhoz, és délután háromra már csak hálni jár beléd a lélek. Ne csodálkozz, hiszen a szervezeted csak akkor fogja győzni a tempót, ha gondoskodsz a megfelelő tápanyagbevitelről. Különben előbb-utóbb megbosszulja az ellene elkövetett „merényletet”, méghozzá emésztési problémák, szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint kimerültség formájában. Az egyenletes teljesítmény érdekében be kell tartanod a napi ötszöri étkezést, amelyből kettőre (vagy háromra) az irodában kell időt szakítanod.

Reggelizz minden nap!
Szervezetünk reggel hat és kilenc között gyűjt erőt a napi teendőkhöz. Tökéletes reggeli „üzemanyagok” a gabonafélék, mivel hosszú időre csökkentik az éhségérzetet, és energiát biztosítanak a szellemi munkához. Érdemes a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat előnyben részesíteni, egyrészt, mert a fehér kenyérhez képest lassabban szívódnak fel, másrészt nagyon jó rostforrások.

1. tanács: Ha reggel nem marad időd enni, munkába menet vásárolj joghurtot, gyümölcsöt vagy teljes kiőrlésű pékáruból készített szendvicset, amit az irodába érve megehetsz egy bögre gyógytea mellett. Ez a néhány perc az egész napodra kihat majd.

Legfeljebb két csésze kávét!
A frissen főzött kávé élénkít, ám a benne lévő koffein csak átmeneti frissességérzetet biztosít. A nap előrehaladtával egyre rövidebb ideig érezhető a hatása, vagyis hamis illúzió, hogy egész napra fokozza a teljesítményt. Ráadásul túl nagy mennyiségben fogyasztva álmatlanságot, nyugtalanságot, súlyos esetben szívtáji nyomást, kézremegést idézhet elő. A rendszeres és túlzott koffeinbevitel hatására akár elvonási tünetek – például ingerlékenység, fejfájás vagy hányinger – is jelentkezhetnek.

2. tanács: Ne fogyassz többet napi két csésze kávénál, és lehetőleg tejjel idd, utána pedig kortyolj el egy pohár vizet, mert a koffein elvonja a vizet a szervezetből. Délután lehetőleg a természetes élénkítők sorából válogass: ilyen lehet a ginszeng tabletta, a zöld tea, valamint a 100 százalékos gyümölcslevek.

Tápláld az agyadat!
A szellemi munkavégzéshez az agynak szüksége van megfelelő mennyiségű cukorra. Ha viszel magadnak tízórait az irodába, kiküszöbölheted a falási rohamokat, és az ebédnél is képes leszel mértéket tartani. Köztes étkezésként elegendő egy pohár joghurt vagy egy kefir és egy magos péksütemény. Így megakadályozhatod a vércukorszint-esést, és egyenletes teljesítményre számíthatsz.

3. tanács: Ha napi étrendedbe beiktatod a rizst, a hüvelyeseket és a szárnyashúst, jobban tudsz majd összpontosítani a feladataidra.

Legyen egészséges az ebéded!
A siker titka sokszor a megfelelő előkészítésben rejlik. Ha általában hirtelen felindulásból választasz ebédet, nagy valószínűséggel a legegyszerűbben elérhető ételek mellett fogsz dönteni, amelyek nem feltétlenül a legegészségesebbek. Ám ha előre eltervezed, hogy melyik nap hol és mit fogsz ebédelni, már tettél valamit a tudatos táplálkozásért. Igyekezz változatosan összeállítani a heti menüt, lehetőleg minden nap más-más jellegű étel kerüljön a tányérodra, mert az egyoldalú táplálkozás hiányállapot kialakulásához vezethet.

4. tanács: Ha nem tudod megoldani, hogy valami meleget juttass a gyomrodba, akkor se hagyd ki a déli étkezést, különben estére nagyon éhes leszel, és ezzel máris szavatolt a túlságosan bőséges vacsora. Ha tudod, hogy zűrös lesz az ebédidőd, készíts otthon teljes kiőrlésű kenyérből szendvicset, tegyél bele sovány sajtkrémet és 1-2 zsírszegény sonkaszeletet és paprikát. Desszertként egyél gyümölcsöt, télen ideális választás a narancs, a kivi, a mandarin vagy az alma. Meglátod, a könnyű ebédet követően újult erővel folytatod majd a munkát.

Mit egyél a munkahelyen, ha végleg rád tör a nassolhatnék? Milyen eredménnyel zárult az a kutatás, amelyben a munkahelyi evési szokásokról kérdezték az olvasókat? megtudhatod, ha fellapozod a februári Wellness magazint!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X