Főoldal > EGÉSZSÉG > Fejfájásűző jógagyakorlat

Fejfájásűző jógagyakorlat

jógamozgás
0

Írta:

Ha fáj a fejed, lenyelsz egy fájdalomcsillapító pirulát? Tény, hogy ha olyan erős a fájdalom, ami akadályoz a hétköznapi teendők elvégzésében, ez a leggyorsabb módszer, de nem minden esetben a leghatékonyabb, és egyáltalán nem a legegészségesebb. A gyógyszerek segíthetnek ugyan a tünetek enyhítésében, de olyan lerakódásokat idézhetnek elő a májban és a sejtekben, ami a […]

Ha fáj a fejed, lenyelsz egy fájdalomcsillapító pirulát? Tény, hogy ha olyan erős a fájdalom, ami akadályoz a hétköznapi teendők elvégzésében, ez a leggyorsabb módszer, de nem minden esetben a leghatékonyabb, és egyáltalán nem a legegészségesebb. A gyógyszerek segíthetnek ugyan a tünetek enyhítésében, de olyan lerakódásokat idézhetnek elő a májban és a sejtekben, ami a sok más méreganyag felhalmozódásával együtt egyéb betegségeknek lehet később alapja. Ne terheld a szervezetedet, válaszd inkább a jógát, és légy saját magad gyógyítója.

Felszabadító ászanák

A rendszeres jógagyakorlás felszabadítóan hat az agyra és az egész idegrendszerre. A mozdulatoknak köszönhetően növekszik az erek rugalmassága, ezáltal megelőzhető, illetve megszüntethető az éles és lüktető fájdalom, melyet az agyi erek természetellenes összehúzódása vagy kitágulása okoz. Az izomlazító hatású ászanák pedig segítenek enyhíteni a váll, nyak, arc izmainak görcsös feszülése miatt kialakuló fejfájást. A fordított testhelyzetekben a fejbe áramló vérnek köszönhetően javul az agy oxigénellátása, ami szintén nagyon jótékony hatású. Végezd a bemutatott ászanákból összeállított gyakorlatsort mindannyiszor, amikor érzed, hogy fejfájás kerülget, de a kialakult fájdalom esetén is hatékony.

 

1. SZARVANGÁSZANA (Gyertyaállás)

0001907_1.jpg ()

Hanyattfekvésből emeld a lábaidat magasba, kezeddel támaszd meg a törzsedet a derekadnál, majd ahogy egyre jobban megy, vidd feljebb a kéztámaszt a lapockák felé. Nyújtózz a testeddel magasra. Kezdetben fél percig tartsd ki a pózt, később akár negyed órát is tölthetsz benne.

Egyéb gyógyító hatása:

Visszeres problémákra, aranyér csillapításra kitűnő. A tüdő, a nyak és a fej megtelnek friss, tápanyagban gazdag vérrel, ezért megfázás, asztma, hörghurut, szívdobogás, torokbántalmak, látásromlás, szellemi fáradtság ellen is ajánlott. Megnyugtatja az idegeket, segít a fejfájáshoz gyakran társuló magas vérnyomás, álmatlanság, ingerlékenység megszüntetésében. Gyakorlásával megszűnik a székrekedés, rendeződik a hasi szervek működése, javul a méreganyag-kiválasztódás.

2. HALÁSZANA (Eke-tartás)

0001907_2.jpg ()

Gyertyaállásból óvatosan engedd le a lábadat hátra, a lábujjak érjenek a talajra. A térdedet tartsd nyújtva, a hátad pedig merőleges legyen a talajra. Fél perccel kezdj, majd fokozatosan növeld a pózban töltött időt.

Egyéb gyógyító hatása:

Javarészt megegyezik a gyertyaállás hatásaival, szív- és érrendszeri panaszok, idegi problémák esetén ajánlott gyakorolni. A stresszoldás mellett az emésztőrendszerre is jó hatással van.

Még több fefájásűző jógapozícióval ismerkedhetsz meg, ha fellapozod a Wellness magazin legfrissebb, márciusi számát!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X