Főoldal > EGÉSZSÉG > Engedd el a múltat!

Engedd el a múltat!

0

Írta:

  Térd-fej tartás (Dzsánu shírsászana) A haragtartás, a düh, a sértődöttség vagy a lelkiismeret-furdalás olyan érzelmek, melyek folyamatosan mérgezik lelkünket. Csak akkor tudunk végleg megszabadulni tőlük, ha képesek vagyunk okulni hibáinkból anélkül, hogy feleslegesen rágódnánk rajtuk. A szellemtudomány szimbólumrendszerében a múltat a test hátulsó része jelképezi. Az olyan gyakorlatok, melyek a test hátsó oldalán lévő […]

 

Térd-fej tartás (Dzsánu shírsászana)

A haragtartás, a düh, a sértődöttség vagy a lelkiismeret-furdalás olyan érzelmek, melyek folyamatosan mérgezik lelkünket. Csak akkor tudunk végleg megszabadulni tőlük, ha képesek vagyunk okulni hibáinkból anélkül, hogy feleslegesen rágódnánk rajtuk. A szellemtudomány szimbólumrendszerében a múltat a test hátulsó része jelképezi. Az olyan gyakorlatok, melyek a test hátsó oldalán lévő izmokat nyújtják, segítenek megküzdeni a múltban gyökerező problémákkal.

Így hajtsd végre a gyakorlatot:

  • Helyezkedj el nyújtott ülésben a talajon. Jobb lábadat hajlítsa be, talpadat húzd a bal combodhoz, sarkadat közelítsd a gátizmokhoz, térdedet fektesd oldalra a talajra.
  • A térdedet igyekezz minél jobban hátra húzni. Úgy helyezkedj el, mintha széles terpeszben ülnél, csak most az egyik lábad be van hajlítva. Rendszeres gyakorlással egyre jobban ki fog lazulni a csípőd és szélesebbre tudod nyitni a térdedet.
  • Csípődet fordítsd a kinyújtott bal lábad irányába, előre a bal lábujjak felé.
    0000373_1.jpg ()
  • Belégzésre emeld a két karodat magastartásba, és nyújtózkodj felfelé. A nyújtózás erőteljes legyen, érezd, ahogy felfelé emelkednek a karjaid, a vállaid, a bordáid és a csípőd, képzeld el, hogy szinte meg tudod érinteni a plafont.
  • Kilégzésre hajolj előre a nyújtott bal láb irányába. Ha eléred, fogd meg a lábujjad, ha nem, kapaszkodj a bokádba. Próbáld meg minél jobban kiegyenesíteni a hátad. Tartsd meg ezt a helyzetet néhány lélegzetvétel idejéig, és közben próbálj homorítani a hátaddal. Apró, szinte láthatatlan mozdulatok ezek, mégis fontos, hogy ne csak lazán ülj a pózban, hanem folyamatosan dolgoztasd a hátizmokat.
  • Következő kilégzésre próbálj minél előrébb hajolni, hajtsd le a fejed, domborítsd a hátad és ereszkedj olyan mélyre a nyújtott lábadra, amennyire csak tudsz. Kezeddel húzd a törzsed a lábfejed irányába.
  • Alkalmazd a sorozat előző részeiben is ismertetett arany középút elvét: fájdalomhatárig hajolj előre. Érezd, hogy jólesően feszülnek az izmaid és a kényelmesnél többet teljesítesz, de ne érezz fájdalmat!
  • Ebben a pózban tölts el eleinte fél percet. Rendszeres gyakorlással 1-2 percre is növelheted ezt az időt. Figyeld, hol feszül a tested. Kilégzés közben próbáld elengedni a feszültséget az adott testrészből, tudatosan lazítsd el azt a területet.
  • Időnként próbálj mélyebbre hajolni, figyeld meg, engedi-e a tested az erőteljesebb nyújtást. Igyekezz ellazulni!
  • Belégzésre lassan emelkedj vissza, a karodat nyújtsd magasra, mint a gyakorlat kezdetén.
  • Kilégzésre engedd le a karjaidat, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik lábaddal is.

Ha megismernéd a térd-fej tartás gyógyító hatásait, és arra is kíváncsi vagy, hogy milyen lélekformáló erővel bír ez a jóga-pozíció, kérdéseidre a Wellness magazin júniusi számában kaphatsz választ.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X