Főoldal > MAGAZIN > 7 érv a kora reggeli edzés mellett

7 érv a kora reggeli edzés mellett

edzésmozgásreggeli edzéssport
0

Írta:

Ha jót akarsz tenni magaddal, érdemes mozgással kezdened a napot!

Amikor az ágyból kikelve próbálsz életet lehelni magadba, valószínűleg nem az edzés az első gondolatod. Pedig ha túljutsz az ébredés nyűgös pillanatain, mind a testednek, mind a lelkednek jót fog tenni, ha mozgással kezded a napot.

Jobb lesz az időbeosztásod

Hányszor volt már olyan, hogy estére beterveztél egy jó kis edzést, de a túlóra vagy más programok miatt elmaradt? Ha reggelre időzíted a mozgást, ezt a veszélyt elkerülheted. A korai sportolással rendszert és ritmust viszel a mindennapjaidba, ami tartást ad, és növeli a hatékonyságodat a munkában és az életed többi területén is.

Egész nap frissebb leszel

A reggeli mozgás sokkal nagyobb lendületet ad, mintha magadba döntenél egy bögre kávét. Bebizonyították, hogy a reggeli edzés akár 10 órán keresztül frissen tart: bőséges oxigénnel látja el az agyadat, így jobban tudsz koncentrálni a feladataidra. A mozgás közben felszabaduló endorfin – boldogsághormon – a hangulatodat is feldobja, így eleve jó kedvvel, energikusan mehetsz munkába vagy suliba.

Morning running. Running athletes. Silhouette of runner on evening scamper., Image: 264509404, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Gyorsabban fogysz

A reggeli órákban a legalacsonyabb az inzulinszinted, ezért ilyenkor a szervezeted még hatékonyabban tudja a zsírt energiává alakítani. Különösen a kardioedzéseket érdemes reggelre időzíteni. A korai testmozgás az anyagcserédet is felturbózza. Ha reggel edzel, szinte egész nap égeted a kalóriákat – míg az esti edzésnél a szervezet takarékra kapcsol.

Látványosabban fejlődsz

Reggel a legfittebb a tested, mert még nem fárasztotta le az egész napos munka. Ez a teljesítményeden is meg fog látszani. Jóval többre leszel képes, mintha a nap későbbi szakában edzenél, előbb fogod látni az eredményeket, és dinamikusabban tudsz fejlődni.

Nyugodtan tudsz aludni

Az edzés felpörgeti a pulzusodat, és utána kell egy-két óra, hogy teljesen lenyugodjon a szervezeted. Ha este sportolsz, könnyen lehet, hogy nehezen alszol el vagy nem olyan pihentető az alvásod. Ez a veszély a reggeli edzésnél nem fenyeget, hiszen napközben kifejezetten jól jön, ha kicsit pörgősebb vagy, az este pedig lehet a pihenésé.

A teljes cikket keresd a Wellness magazin 2015/6. lapszámában!


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X