Főoldal > szex > Ne lépj ugyanabba a gödörbe – Így találhatod meg az igazit

Ne lépj ugyanabba a gödörbe – Így találhatod meg az igazit

apamintaférfiigazikapcsolatpárkeresésszerelem
0

Írta:

Apa csak egy van? A férfiakhoz való alapviszonyulás az apával való kapcsolatból eredeztethető. Ha az apaminta túlságosan idealizált, előfordulhat, hogy a nő akaratlanul is az apához hasonló természetű párt keres, vagy sokkal gyengébbet, aki apja nyomába sem ér, hogy apjával való idealizált viszonyát fenntartsa. Az apához fűződő negatív élmények, a vele való konfliktusok is eredményezhetnek […]

Apa csak egy van?

A férfiakhoz való alapviszonyulás az apával való kapcsolatból eredeztethető. Ha az apaminta túlságosan idealizált, előfordulhat, hogy a nő akaratlanul is az apához hasonló természetű párt keres, vagy sokkal gyengébbet, aki apja nyomába sem ér, hogy apjával való idealizált viszonyát fenntartsa. Az apához fűződő negatív élmények, a vele való konfliktusok is eredményezhetnek rossz választást, ilyenkor a nő automatikusan olyan férfi mellett köt ki, aki az apával hasonló problematikájú (pl. szenvedélybeteg, agresszív), s így szerencsétlen kapcsolataival „önigazol”, miszerint „nem lehet normális férfit találni” – így nem kell elköteleződnie, nehogy úgy szenvedjen, mint az anyja.

Ha a konfliktusos családi háttér miatt maga a kapcsolatban való lét fenyegető, szintén olyan pasit választ a nő, akivel lehetetlen kapcsolatot építeni  – vélekedik Geist Klára, pszichológus, család- és párterapeuta. Ez azt is jelenti, hogy amit az édesapja nem elégített ki, azt várja a férfitől, aki nem tud, és nem akar az apja lenni. Az ilyen választás átmenetileg sikeres lehet, amennyiben a férfi saját dominanciáját ki tudja élni az atyáskodó szerepben, ám sokszor megunja a szerepet, és továbbáll.

Van változatási lehetőséged

A sikeres párválasztás legfőbb kulcsa az önismeret, ám ennek tudatosításához végig kell járnod az utadat, ismerned kell saját igényeidet és ezeket meg kell fogalmaznod a másik felé. Ha gondod van a női szerepeddel, konfliktusos a viszonyod szüleiddel, nem tudsz kötődni igazán vagy még nem nőttél fel, hiába szeretnéd, nem lesz harmonikus kapcsolatod senkivel.

Egy bimbózó kapcsolatban különösen fontos az önismeret, hiszen csak így tudod megfogalmazni azt, mit szeretnél partneredtől. Tisztában kell lenned azzal is, hogy a kapcsolatban számodra mi a legfontosabb, képes vagy-e kompromisszumokat kötni és melyek azok a szempontok, amelyek nem férnek bele az értékrendedbe.

Wellness Cafe tipp:
Jó önismeret-fejlesztő, ha visszatekintesz a múltba és megkeresed exeid hasonló tulajdonságait, amelyekből választ kaphatsz arra, miért is választottad őket vagy mit kompenzáltál.

A szerelembe estél bele?

A nagy Őt mindenütt lehet keresni és járhatsz nyitott szemmel, ám az elsöprő érzések mindig spontán jönnek, általában akkor, amikor nem is számítasz rá. Az örökös aggodalmaskodás, a „bepasizás” kényszere helyett élvezd az egyedüllétet, ne akarj mindenáron szerelmes lenni, így kiegyensúlyozottabbá válsz és sokkal nagyobb esélyed nyílik megtalálni azt, akit neked szántak az égiek. Ha álomvilágban élsz, vagy Mr. Tökéletest keresve minden kapcsolatból elvágyódsz, és nem értékeled a másikat, csakis a te hibád, hogy melletted senki sem válik igazivá.

szer2.jpg ()

Lecsengő hullámok

Szakértőnk szerint a kapcsolat igazi próbatétele akkor jön el, amikor elmúlik az újdonság varázsa és a felek belépnek a megszokás világába. Az ismerkedési fázisban két ember szimbiózist alkot, kölcsönösen csodálják egymást, a határok összemosódnak és a kapcsolat dinamikája rendkívül intenzív. Ez az életkori sajátosság kb. 26 éves korig, nagyjából a felnőttkor határáig teljesen természetes, ám ha valakit pusztán a felfokozott érzelmek éltetnek, érdemes saját magában keresnie a problémák forrását, és nem a másikat hibáztatni azért, amiért nem találja saját boldogságát.

Kémia vs. racionalitás

A női intuíció mítosza legendás, mégis sokszor félrevezet, amikor azt súgja a belső hang, hogy most megtaláltad leendő férjedet. A párválasztás során nem szorítkozhatsz kizárólag a megérzéseidre, ezért objektív értékelés is szükséges a jó döntéshez. Az egymás iránti vonzalom, a fellobbanó szikra, a szex iránti érdeklődés, a hit, a családmodell vagy a temperamentumból fakadó tulajdonságok nem befolyásolhatóak, míg az értékrend, a jövőkép, a célok és az életmód racionálisan és idővel összehangolható.

Ne kergess hamis illúziókat

A rossz párválasztás másik gyakori oka, hogy sok nő úgy gondolja, majd ő átalakítja a férfit, leszoktatja a bulizásról, megreformálja ruházatát vagy megszerettet olyan dolgokat vele, amelyek egyértelműen inkább számára fontosak. Az elvek csupán rávetített elvárások, amelyek sokszor félrevezetnek bennünket. Ha nem szeretnénk újabb csalódásokat, válasszunk halogatóbb stratégiát, adjunk időt a másik megismerésére, mielőtt belebonyolódnánk a következő kapcsolatba. A világ felgyorsult, ám a párkapcsolatok normális fejlődési tempóját nem akarhatjuk és nem is tudjuk nagyobb sebességre kapcsolni – fűzi hozzá Geist Klára.

A naiv törekvések helyett jobban jársz, ha elfogadod, hogy senkit sem lehet gyökeresen megváltoztatni és a legtöbb pasi az anyáskodástól, a célzott neveléstől, vagy az uralkodó magatartástól hanyatt-homlok menekül. A kölcsönös alkalmazkodás, az elfogadás és a lassú összecsiszolódás vezethet csak eredményre, abban az esetben, ha meghagyjátok egymásnak a szükséges életteret és elfogadjátok a másikat olyannak, amilyennek megismertétek.

SOS szakító ok, ha az elején kiderül, hogy a pasid: 

1.    Szemérmetlenül hazudik vagy túlzottan felnagyít dolgokat
2.    Durván viselkedik veled vagy másokkal
3.    Szenvedélybeteg
4.    Házas, de azt ígéri, hamarosan elválik
5.    Kóros munkakerülő
6.    Nem képes felelősséget vállalni
7.    Lekezelően nyilatkozik anyjáról és általában a nőkről



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X