Főoldal > SZÉPSÉG > Gyors tippek, ha leégtél a napon

Gyors tippek, ha leégtél a napon

bőrápolásleégésnapégésnapfénynapozásnapvédelemnyár
0

Írta:

Ha nem vagy elég elővigyázatos, és túl sok időt töltesz a napon megfelelő fényvédelem nélkül, könnyen leéghet a bőröd. Ne aggódj, néhány házi praktikát bevetve nem csak enyhíthetsz a leégés okozta égető fájdalmon, de a gyógyulást is felgyorsíthatod.

Hideg zuhany

Leégés esetén a legfontosabb a hűtés. Fontos, hogy minél hamarabb vegyél egy hűsítő zuhanyt, de a tusfürdőt, szappant lehetőleg kerüld. Ezt ismételd meg annyiszor, amennyiszer jólesik, hiszen sokat teszel komfortérzetedért, és ha csak néhány percre is, de enyhülnek a panaszaid.

Uborka

Az uborka tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem hiába az egyik leghatékonyabb bőrmegújító eljárás az, ha uborkakarikákat teszünk az arcunkra. Jó hír, hogy ha napégéstől szenvedsz, akkor is segítségedre lehet, hiszen a benne található anyagok gyorsítják a gyógyulási folyamatot. Tedd hűtőbe az uborkát, szeleteld fel, és fedd be vele a leégett bőrfelületet. Hűsít és táplál egyszerre.

Kukoricaliszt

Kevésbé ismert, ám annál hatékonyabb gyógymód leégésre a kukoricaliszt. Adj egy maréknyi kukoricaliszthez annyi vizet, amennyit felvesz, és a kapott masszát kend a lepirult bőrfelületre. Ha átmelegedett, mosd le hideg vízzel. Sokkal gyorsabb gyógyulásra számíthatsz, ha rendszeresen alkalmazod ezt a módszert.

58574004 - sunburn female shoulder isolated on white background

Aloe Vera

Az aloe vera az egyik legszuperebb gyógymód gyulladt bőrfelületek kezelésére. Mivel a leégés is gyulladás, használd bátran ilyen esetekben is a növény gél állagú anyagát. Mivel természetes, mellékhatást nem, csak gyorsabb gyógyulást fogsz tapasztalni.

Kamillás, levendulás hűtőfürdő

Ha nagyon leégtél, bizony nem elég a hideg vizes zuhany, szükség van egy kis extra nyugtatásra is bőrödnek. Ehhez engedj hűvösebb vizet a kádba, és adj a fürdővizedhez 10-10 csepp kamilla- és levendulaolajat. Mivel mindkét növény nyugtató hatásáról ismert, már fél óra fürdő után érezni fogod jótékony hatásukat.

Belső hidratálás, táplálás

Nem elég a külső odafigyelés, fontos, hogy a belső hidratálás se maradjon el. Ilyenkor fokozottan figyelj a folyadékpótlásra. Vizet, esetleg hűtött zöld teát igyál. Ugyanilyen fontos az E-vitamin pótlás is, hiszen napozás hatására szabadgyökök szabadulnak fel, a bőr károsodik. Ha antioxidánst tartalmazó E-vitamint viszel be a szervezetedbe, felgyorsítod a bőr gyógyulását, és megelőzöd a hegesedést.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X