Főoldal > SZÉPSÉG > Házi szépségápolás a természetesség jegyében

Házi szépségápolás a természetesség jegyében

biokozmetikabőrápoláshajápolásrelaxációszépségápolás
0

Írta: and

Csak azt kend magadra, amit meg is ennél! A biokozmetika és a fitoterápia határtalan lehetőségeket kínál a természetes szépségápolásra.  „Környezetünkben ma már egyre több az allergizáló anyag, melyek a bőrön át  is beszívódnak, ám ha odafigyelünk arra, hogy milyen készítményeket használunk, sokat tehetünk egészségünk védelme érdekében” – mondja gyógynövény szakértőnk, Antalné Putnik Judit. Érdemes a […]

Csak azt kend magadra, amit meg is ennél!

A biokozmetika és a fitoterápia határtalan lehetőségeket kínál a természetes szépségápolásra.  „Környezetünkben ma már egyre több az allergizáló anyag, melyek a bőrön át  is beszívódnak, ám ha odafigyelünk arra, hogy milyen készítményeket használunk, sokat tehetünk egészségünk védelme érdekében” – mondja gyógynövény szakértőnk, Antalné Putnik Judit.

Érdemes a háztartásban is minél több természetes anyagot használni. A mosást például végezhetjük mosószódával, vagy mosódióval, mely nem csak hatékony, de olcsó megoldás is. Az öblítőrekeszbe tölthetünk 20%-os ecetből  ½ decit, 1 dl vizet és 6 csepp citromfű vagy citronella illóolajat, mely elűzi az ecet illatát és a ruháknak finom, puha tapintást eredményez.

Ápold tincseidet!

Ha korpás, zsíros, vagy vékony szálú a hajad, csalángyökér és bojtorjángyökér keverékéből 2 teáskanálnyit tegyél 3 deci forrásban levő vízbe, főzd 5 percig, majd negyed óra után szűrd le, és dörzsöld a fejbőrödbe.

A borsmenta minden hajtípusra használható, mert nyugtatja, tisztítja a viszkető fejbőrt, és fokozza a vérkeringést. Keverj össze 1 csésze gyümölcsecetet 2 csésze vízzel és egy csésze szárított borsmentával. Főzd lassú tűzön az egészet, majd szűrd le. Hajmosást követően dörzsöld be a főzetet a nedves hajadba, majd tekerd tincseidet törölközőbe. A készítmény öblítést nem igényel.

Wellness Cafe tipp: Indus mosódió por (500 gramm, 2390 Ft), www.mosodio.hu, borsmenta illóolaj (640 Ft), www.biodalom.hu

shutterstock_11691361.jpg ()Hidratáld bőrödet!

A szervezet belső tisztántartását természetközelibb étkezés segítségével érheted el. „Alga, csíra, hidegen sajtolt olajok, nyers zöldség és gyümölcs is szerepeljen a napi menüben, és időnként végezz máj és vesetisztítást, mert a bélflóra karbantartásával sokat tehetsz bőröd szépségéért és egészségedért” – mondja szakértőnk.

A kakaóvajas pakolás mélyen hidratál, és puhítja a bőrt, valamint kiválóan regenerálja a felső, elhalt hámréteget. 50 gramm sheavajat tegyél egy kis tálba, és olvaszd fel gőz felett folyamatosan kevergetve. Vegyíts hozzá 30 csepp jojobaolajat és 10 csepp rózsaolajat, majd töltsd zárható üvegbe. Állandó keverés mellett hűtsd addig, míg krémes állagú lesz.

Szakértőnk az arcbőr frissítésére a következő módszert javasolja:1 liter forrásban levő vízbe tegyél 3-4 csepp illóolajat (citrom, levendula), majd fölé hajolva – fejedet nem letakarva – gőzölj.

Fáradt szemeidet remekül élénkíti a szemvidítófű forrázata: egy teáskanálnyit 2 deci vízzel forrázz le, majd negyed óra múlva szűrd át. Langyosan alkalmazd borogatásként a csukott szemeidre.

A száraz bőr kezelésére használj natúr mandulaolajat, vagy bázisolajat. 50 ml olajhoz keverj 1-2 csepp illóolajat, majd a készítményt rázd össze alaposan. Testápolóként kiváló a vajfa termése is, mellyel bőrödet akár minden nap problémamentesen kenheted.

Wellness Cafe tipp: Shea vaj (100 ml, 2000 Ft), www.sheavaj.unas.hu, Goloka mandulaolaj (50 ml, 780 Ft), www.shop.egeszsegguru.hu

Relaxálj a vízben!

A téli hidegben csodás élményt nyújthat egy kád forró víz. Az élvezeteket fokozhatod, ha a vízbe 3 deci tejszínt és pár csepp olívaolajat csorgatsz, mely hidratálja, ápolja bőrödet, a levendulás aromaolaj pedig felpezsdíti a vérkeringést. Gyújts meg néhány illatos gyertyát a fürdőszobában, és cseppents nyugtató illóolajat egy aromalámpába! Tökéletes ellazulásodat a levendula, a narancsvirág vagy a citromfű nagyszerűen elősegíti.

Wellness Cafe tipp: Aromax narancsvirág illóolaj (1600 Ft), www.bioszallito.hu, Helén levendula illóolaj (483 Ft), www.naturmarket.hu

Készíts gyümölcsös arcmaszkot!

Ha száraz a bőröd, karikázz fel két banánt, tegyél hozzá 4 kanál mézet és natúr joghurtot, majd pépesítsd az egészet botmixerrel. A pakolást kend az arcodra, majd 20 perc után bő vízzel öblítsd le.

A szőlő magas víztartalma miatt jótékony hatással bír a száraz bőrre. Pár szem vörös szőlőt préselj át egy szűrőn, majd keverd össze a húsát egy kevés zabkorpával, hogy krémes állagot kapj. Az így elkészített pakolást kend arcodra, hagyd rajta negyed óráig, majd langyos vízzel mosd le.

Az áfonya a ráncok remek ellenszere: 6 szemet keverj össze 1 evőkanál citromlével, 1 evőkanál natúr joghurttal és 3 evőkanál őrölt mandulával. Tedd arcodra a masszát, majd 20 perc elteltével alaposan öblítsd le.

Varázsolj puha ajkakat!

Ha szeretnél bársonyos ajkakat, 1 evőkanál mandulaolajat, 1 evőkanál méhviaszpasztillát és 1 evőkanál vazelint tegyél egy edénybe, majd állítsd forró vízbe, hogy az értékes alkotóelemek felolvadjanak. Keverd össze az egészet, majd a masszát tedd tégelybe, és helyezd pár órára hideg helyre.

A kókuszos ajakápoló elkészítéséhez 4 gramm kókuszolajat, 4 gramm méhviaszt, 4 gramm jojobaolajat és 1 gramm sheavajat melegítsd fel meleg vízfürdőben, míg az összetevők elolvadnak. Amikor leveszed a tűzről, keverd bele a sheavajat, és töltsd az egészet üvegbe.

Wellness Cafe tipp: Bio szűz kókuszolaj (4160 Ft), www.kokuszolaj.com, Dabur piros rózsavíz (1400 Ft), www.bioszallito.hu

Simogató kényeztetés kezeidnek!

Méz, citromlé és olívaolaj azonos arányú keverékével csodás kézpuhító krémet készíthetsz. Ha összekeverted az alkotóelemeket, töltsd az egészet jól zárható üvegbe, majd tedd hűvös, sötét helyre. A készítménnyel akár naponta bekenheted kiszáradt ujjaidat, ám használat után minden alkalommal öblítsd is le a kezed.

Hámozz meg egy kígyóuborkát, szeleteld fel, majd pépesítsd. Adj hozzá 1 evőkanál mogyoróolajat, 1 evőkanál glicerint és 1 evőkanál rózsavizet, és botmixerrel keverd alaposan ki. Ha elkészült az uborkás kézkrém, helyezd üvegbe, és használd naponta az érdes, kiszáradt bőrre.

Wellness Cafe tipp: helyezz a lakásban több helyre párologtató készüléket, mely kiegyensúlyozza otthonod páratartalmát, így jót tesz a bőrnek és a légzőszerveknek. Cseppents kerámiaedénybe pár csepp illóolajat, és tedd a radiátor közelébe.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: borsika@levele.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X