Főoldal > SZÉPSÉG > Ökofürdő: apró lépésekkel a környezetért

Ökofürdő: apró lépésekkel a környezetért

0

Írta: and

Spóroljunk a vízzel! Általánosan ismert közhely édesvízkincsünk fontossága. A Föld egyre fogyó édesvízkészletét elengedhetetlen tehát fenntartható módon felhasználni – mely nem utolsó sorban pénztárcánkat is kíméli. Elsőként például érdemes a vízpazarló fürdés helyett előnyben részesíteni a jóval takarékosabb zuhanyzást. Ezt egyébként bőrünk is meghálálja majd, hiszen a hosszas áztatással lemossuk a természetes védőrétegét, melynek eredménye: […]

Spóroljunk a vízzel!

Általánosan ismert közhely édesvízkincsünk fontossága. A Föld egyre fogyó édesvízkészletét elengedhetetlen tehát fenntartható módon felhasználni – mely nem utolsó sorban pénztárcánkat is kíméli. Elsőként például érdemes a vízpazarló fürdés helyett előnyben részesíteni a jóval takarékosabb zuhanyzást. Ezt egyébként bőrünk is meghálálja majd, hiszen a hosszas áztatással lemossuk a természetes védőrétegét, melynek eredménye: a viszkető, száraz bőr. Egy tusolás során körülbelül 25 liter vizet használunk el percenként, így már néhány perccel rövidebb zuhannyal is sok vizet spórolhatunk meg.  Szintén hatékonyan takarékoskodhatunk a ma szinte mindenhol beszerezhető energiatakarékos zuhanyfej használatával. Emellett alapszabály, hogy ha éppen nincs szükségünk a vízre, akkor ne folyassuk hiába, hanem zárjuk el. Ez nem csak a zuhanyzásra igaz, hanem például a fogmosásra, borotválkozásra vagy egyéb tevékenységekre is.

A fogmosásra egyébként is érdemes odafigyelni, hiszen a fogkrémek sok esetben nem csak a környezetre, de egészségünkre is káros anyagokat tartalmazhatnak. Fő alkotórészük a fluorid például kis mennyiségben ugyan hasznos szervezetünk számára, a nyálkahártyán nagy mennyiségben felszívódva azonban komoly problémákat okozhat.

Wellness Cafe tipp: Ahelyett, hogy kétségbeesetten válogatnánk a kész fogkrémek között egészséges összetételű után kutatva, mi magunk is elkészíthetjük fogkrémünket természetes, hatékony alapanyagokból. Narancsból és borsmentából például remek fogport készíthetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint 40 gramm szárított narancshéjat, 30 gramm borsmentalevelet és egy kevés tengeri sót összekeverni, majd megnedvesített fogkefére téve bedörzsölni vele a fogunkat. A zöld tea is kiváló természetes fogvédő: fluoridtartalma hatékonyan pusztítja el a fogszuvasodást okozó kórokozókat.

shutterstock_60916657.jpg ()A kozmetikumok környezetbarát világa

A hatékony vízhasználat mellett természetesen számos további apró trükkel kímélhetjük környezetünket és pénztárcánkat. Talán felesleges is hangsúlyozni, hogy miért érdemes a mesterséges vegyszerekkel, színező-és illatanyagokkal telezsúfolt kozmetikumok helyett a természetes alapanyagokat tartalmazó termékeket választanunk. Használjunk elsősorban növényi alapú termékeket, fedezzük fel a jó minőségű olajokat, aloe verát, vagy finomítatlan, bio kakaóvajat tartalmazó kozmetikumokat. Érdemes az olyan – talán apróságnak tűnő – dolgokra is hangsúlyt fordítani, mint a klórmentes, fehérítetlen WC-papír használata. 

Nem csak magára a termékre, de a csomagolására is érdemes odafigyelni. Manapság ugyanis számos cég figyel arra, hogy biológiailag lebomló, újrahasznosítható csomagolásban forgalmazza termékeit.

Wellness Cafe tipp: Mi magunk is újrahasznosíthatjuk a krémek, tusfürdők dobozait, üvegeit, akár utántöltve, akár más célra használva őket. Mindig igyekezzünk az utolsó cseppig felhasználni a dobozban található mennyiséget. Sokat spórolhatunk azzal is, ha csak feleannyi mennyiséget használunk, mint amennyit a csomagoláson javasolnak. Higgyük el, az is éppen elég lesz a kívánt hatás eléréséhez.

Ökodekoráció

Fürdőszobánk belső hangulatát, dekorációját is kialakíthatjuk környezettudatos módon. Az energiatakarékos izzók használata magától értetődő, de néhány trükkel sokat spórolhatunk a világításon is. Világos színű szaniterekkel és csempével fényes, világos hatású fürdőszobánk lehet. Ugyanígy a nagyméretű tükör is világosabb összhatást teremt amellett, hogy tágítja a teret. Díszítsük fürdőszobánkat növényekkel, melyek nemcsak kiváló dekorációk, de nedvszívó képességük és leveleik a levegőt is frissítik. A bútorok, szekrények kiválasztásánál is ügyeljünk a természetes alapanyagokból, környezetkímélő módon előállított bútorokra.

Wellness Cafe tipp: A mesterséges illatosítók helyett saját magunk is készíthetünk házi potpourrit. 200 g levendulára, 120 g citromlevélre, 50 g jázminra, 1 evőkanál nősziromra és őrölt fahéjra 3 csepp levendulaolajat csöpögtetve környezetkímélő módon varázsolhatunk friss, nyári illatot fürdőszobánkba.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X