Főoldal > SZÉPSÉG > Ökodivat: légy trendi környezettudatosan!

Ökodivat: légy trendi környezettudatosan!

0

Írta: and

A 21. század embere igazi ökoforradalomnak lehet tanúja. Az egészség és környezettudatos táplálkozás és vásárlás mára szinte alapkövetelmény mindenki számára, aki törődik önmagával és a bolygóval. A divat világát is elérte a bio-láz: híres tervezők és butik hálózatok rukkolnak elő biopamut kollekciókkal. Mitől bio a pamut? A bio vagy organikus gyapot (melyből később a pamut […]

A 21. század embere igazi ökoforradalomnak lehet tanúja. Az egészség és környezettudatos táplálkozás és vásárlás mára szinte alapkövetelmény mindenki számára, aki törődik önmagával és a bolygóval. A divat világát is elérte a bio-láz: híres tervezők és butik hálózatok rukkolnak elő biopamut kollekciókkal.

Mitől bio a pamut?

A bio vagy organikus gyapot (melyből később a pamut lesz) termesztésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármilyen más organikus gazdálkodásra. A földeken tilos a genetikailag módosított gyapot használata, valamint teljes mértékben mellőzni kell a mérgező növényvédő szereket és permeteket.  A gyomokat kézi munkával irtják, sőt még arra is figyelnek, hogy a termény védve legyen a környező földekről érkező vegyszermaradványoktól. Az így készült pamut esetében természetesen abban is biztos lehetsz, hogy nem tartalmaz egészségre ártalmas színezékeket és festékanyagokat. Ezeket növényi és ásványi változatokkal helyettesítik.

Bár a pamut az egyik legfontosabb és legkedveltebb nyersanyag fajtája a textiliparnak, a biopamut a földek alig 1%-át teszi ki. A kereslet ugyan egyre nagyobb, de a termelési eljárás sokkal bonyolultabb és költségesebb, mint a hagyományos termelés esetében.

okofashion.jpg ()Jót tesz a bőrödnek és védi a környezetet

Kevesen tudják, hogy ez a növény a különböző betegségekre igen fogékony és gyakran szorul kezelésre. Éppen ezért a bio változatából készült higiéniai termékek (vattapamacsok, intim betétek) és bébi holmik (rugdalózók, pelenkák és gyerekruhák) külföldön már régóta nagy népszerűségnek örvendenek. Mivel a ruhák, melyeket hordunk, közvetlenül érintkeznek a bőrünkkel, fontos, hogy jó minőségűek legyenek, és lehetőleg ne tartalmazzanak káros anyagokat. Az organikus változat, akármilyen sötét színű is, biztos nem fog ronda foltot hagyni a bőrödön. Az már csak hab a tortán, hogy amellett, hogy nagyon puhák és tartósak, a zöld életmódod is segítik. Mint minden organikus termék esetében, a gyártónak itt is szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelnie.

Hiperdivatos lehetsz vele

Bár a divatpiacon még mindig elenyésző részben képviselteti magát, a 2007-ről 2008-ra már 20%-os növekedést produkáló iparág egyre népszerűbb. Míg pár évvel ezelőtt csak igen egyszerű pólókat vásárolhattak az érdeklődők, ma már egyre több nagy név áll a biopamut termékek mellé. Az H&M és a C&A-nak hála, nagyon trendi darabok is helyet kaptak a kínálatban. A mintás, laza pólóktól és fehérneműtől kezdve egészen az elegáns zakókig terjed a választék. Ne tévesszen meg az anyag finomsága, ezek igazán strapabíró darabok!

Ha divatmániás vagy, vess egy pillantást az angol PeopleTree honlapjára. A cég számára a Harry Potter filmekből ismert, Emma Watson színésznő is rendszeresen tervez. A saját készítésű grafikákkal ellátott, három trendi kollekció ára borsosabb, mint a nálunk is kaphatóké. Ez annak tudható be, hogy az árukat a fair-trade (méltányos kereskedelem) elvei szerint készítik, így nemcsak magaddal teszel jót, de az előállítók életkörülményein is javíthatsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X