Főoldal > SZÉPSÉG > Szabadulj meg a pattanásoktól! – 4 tuti tipp a hibátlan bőrért

Szabadulj meg a pattanásoktól! – 4 tuti tipp a hibátlan bőrért

0

Írta: and

Mi áll a mitesszerek hátterében? A pattanás kialakulását több tényező befolyásolhatja: hormonális változások, genetikai hajlam, káros környezeti hatások, lelki okok, de az alkohol, a kávé és a csokoládé túlzott fogyasztása sem tesz jót a bőrnek. Helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással és megfelelő arcápolással garantáltan elkerülheted a sajnálkozó tekinteteket! Az első pattanások többnyire serdülőkorban jelentkeznek, és általában […]

Mi áll a mitesszerek hátterében?

A pattanás kialakulását több tényező befolyásolhatja: hormonális változások, genetikai hajlam, káros környezeti hatások, lelki okok, de az alkohol, a kávé és a csokoládé túlzott fogyasztása sem tesz jót a bőrnek. Helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással és megfelelő arcápolással garantáltan elkerülheted a sajnálkozó tekinteteket!

Az első pattanások többnyire serdülőkorban jelentkeznek, és általában 25 éves korra eltűnnek. Azonban nem kizárólag a pubertáskor kellemetlen velejárója a fájó, gyulladt, olykor gennyes pötty, ugyanis a pattanásos arcbőr a 25-45 év közötti nők többségének is problémát okoz. Menstruáció alatt, stresszes időszakban vagy bizonyos gyógyszerek szedése alatt szintén számolhatsz velük, főleg, ha zsíros bőröd van és ehhez valamilyen allergia is párosul.

A pattanásokat a faggyúmirigyek elzáródása és begyulladása okozza. Az aknék a test faggyúmirigyekben gazdag területein jelennek meg, főleg a homlokon, az orrcimpákon, a mellkason és a háton. A megnövekedett faggyútermelés eltömíti a mirigyeket, melyek mitesszerekké alakulnak, begyulladnak és pattanásokat eredményeznek. Mindannyian más bőrszerkezettel rendelkezünk, ezért fontos, hogy megismerd a kiváltó okokat, melyek újabb foltokkal csúfítják megjelenésedet.

Wellness Cafe tipp: Perfect-Skin kapszula (8900 Ft), www.pattanasra.com, Fit Shape Wellness alga-zsurló peeling, www.biola-naturcosmetics.com, Neobiotrend pattanás elleni krém, www.gyogyseged.hu

shutterstock_59338993.jpg ()Ápold gondosan bőrödet!

Olyan készítményeket használj a pattanások ellen, melyek harmonizálnak bőröddel, megfelelő pH tartalmúak, és nem roncsolják a bőr savvédő köpenyét. Száraz bőr esetén zsírosabb, normál és zsíros bőrtípusnál inkább kevésbé zsíros krémekkel védekezz.

A selymes és kellemes tapintásért mosd meg napi kétszer arcodat bőrbarát, illat- és vegyszermentes, vizes bázisú, 5,5-ös pH értékű tisztító lemosóval. Lúgos szappanok helyett vásárolj lúgmentes arctisztító tejeket, krémeket, melyeket mindig langyos vízzel öblíts le. A nappali ápolás célja a hidratálás mellett a mattosító hatóanyagok bevitele. Ha sminkelsz is, a folyékony hidratáló alapozó vagy a színezett nappali krém a leghatékonyabb választás. A meglévő aknékat ne nyomogasd piszkos kézzel, ne vakard, mert könnyen elfertőződhetnek -ezt a műveletet bízd inkább szakemberre. Igyekezz természetes szerekkel harcolni a pöttyök ellen, és ne feledd: a tisztítás, tonizálás, hidratálás hármasa elengedhetetlen a sikerhez!

Wellness Cafe tipp: Habzó arctisztító pattanásos bőrre, www.avon.hu, Mentás arctisztító hab problémás bőrre, Logona, javító stift, dr. Hauschka, www.biofamilia.hu

Válogass a természet patikájából!

Méz: e csodás szer sebgyógyító, fertőtlenítő hatású, számtalan vitamint tartalmaz, helyreállítja a bőr nedvességtartalmát, és enyhíti annak irritációját. A következő csodaszert percek alatt elkészítheted: keverj össze 1 kiskanál őrölt fahéjat fél teáskanál szerecsendióval, majd adj hozzá egy kevés mézet. Az így elkészített pépet negyed óráig hagyd az arcodon, majd bő vízzel mosd le.

Mentalevél: 2 kanál mentalevelet 3 percig főzz vízben, majd fedd le 5 percre. A főzetet tedd egy tálba, és hajolj a gőz fölé. Ezt a mentolos gőzfürdőt pattanásos bőr esetén hetente megismételheted.

Szódabikarbóna: a szódabikarbóna enyhén lúgos, vízben oldódó só, ami semlegesíti a savakat. Keverj krémet belőle, ecettel és vízzel dúsítsd, majd masszírozd be a bőrödbe, és alaposan öblítsd le.

Fokhagyma: a fokhagyma sok oligoelemet tartalmaz, bakteriosztatikus hatású zöldség. Hasznos lehet a pattanások elleni küzdelemben, ha 1 hónapig napi hármat nyersen elfogyasztasz belőle.

Papaya: a benne lévő enzim hámlasztja a bőrt, antioxidáns hatású, és rengeteg A-, C-vitamint tartalmaz. Vágj szeletekre egy negyed papayát, turmixold össze negyed csésze natúr joghurttal, majd a keveréket lágyan masszírozd a megtisztított arcbőrbe, végül finoman mosd le!

Gyógynövényekkel a sugárzó bőrért!

Bizonyos gyógynövények belsőleg hatnak – ilyenek a citromfű, a csipkebogyó, a boróka, a rozmaring és a cickafark – mások pedig kívülről szépítenek. Tanácsos e kétféle gyógyhatást kombináltan alkalmaznod a gyorsabb hatás érdekében. Kiváló antibakteriális gyógynövény a teafaolaj, a csipkebogyóolaj és a szőlőmag olaja. A faggyúmirigy működésének szabályozására használhatsz rózsafa, zsálya vagy ilang-ilang olajat.

Az aromaterápiás olajok gyulladáscsökkentő, regeneráló hatásuk miatt ideális bőrápolószerek. Keverj össze egy-egy csepp levendula-, neroli- és citromolajat 5 ml levendulaolajban, és tiszta bőrödre egy vattapamacs segítségével vidd fel a keveréket.

Wellness Cafe tipp: 1 kiskanál mézet frissen facsart narancslével vegyíts össze, majd ujjaiddal kenegesd a gyulladt részekre. 5 perc után öblítsd le. A narancsban lévő gyümölcssav fellazítja a pólusokat tömítő faggyút, a méz antioxidánsai pedig kiválóan gyorsítják a sebek gyógyulását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X