Főoldal > SZÉPSÉG > Ezt edd a gyönyörű bőrért! – Dietetikus szemmel

Ezt edd a gyönyörű bőrért! – Dietetikus szemmel

0

Írta: and

 Fogyást segítő finomságaink A súlyproblémák sok nő és férfi életét megkeserítik, amiért a zsíros ételeket szoktuk hibáztatni, pedig bizonyos zsírok energiatartalmuk ellenére nem csak a hízásban, de a testsúly és testösszetétel kedvező alakításában is fontos szerepet játszhatnak. Segítheted például a fogyást, ha az étrendedbe beépíted a sovány vagy zsíros halakat, illetve a halolajat. Kutatásokból az […]

 Fogyást segítő finomságaink

A súlyproblémák sok nő és férfi életét megkeserítik, amiért a zsíros ételeket szoktuk hibáztatni, pedig bizonyos zsírok energiatartalmuk ellenére nem csak a hízásban, de a testsúly és testösszetétel kedvező alakításában is fontos szerepet játszhatnak. Segítheted például a fogyást, ha az étrendedbe beépíted a sovány vagy zsíros halakat, illetve a halolajat. Kutatásokból az is kiderült, hogy a nem kielégítő C-vitamin bevitel ronthatja a testmozgás hatására bekövetkező zsírbontást, míg a megfelelő mennyiség támogathatja azt. Éppen ezért fontos, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyassz. Az ízek terén sem kell visszafognod magad: a fűszerek energiatartalma elhanyagolható, kutatások szerint viszont segíthetnek céljaid elérésében.  shutterstock_54018355.jpg ()A csípős paprikában lévő kapszacin hatással lehet a zsírraktározásra, míg a gyömbér befolyásolhatja a zsírfelszívódást. Míg a túlzottan fűszeres ételek árthatnak az egészségednek, a mértékkel fűszerezett ételek egészséges embereknél akár a fogyást is támogathatják. A zöld tea is segíthet a fogyásban: italként rendszeresen fogyasztva hatóanyagai igazoltan elősegíthetik a zsírraktárak lebontását. A bőr egészségéhez, sérüléseinek gyors gyógyulásához leginkább fehérjére, A-, C- és B-vitaminra, vasra, cinkre van szükség, de hasznosak az E-vitaminban gazdag esszenciális zsírsavak is (pl. a tengeri halak és különböző magolajok értékes forrásai). A ligetszépemag-olaj javíthat a bőr szárazságán, és segítheti a fogyást is. Ne feledd: a bőrödet belülről is hidratálnod kell. Fogyassz sok forrás- és ásványvizet, teákat, gyümölcsöket, friss zöldségeket és gyümölcsleveket.

 

Pattanások nélkül

A kutatások szerint a pattanásokat és aknékat a rossz táplálkozási szokások is okozhatják.  Kerüld a cukor fogyasztását, a fehérlisztet és általában a magas glikémiás indexű ételeket, a gyorséttermi finomságokat, a tartósítószerekben és adalékanyagokban bővelkedő élelmiszereket.  Bizonyos esetekben a tej- és tejtermékek (különösen a sovány változatok) ronthatnak az állapoton, ilyenkor célszerű szakember segítségét kérni.

 

Étrend és barnulás

Nyáron szeretnél szépen barnulni?  Az ilyenkor szokásos tanácsokon túl fontos, hogy ne szedj béta-karotin tartalmú étrend-kiegészítőt – különösen akkor, ha dohányzol – mert rákkeltő hatású lehet, és nem idéz elő tényleges barnulást! Az egész gabonaszemekben található B-vitaminok, a gyümölcsökkel, zöldségekkel elfogyasztott karotinoidok segítenek a bőr épségének megóvásában, míg rosttartalmuk a vércukorszint stabilizálásán keresztül hatásos a pattanások ellen, és segíthet a fogyásban is. A bőr fényvédelmét segítheti a sárgarépában, sárgabarackban található béta-karotin, a spenótban és káposztafélékben lévő lutein és a paradicsomban található likopin, valamint a fogyást is elősegítő zöld tea és a tengeri halakban található omega-3 zsírsavak. A hidegen sajtolt magolajok értékes E-vitamin források, amelyek ápolják a bőrt. A magas kakaótartalmú (70-90%) csokoládé sem ellenség: flavonoidjai javítják a bőr véráramlását és az állapotát, valószínűleg narancsbőr esetén is kedvező hatásúak lehetnek.

 

Narancsbőr nélkül

A cellulitisz alatt a bőr alatti egyenetlen zsírlerakódásokat, a narancsbőrt értjük. Kialakulásának hátterében genetikai és hormonális okok, az életmód hibái (inaktivitás, egészségtelen táplálkozás) állnak. A kötőszövet feszesítése szempontjából a kölesből készült kásák, levesek lehetnek hasznosak: az ebben található szilíciumról úgy tartják, hogy erősíti a kötőszövetet, valamint védi a haj, bőr, köröm és az erek egészségét is. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök – pl. a citrusfélék, kiwi, bogyósgyümölcsök – fogyasztása is jó hatású lehet. A citrusfélékben sok a C-vitamin, segíti a kötőszövetet alkotó kollagén szintézisét, erősíti az erek falát. Vizsgálatokból kiderült, hogy az átlagosnál magasabb C-vitamin- és esszenciális zsírsavbevitel mérsékelt zsír- és szénhidrátfogyasztás mellett kedvezően hatott a bőr öregedésének folyamatára. Mindig figyelj arra, hogy a fogyás lassú ütemű legyen, mert ellenkező esetben árthatsz az egészségednek. Mérsékeld a túlzott só-, édesség- és alkoholfogyasztást és a dohányzást. A fogyást is támogató konjugált linolsav (CLA) kiegészítőként szedve javíthat a narancsbőr állapotán. Kipróbálhatod a zöld tea, koffein, guarana, kóla dió és más stimuláns, zsírégető hatóanyagokat tartalmazó krémeket is, amelyek segíthetnek a zsírpárnák eltüntetésében.   

 

Mire figyelj?

Terhesség vagy különböző betegségek, gyógyszerek szedése esetén a fogyókúráról és az esetleges étrend-kiegészítők alkalmazásáról konzultálj orvossal vagy dietetikussal. A bőr egészségének megóvásában a változatos vegyes táplálkozás és a kiegyensúlyozott lelki állapot, az elegendő pihenés, bőséges folyadékfogyasztás játszik nagy szerepet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X