Főoldal > PSZICHÉ > Nehezebb a dohányosoknak társat találniuk

Nehezebb a dohányosoknak társat találniuk

cigidohányzásegészségpárkapcsolattárskeresés
0

Írta:

Bármilyen társkereső portálról van szó, legyen az komoly kapcsolatokra specializált, vagy könnyedebb

Bármilyen társkereső portálról van szó, legyen az komoly kapcsolatokra specializált, vagy könnyedebb jellegű, egy dologra szinte mindegyikük rákérdez: az illető dohányos-e vagy sem, illetve szívesen ismerkedne-e dohányossal. A logika azt diktálja, hogy a dohányos szívesen ismerkedik dohányossal, a nemdohányzó viszont inkább ódzkodik a cigizőktől. De ez vajon tényleg így van?
 
Van, aki bizonyos cigaretták szagát sem bírja, kellemetlennek érzi, van, aki nemrég szokott le vagy leszokóban van, és nem szeretne egy dohányos partner mellett újra rászokni (épp, hogy a cigaretta vonzó illata lenne számára végzetes), van, aki egészségügyi megfontolásokból utasítja el: mondjuk egy hosszú távú kapcsolatban igenis számíthat, hogy a partner mennyire veszélyezteti a saját egészségét.
 
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2012-es adataiból látható, hogy itthon tíz év alatt a férfi dohányosok száma folyamatosan csökkent (jelenleg 32% a 2000-es 38%-hoz képest), a nők körében viszont nem tapasztalható igazi változás, 23%-on állnak most is, mint az ezredforduló idején.
 
De mi a helyzet a társkeresőkkel? Vajon mennyire szeretnénk, vagy nem szeretnénk dohányos partnert magunknak? Ennek kiderítéséhez egy társkereső 200 000 profiloldalának dohányzásra vonatkozó adatait néztük meg, így elmondható, hogy elég széles mintát kaptunk ahhoz, hogy általános érvényű arányokról beszélhessünk a következőkben.
 
cigi2.jpg ()Ezek alapján 2014 tavaszán a társat kereső nők kétharmada egyáltalán nem szeretné, ha a partnere dohányozna. Közel 20%-uk tolerálná csak, ha igen, és minden hatodikuk kizárólag az alkalmi dohányzással békélne meg.  Érdekes, hogy a nők 60%-a nem árulja el, hogy dohányzik-e vagy sem, de még közülük is egyharmad azok aránya, akik nemdohányzó partnert keresnek. A kifejezetten nem dohányzó nőknek elenyésző százaléka mutat csak hajlandóságot arra, hogy füstölő partnerrel ismerkedjék.
 
A társkereső férfiak még nagyobb százaléka nem tölti ki a saját dohányzási szokásaira kérdező rubrikát: négyből három férfi érzi úgy, hogy ezt az adatot nem szükséges megadnia (vagy inkább: el kell hallgatnia), de közülük is csupán 37% azok aránya, akik nemdohányzó nőt keresnek. Az összes társkereső férfi 58%-a keres kifejezetten nem cigarettázó nőt, negyedük preferálja a dohányosokat, és 16%-uk az alkalmi cigizőkkel van csak kibékülve. Azok közül, akik bejelölték, hogy nem dohányoznak, szinte senki nem tolerálna egy tőle ebben eltérő partnert.
 
Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a nők egy kicsit szigorúbbak a férfiak dohányzásával kapcsolatban, mint fordítva, és 60% felett van azon társkeresők aránya, akik egyáltalán nem szeretnének dohányzó partnert. Fenti arányokból kiindulva a partnerkeresés sikeressége is fontos motiváció lehet azok számára, akik a leszokást fontolgatják. Akinek eddig nagyon nem ment a leszokás – és szeretne társat találni magának – érdemes lehet kipróbálni ezt a jellegű motivációt is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X