Főoldal > MOZGÁS > Így sportolj nyáron

Így sportolj nyáron

edzéskinti edzéskinti sportmozgásnyárnyári sportolássport
0

Írta:

A nyár az aktív időtöltés, sportolás, mozgás időszaka. Nem csak a közelgő nyaralás és ezzel együtt az álomalak elérése, de a levegő hőmérséklete is nagy motiváció a testedzésre. Azonban érdemes ilyenkor a melegebb időjárásra való tekintettel néhány fontos szabályt betartani ahhoz, hogy edzéseidet hatékonyan és biztonságban végezhesd.

Mindig legyen nálad frissítő 

A szervezet hidratálása különösen fontos nyáron, edzés közben/után pedig hatványozottan. Soha ne indulj el sportolni folyadék nélkül. A legjobb, ha vízzel oltod a szomjadat, viszont semmiképpen se hűtsd túl, mert könnyen leforrázhatod a torkod. A klimatizált edzőtermekben se feledkezz el a folyadékpótlásról, a hosszabb szabadtéri  futóedzéseidet pedig ütemezd át hűvösebb napokra, kora reggelre, vagy vigyél magaddal egy kisebb palackban ásványvizet.

Válassz megfelelő napszakot

Ha otthon edzel (légkondi nélkül), vagy a szabadban futsz, a napközben végzett edzésekről a nyári melegben érdemes lemondanod. Inkább kelj fel egy kicsit korábban, vagy mozogj esténként. A nappali forróságban nem csak egy-egy rosszullétet kockáztatsz, de a teljesítmény is sokat romlik. Ha a késő délelőtti, kora délutáni órákban van időd, akkor válassz inkább a hűvösebb edzőtermek közül.

50986764 - two young beautiful women working out in gym

Hűtsd magad

Akár futsz, akár edzőteremben edzel vagy otthon, esetleg csoportos órákon izzadsz, fontos, hogy folyamatosan hűtsd magad. A folyadékpótlás mellett jót tesz, ha időnként hideg vízzel megmosod az arcod vagy nedves törlőkendővel áttörlöd. Érdemes csuklópántokat is bevizezned, így azok folyamatosan hűtenek, és időnként még az arcodat is benedvesítheted velük edzés közben. A túlzott klímahasználat azonban veszélyes lehet, hiszen megfázáshoz, rosszabb esetben tüdőgyulladáshoz is vezethet, erre még az edzőteremben is figyelj, és szólj, ha nagyon hűvösnek érzed a levegőt.

Válassz szuper vízi sportokat

Hiába minden tanács, a kánikulában egész biztosan a hűs habok között esik legjobban a mozgás. Az úszás és a szörfözés mellett számtalan más izgalmas mozgásforma közül választhatsz. Szervezz egy kajaktúrát a barátaiddal, wakeboard-ozz, vitorlázz, próbáld ki a sup-ot. Nem csak fantasztikus élményekben lehet részed, de úgy mozgatod át a tested, hogy észre sem veszed, mennyire keményen dolgoznak közben az izmaid, a hűsítő vízről nem is beszélve.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X