Főoldal > MOZGÁS > Szükségesek-e az étrend-kiegészítők a sportolóknak?

Szükségesek-e az étrend-kiegészítők a sportolóknak?

ásványi anyagdiétaétrendkiegészítősportsporttáplálkozástáplálékkiegészítőtáplálkozásvitamin
0

Írta:

A sportsikereket – legyen azok profi vagy szabadidő sportolók eredményei – számos tényező befolyásolja, amelyek közül az egyik az ún. sporttáplálkozás.

Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ dietetikusa azt a kérdést járta körül, szükségesek, hasznosak-e az étrend-kiegészítők egy sportoló étrendjéhez.

Az eredmény sok tényezőtől függ

Egy sportoló sikereit az öröklött genetikai háttere – a felépítése, a fiziológiája, a pszichéje és akár az anyagcseréje – éppúgy meghatározzák, mint az edzésmódszere. Ez utóbbi hivatott arra, hogy növelje fizikai és mentális erejét, és biztosítsa a sportághoz szükséges technika elsajátítását. Sok sportoló úgy próbál bizonyos előnyhöz jutni, hogy teljesítményfokozó eszközökkel és technikákkal próbálkozik, amelyeket ergogén táplálkozási elemeknek nevezünk. Ezek azonban korántsem olyan doppinglistás szerek, mint korábban az anabolikus szteroidok vagy az amfetaminok voltak. Jóval inkább különböző étkezési stratégiákról van szó, beleértve az olyan étrend-kiegészítőket is, amelyek hatékonyak, biztonságosak és legálisak.
Ezeket az étrend-kiegészítőket világszerte használják a sportolók, éppen ezért szükséges egy hivatalos állásfoglalás a mibenlétükről. Az amerikai Dietary Supplement Health and Education Act úgy definiálta őket, mint olyasvalamit, ami kiegészíti az étrendet vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, gyógynövényekkel vagy más növényi származékokkal, az anyagcserére ható kivonatokkal, illetve ezek kombinációival. Miután az élelmiszergyártól felfedezték, milyen fontos célközönséget jelentenek a sportolók, elkezdtek kifejezetten sportteljesítmény fokozást ígérő étrend-kiegészítőket is forgalomba hozni. De vajon szükségesek-e ezek egy sportolónak?

Nem minden esetben szükséges a pótlás

A National Center for Biotechnology Information és a U.S. National Library of Medicine által is megfogalmazott irányelvek szerint elmondható, hogy az étrend-kiegészítők nem szükségesek azon fizikailag aktív személyeknek, akik kiegyensúlyozott táplálkozással megfelelő mennyiségű kalóriát, makro- és mikrotápanyagokat is visznek be. Az egyik legátfogóbb vizsgálatban Telford és társai az Australian Institute of Sport atlétáinál értékelték a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó kiegészítők hosszú távú (7-8 hónap utáni) hatását. Ezeket a sportolókat sportág-specifikus feladatokkal tesztelték, valamint felmérték a fizikai erőnlétüket, az anaerob és aerob teljesítményüket is. Az eredmények szerint nem volt jelentős különbség az étrend-kiegészítőket szedő és nem szedő, ám teljes értékűen táplálkozó sportolók eredményei között.  Igaz, elsősorban a szabadidő sportolók azok, akiknek nem feltétlenül szükségesek az étrend-kiegészítők. De akár róluk, akár élsportolókról van szó, mindig személyre szabottan kell ebben a kérdésben döntést hozni, és erről a szakembereknek pontosan tájékoztatni kell magukat a sportolókat is.
Abban a szakértők is egyetértenek, hogy az étrend-kiegészítés hasznos lehet bizonyos élethelyzetekben, például időseknél, vegánoknál és a fogamzóképes korban lévő nőknél. Természetesen azt sem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindazoknak, ami valamiért nem viszik be a táplálkozásukkal a szükséges vitamin- és ásványi anyag mennyiséget, szintén szükségük lehet kiegészítésre, azonban itt sem ajánlatos túlzásokba esni.

69595991 - vitamins and supplements. closeup of female hand holding variety of colorful pills on palm. close-up of woman fingers taking medication tablets, capsules from hand. medicine concept. high resolution

A sportolóknál körültekintéssel kell eljárni

A komoly fizikai teljesítményt produkáló sportolóknál – legyenek akár profik, akár szabadidő sportolók -, mindenképpen szem előtt tartani, hogy a kiemelt fizikai aktivitásnál megnövekedhet a vitamin és ásványi anyag szükséglet is. Különösen igaz lehet ez bizonyos vitaminokra, mint a thiamin, a riboflavin és a B6- és D-vitamin, valamint számos ásványi anyagra. Azoknál a sportolóknál pedig, akiknél kiemelten fontos a súly-kontroll, előfordulhat akár vitamin-hiányállapot is – amennyiben nem megfelelően van összeállítva az étrendjük. A szükséges mennyiségről azonban csak személyes felmérés után lehet dönteni, gondosan felmérve az igényeket, a lehetőségeket, és a teljesítményoptimalizálás dietetikai lehetőségeit – hangsúlyozza Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ dietetikusa. – Egy személyre szabott sportolói étrend a szükséges kiegészítésekkel – amely alkalmazkodik a sportághoz, az edzésidőszakhoz, a terheléshez, az életkorhoz, a nemhez és a célokhoz – nagyon komolyan visszahathat a fizikai és mentális teljesítményre és a regenerációra is.

Forrás: Sportorvosi Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X