Főoldal > mozgas > 5 szabály a saját testsúllyal végzett profi edzéshez

5 szabály a saját testsúllyal végzett profi edzéshez

alakformáláserősítő edzésfogyásizomizomépítésmozgássúlyzósúlyzós edzészsírégetés
0 0

Írta:

A tudományos alapokon nyugvó szabályok betartásával felszerelés nélkül is hatékonyan tudod formálni a tested. Most megtudhatod, hogyan!

A fitt emberek pontosan tudják, hogy akkor sem kell kihagyniuk egy edzést, ha éppen nincs kéznél semmilyen segédeszköz. Tisztában vannak vele, hogyan végezzék saját edzettségi szintjüknek megfelelően a testtömeg gyakorlatokat, majd képesek továbbfejleszteni is őket, amikor elértek egy magasabb erőnléti állapotot. Jó hír, hogy a következő 5 szabály betartásával te is közéjük tartozhatsz!

1. szabály: Legyél “hosszabb”, hogy erősebb lehess

Amint megnöveled a távolságot az erőkifejtés központja, azaz a célzott izmaid és az emelni kívánt objektum (ez esetben a tested) között, csökkented a mechanikai előnyöket. Magyarán: minél hosszabb a tested, annál gyengébbé válik, és annál többet kell az izmaidnak dolgoznia. Ez a legfontosabb különbség a „női” fekvőtámasz és a szabályos között. Ha a hagyományos módon, a lábujjaidra támaszkodva végzed a gyakorlatot, a vázizmaidnak sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy meg tudd tartani a testsúlyodat.

Így csináld: Emeld fel a karjaidat a testeddel párhuzamosan a fejed fölé, így végezd a kitöréseket, a guggolásokat, a hasprést és a felüléseket. Még túl nehéz? Csökkentsd a távolságot úgy, hogy a kezeidet a fejed mögé kulcsolod.

2. szabály: Szüntesd meg a visszacsapódást!

Amikor bármely gyakorlat közben leereszted a tested, az izmaidban máris beindul a rugalmas energia. Úgy működik, mint egy felcsavart rugó: a rugalmasság lehetővé teszi, hogy szinte erőkifejtés nélkül visszakerülj a kiindulási helyzetbe, így csökkenti az izmok munkájának mennyiségét.

Így csináld: Mindig tarts 4 másodperces szünetet a gyakorlatok alsó pozíciójában! Ugyanis ennyi ideig tart, még az izom elveszíti ezt a rugalmas energiát, így visszapattogás nélkül kényszerítheted a tested arra, hogy újra több izomszálad mozogjon.

3. Növeld a távolságot!

A fizika a munkát erő (itt azt jelenti, mennyi a testtömeged), idő és távolság együtteseként határozza meg. Mivel a saját súlyodat nem növelheted külső terhelés nélkül, például egy súlyzóval, az egyetlen mód, hogy ugyanannyi időn belül jobban dolgozhass, ha növeled a távolságot.

Így csináld: A saját testsúllyal végzett gyakorlatok esetében (kitörés, fekvőtámasz, felülés) a mozgás tartománya a talajon végződik. A megoldás: legyen távolabb a padló! Kitöréskor az elől vagy a hátul lévő lábadat helyezd egy lépcsőre, vagy fekvőtámaszkor a kezed vagy a lábad legyen egy lépcsőfokkal lejjebb!

42329057 - muscular couple doing plank exercise while lifting weights

4. Csavarj rajta!

Az emberi mozgás három geometriai síkon történik: a nyílirányú sík (előre és hátra), a homloksík (oldalról oldalra) és a vízszintes sík, amely magában foglalja a forgatást. Sok testtömeg gyakorlatot, például a guggolást és a kitörést az első két síkon végzünk, és edzés közben csak ritkán használjuk a testünket a vízszintes, keresztirányú síkon annak ellenére, hogy a mindennapi életünkben nagy szükségünk van rá, például séta közben is.

Így csináld: Egyszerűen forgasd a törzsedet jobbra és balra olyan gyakorlatok közben, mint a kitörés, felülés és fekvőtámasz, így a megcélzott izmok mellett teljes mértékben bevonod a vázizmaidat is a munkába.

5. Lépj le a talajról!

Minél kisebb egy objektum felülete (jelen esetben a testedé), amely megérinti a szilárd alapot (esetünkben a padlót), annál kevésé lesz stabil az objektum. Szerencsére van egy beépített stabilizációs rendszerünk: az izmaink. Tehát, ha bizonytalanabbul állsz, sokkal több izommunkára lesz szükséged.

Így csináld: Tartsd az egyik lábad a levegőben fekvőtámasz, guggolás és plank közben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

alakformálásdiéta

Alakformálás bárhol, bármikor!

Írta:
4 napja 0 0

Nincs időd heti kétszer-háromszor edzőterembe járni? Semmi gond! Az álomalak otthon is elérhető! Dudás Lili személyi edző, fitneszversenyző, az Életmódváltók program Scitec mentora olyan gyakorlatokat mutat, amelyekhez ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis nagyon hatékonyak, ha az alakformálás a célod.