Főoldal > mozgas > 5 ok, amiért a futás az egyik legjobb mozgásforma

5 ok, amiért a futás az egyik legjobb mozgásforma

állóképességedzésfogyásfutásizommozgássportzsírégetés
0 0

Írta:

A futás az egyik legegyszerűbben űzhető szabadtéri mozgás, ami jó közérzetet ad, segít fejleszteni az állóképességet, és még a zsírégetéshez is hozzájárul.

Folyamatosan fejlődhetsz benne

Minden sportban fejlődik az ember, ha rendszeresen végzi, azonban a futásnál egyértelműen lemérhető és dokumentálható a pozitív változás. Ez lehet néhány másodperccel gyorsabb tempó, néhány méterrel hosszabb táv vagy éppen nehezebb terepen való edzés. Ezek a dolgok mind-mind hozzájárulnak a fejlődésedhez, és a hatékonyabb kalóriaégetéshez is.

Segíthet a fogyásban

Ma már tudjuk, hogy nem az egyenletes tempóban végzett futással lehet a legtöbb zsírpárnát kinyírni, hanem azzal, ha teszünk az edzéseinkbe egy kis extrát. Ha a gyors és lassú tempót adott időközönként váltogathatjuk, vagy akár a szabadban, akár a futópadon időnként „hegymenetbe” kapcsolunk, a zsírégetést extrán felpörgethetjük.

Egyénre szabható

Az a csodálatos a futásban, hogy annyi arca van, hogy egész biztosan mindenki megtalálhatja a számára legkellemesebb és leghatékonyabb futóedzés-típust. Van, aki kizárólag terepen fut, más a futópályákat részesíti előnyben, megint más a futógépet tapossa. A módszer teljesen mindegy, a lényeg, hogy örömet szerezzen.

35324990 - side view of sporty young woman running on sidewalk in morning. health conscious concept with copy space.

Kikapcsol

Szerencsére minden sportról elmondható, hogy stresszoldó hatású, ám ha rangsorolni kellene a mozgásformákat aszerint, hogy melyik áll a legközelebb a meditációhoz, a jóga és pilates után egész biztosan a futás győzedelmeskedne. Az agy ugyanis teljesen kikapcsolhat, hiszen míg más sportok esetleg koncentrációt, megszakításokat követelnek, addig futás közben csak visz előre a lábad. Ahogyan magad mögött hagyod a megtett métereket, úgy dobálja ki az agyad a problémákat.

Bármikor végezhető a szabadban is

A friss levegőn való tartózkodás nem csak fizikai, de szellemi és mentális egészségünk szempontjából is rendkívül fontos. Futni szerencsére bármikor lehet, akkor is, ha hidegebb a levegő, ugyanis helyes lélegzetvétellel még a torokfájás is megelőzhető. Sőt, hóban futni kifejezetten különleges és meghatározó élmény, ahogyan a nyári, hajnali futóedzések is felejthetetlen pillanatokat okozhatnak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

alakformálásdiéta

Alakformálás bárhol, bármikor!

Írta:
4 napja 0 0

Nincs időd heti kétszer-háromszor edzőterembe járni? Semmi gond! Az álomalak otthon is elérhető! Dudás Lili személyi edző, fitneszversenyző, az Életmódváltók program Scitec mentora olyan gyakorlatokat mutat, amelyekhez ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis nagyon hatékonyak, ha az alakformálás a célod.